Теми статей
Обрати теми

Витрати юрособи-єдиноподатника на воду/каву/чай

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Чи є законодавчий контроль витрат юрособи — єдиноподатника групи 3 без ПДВ (придбання для співробітників кави, води, солодощів і побутових товарів для офісу)? Якщо в частині єдиного податку ніяких «підводних каменів» не передбачено, то сюрпризи можливі в частині ПДФО та військового збору. Розберемося, щоб уберегтися від неприємностей!

Єдиний податок

Хоча юрособи — платники єдиного податку групи 3 й використовують в облікових цілях дані бухобліку щодо доходів і витрат (останній абзац п. 296.1 ПКУ), сума витрат для цілей сплати єдиного податку не важлива. Ключове значення в цьому аспекті має дохід єдиноподатника. Саме дохід, а не прибуток! Тому витрати на озвучені в запитанні цілі обмежуються лише щедрістю роботодавця img 1.

ПДФО

Зараз позиція головного податкового відомства в цьому питанні викладена в роз’ясненні в категорії 103.02 ЗІР. У нім податківці відмічають, що вода, кава, чай, придбані за рахунок коштів роботодавця, що призначені для споживання в офісі будь-яким (!) працівником і відвідувачем офісу, не може розглядатися як об’єкт оподаткування ПДФО.

Зазначимо, що в роз’ясненні ДПСУ йшлося про воду, каву та чай, але, вважаємо, що аналогічний підхід має бути й щодо солодощів.

Узагалі до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку згідно з п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств.

Але податківці справедливо відмічають, що оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податків.

Тобто потрібна персоніфікація. Відповідно якщо хочете уникнути оподаткування, організовуйте все так, щоб цієї самої персоніфікації уникнути.

Завдання при цьому максимально розмивати коло одержувачів. У тому числі не обмежуватися працівниками. Наприклад, установити, що кожен, хто знаходиться на території підприємства, має право пригоститися водою, чаєм тощо*.

* Див., також статтю «Шведський стіл: так чи є ПДФО?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 29).

Відносно побутових товарів для офісу так само: вони також навряд чи призначені для конкретного працівника(ів), а служать, швидше за все, для загальногосподарських цілей, тому й тут мова про додаткове благо йти не повинна**.

** Більше деталей знайдете у статті «Маски, респіратори, дезінфектори: чи є ПДФО в працівника?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 15).

Військовий збір

Згідно з п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою). Тобто якщо вартість наданих працівникам і відвідувачам води, кави, чаю не є додатковим благом для цілей оподаткування ПДФО, то й ВЗ вона не оподатковується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі