Теми статей
Обрати теми

ПК-коригування раніше, ніж ПН: чи можливо?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Як бути, якщо липневу ПН (складену на початку місяця) продавець зареєстрував із запізненням в серпні? Але до неї в кінці липня був складений зменшуючий РК (зареєстрований своєчасно). У якому періоді (липні або серпні) покупцеві показувати ПК та його коригування?

Спершу нагадаємо правила відображення ПК і його коригування.

ПК

Можливість відобразити ПК у покупця з’являється тільки після реєстрації ПН. І якщо ПН зареєстрована продавцем:

— своєчасно, то право на ПК у покупця виникає в періоді складання ПН;

— несвоєчасно, то право на ПК виникає в періоді реєстрації ПН.

Хоча ПК можна відобразити й пізніше, з урахуванням 1095 днів (п. 198.6 ПКУ)*. У нашому випадку липнева ПН зареєстрована із запізненням в серпні, тому її можна відобразити в ПК у серпневій декларації — не раніше.

* Щоправда, у планах у законодавців такий 3-річний строк відображення ПК урізувати до 180-денного або 365-денного (див. статтю «Сплеск активності» ВРУ: дайджест податкових законодавчих ініціатив» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 24) та новину на buhgalter911.com/news/news-1059682.html).

Коригування ПК

За загальними правилами покупець повинен зменшити ПК саме в періоді проведення перерахунку ПДВ незалежно від періоду отримання РК від продавця і періоду його реєстрації (п.п. 192.1.1 ПКУ, п. 17 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569). Таким періодом перерахунку в цьому випадку є липень. Але чи можна покупцеві у такій ситуації (при запізнілій реєстрації ПН) відкоригувати ПК заздалегідь — у липні?

Якщо РК раніше, ніж ПН?

Відверто кажучи, проводити ПК-коригування в липні рано. Адже коригувати в липні просто нічого! Судіть самі: у липні ПК не відображали, оскільки на той момент на нього ще не мали права. А як, питається, можна відкоригувати (зменшити) той ПК, якого й зовсім не було?

Тому проводити ПК-коригування ще до відображення ПК — неправильно.

Ось і виходить, що для коригування ще важливе саме відображення ПК. Оскільки відкоригувати можна тільки показаний ПК, на який у покупця виникло право. Причому аргументи на користь такого висновку знаходимо й у самому коригувальному п.п. «б» п.п. 192.1.1 ПКУ. Тому у цій ситуації покупцеві доведеться всі операції провести в декларації за серпень та відобразити в ній і ПК (у ряд. 10), і ПК-коригування (у ряд. 14).

Що у продавця?

А ось у продавця всі операції пройдуть липнем. Оскільки задекларувати ПЗ продавцеві треба в періоді першої події, тобто у липні (неважливо, коли зареєстрована ПН: своєчасно/несвоєчасно). Та й відкоригувати (зменшити) ПЗ продавцеві треба строго в тому періоді, в якому виникло право на таке зменшення, тобто при своєчасній реєстрації РК — у періоді складання РК (а таким періодом є липень). Тобто продавцеві в липні слід було показати і ПЗ (у ряд. 1 декларації), і їх коригування (у ряд. 7 декларації).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі