Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняні: якщо СМС не прийшли

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Чи всі працівники у разі відкриття е-лікарняного отримують два СМС-повідомлення на особистий телефон про формування електронних медвисновків і лікарняного? Чи треба хвилюватися, якщо якесь із двох або обидва СМС не прийшли? Чи означає неотримання повідомлень, що будуть проблеми з нарахуванням лікарняних? Зараз розберемося!

З 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров’я перейшли на оформлення електронних лікарняних. ФСС на своїй офіційній сторінці www.fssu.gov.ua в роз’ясненні застрахованим особам від 06.10.2021 зазначив таке.

Якщо ви офіційно працевлаштовані, то в разі тимчасової непрацездатності для вас буде автоматично відкритий електронний лікарняний. Він сформується на підставі медвисновку, який лікар, що лікує, або сімейний, створить після огляду. Також е-лікарняний автоматично відкриється у разі оформлення медвисновку для дитини застрахованої особи, яка потребує догляду.

Після створення медвисновку і його відправлення в реєстр листків непрацездатності на ваш контактний номер телефону надійдуть два повідомлення:

— від E-Health про створення е-медвисновку із зазначенням його номера;

— від Пенсійного фонду (ПФ) про формування е-лікарняного, його номер і період дії.

Далі ФСС вказує про необхідність повідомити про це роботодавця будь-яким зручним для обох способом, наприклад, телефоном. Але чи усе так, як роз’яснив Фонд, і чи важливі ці СМС?

СМС про е-медвисновок

У разі формування лікарем е-медвисновку про тимчасову непрацездатність ви отримаєте відповідне повідомлення на телефон. Воно міститиме 16-значний номер медвисновку і підтверджуватиме, що висновок було створено саме вам.

СМС-повідомлення може не прийти, якщо:

— ви не вибрали такий спосіб комунікації;

— неактуальні ваші дані в системі E-Health (неправильний номер телефону, введені з помилками або змінилися персональні дані, а ви про це не повідомили);

Необхідно разом із лікарем перевірити дані і за необхідності змінити їх.

— е-медвисновок було помилково створено іншій особі.

Увага! е-Медвисновок створюється для непрацездатної фізичної особи (працівника). Він не потрібен роботодавцеві. Проте на підставі е-медвисновку формується е-лікарняний. Тому вам буде спокійніше, якщо СМС ви все ж отримаєте.

СМС про е-лікарняний

Відразу скажемо: більшість із вас не отримає СМС-повідомлення від ПФ про формування е-лікарняного. Чому? Тому що таке повідомлення може отримати тільки та особа, яка зареєструвалася в особистому кабінеті на порталі ПФ і вибрала цей спосіб комунікації.

Не зареєструвався — СМС не отримав. Хочете, щоб вас повідомляли? Тоді йдемо на портал ПФ. Доступ до нього можливий із будь-якого пристрою, у тому числі із смартфону або планшета.

Реєстрація на порталі доступна декількома способами: за заявою, за допомогою електронного підпису, вхід із БанкID або МобайлID*.

* Див. матеріал «Портал електронних послуг ПФУ: отримуємо користь», «Бухгалтер 911», 2021, № 21.

Проте для надання згоди на отримання СМС слід мати саме електронний підпис.

Вирішили морочитися, зареєструвалися та увійшли до особистого кабінету? Тоді знаходимо розділ «Дистанційне інформування». У цьому розділі даємо згоду на отримання СМС-повідомлень від ПФ і вносимо у відповідне поле свій номер телефону.

Проте навіть після реєстрації і надання згоди на СМС-інформування ви можете не отримати повідомлення про створення е-лікарняного, якщо вказали номер телефону з помилкою або він у вас згодом змінився.

Також ви не отримаєте СМС у разі, коли е-лікарняний не був створений. Якщо система не знаходить працівника в Реєстрі застрахованих осіб, е-лікарняний не формується. Причин тому може бути багато, зокрема, такі:

— не збігаються ваші П. І. Б., дата народження, податковий номер у Реєстрі пацієнтів МОЗ і Реєстрі застрахованих осіб ПФ. У результаті система не може вас визначити як застраховану особу;

— у Реєстр застрахованих осіб роботодавець не подав ваші дані або подав із помилками;

— ви офіційно не працевлаштовані і в Реєстрі застрахованих осіб відсутні дані про сплату ЄСВ.

Якщо ви не отримали від ПФ СМС-повідомлення, хоча й надали згоду, то перевірте в особистому кабінеті на порталі ПФ, чи є ваш лікарняний у розділі «Дані щодо непрацездатності». Якщо є — можна не хвилюватися про відсутність СМС. Якщо немає — варто бити тривогу. У цьому випадку слід звернутися до лікаря і дізнатися, чи надійшла відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності. Якщо лікар отримав повідомлення «Запис не знайдено», а ви є застрахованою особою, то далі звертаєтеся до роботодавця. Останній повинен перевірити коректність відомостей, які подавалися на вас у Реєстр застрахованих осіб.

Якщо у роботодавця помилок немає, звертаємося до ПФ.

Телефон гарячої лінії — 0800503753.

Але якщо е-лікарняний створений і роботодавець бачить його номер та період дії у своєму кабінеті страхувальника на порталі ПФ — проблем у вас немає, навіть якщо СМС не прийшло.

Чи є життя без СМС?

Так чи можна обійтися і без цих СМС? Цілком можна. Перебуваючи на прийомі у лікаря, просимо його назвати номер е-лікарняного. Лікар не бачить е-лікарняний, але бачить його номер. Цю інформацію передаємо роботодавцеві. Навіть якщо ви забули запитати лікаря, перевірити наявність е-лікарняного можна в особистому кабінеті на порталі ПФ, здійснивши вхід із БанкID або МобайлID.

Що стосується роботодавця, то для нього взагалі не має значення, отримав чи ні працівник СМС-повідомлення від E-Health і ПФ.

Головне — щоб працівник проінформував про свою тимчасову непрацездатність і відомості про його е-лікарняний були на вебпорталі ПФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі