Теми статей
Обрати теми

Змінюємо місцезнаходження юрособи: сплата податку і подання звітності

Децюра Сергій, податковий експерт
Переїзд підприємства (зміна його місцезнаходження) — звична справа. І причин такого переїзду може бути досить багато. Але незалежно від того, що стало причиною переїзду, щоб і далі підприємство нормально функціонувало, треба здійснити низку дій. У статті приділимо увагу порядку звітування і сплати податків та зборів після переїзду.

Подання звітності

Визначення місця подання податкової звітності при зміні місцезнаходження юрособи прописане в Порядку № 1588*. У ньому чітко сказано (п. 10.13 розд. X Порядку № 1588), що подання податкової декларації і сплата податку здійснюються:

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

— з періоду переїзду і до кінця поточного бюджетного року — за попереднім місцезнаходженням, тобто за неосновним місцем обліку;

— починаючи з 1 січня наступного року — за новим місцезнаходженням, тобто за основним місцем обліку.

Такі правила звітування і сплати точно стосуються ПДВ і податку на прибуток, оскільки в цьому випадку місце сплати визначається основним місцем обліку. Важливо: вищеописані правила стосуються не періоду, за який подається звітність і сплачується податок, а граничних дат подання звітності та сплати податку. Тобто якщо йдеться про подання річної звітності з податку на прибуток і декларації з ПДВ за грудень, то оскільки граничні строки їх подання припадають на новий бюджетний рік, то і подавати їх слід у податкову за новим місцем обліку.

Що стосується сплати інших податків, то тут є свої особливості.

Місцеві податки

Єдиний податок. ЄП, як випливає з п. 294.7 ПКУ, слід сплачувати і звітувати за ним з місяця, наступного за місяцем переїзду, за новим місцем обліку. Річ у тому, що згідно з п. 294.7 ПКУ у разі зміни податкової адреси платника ЄП останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, в якому подана в контролюючий орган заява про зміну податкової адреси. Водночас фіскали наполягають на тому, що юрособа-спрощенець має звітувати і сплачувати ЄП за старим місцем обліку до кінця року, в якому змінена адреса (ЗІР 108.01.04).

Після зміни адреси юрособа — платник ЄП повинна звітувати і платити ЄП за старим місцем обліку до кінця року, в якому змінена адреса.

Податок на майно. Що стосується сплати податку на майно (наприклад, плати за землю або податку на нерухомість), то тут місце звітування і сплати податку прив’язане до місцезнаходження об’єктів оподаткування, а саме до землі або нерухомості. Тому той факт, що юрособа змінює своє місцезнаходження, жодним чином на місце подання звітності і сплати цих видів податку не вплине.

Звичайно ж, крім випадку, коли юрособа продає землю або нерухомість (а також розриває договори оренди комунальної або державної землі), за попереднім місцезнаходженням і придбаває землю чи нерухомість або бере в оренду землю у органів місцевого самоврядування або в держави за новим місцезнаходженням. У цьому випадку юрособа повинна за місяць, що йде перед місяцем, в якому відбувся продаж землі або нерухомості (а у разі розірвання договору оренди землі з органом влади — за місяць, в якому відбулося розірвання договору), востаннє сплатити плату за землю або податок на нерухомість за старим місцезнаходженням (місцезнаходженням проданої землі або нерухомості). І відповідно слід подати уточнюючу декларацію (якщо звітували на рік уперед) і уточнити нараховані податкові зобов’язання.

А саме варто зняти нараховані зобов’язання з місяця продажу землі або нерухомості і до кінця року.

За новим місцезнаходженням землі або нерухомості з місяця, в якому юрособа придбала нерухомість або землю чи уклала договір оренди державної або комунальної землі, їй слід подати декларацію (звітну місячну — з плати за землю або річну) і, звичайно ж, починати сплачувати податок.

Об’єднана звітність з ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Місце подання. Правила подання Об’єднаного звіту з ПДФО, ВЗ і ЄСВ при зміні місцезнаходження юрособи досить сильно відрізняються від правил подання звітності з інших податків у разі зміни місцезнаходження.

Річ у тому, що в п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464** і п. 3 розд. ІІ Порядку № 4*** сказано, що Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ і ЄСВ подають у контролюючий орган за основним місцем обліку. При цьому жодних винятків немає. Тому у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, подавати Об’єднаний звіт слід за новим місцем обліку вже з місяця внесення змін в ЄДР інформації про зміну місцезнаходження. На це звертають увагу і фіскали в категорії 201.06.01 ЗІР.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

*** Затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ і ЄСВ при зміні місцезнаходження слід подавати в податкову за новим місцем обліку починаючи з місяця внесення змін в ЄДР.

Сплата ЄСВ. Сплачувати ЄСВ при переїзді слід також за новим місцем обліку. На це прямо вказує п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464. З цим погоджуються і фіскали в категорії 201.06.01 ЗІР.

Але! Тут може статися неспівпадіння. Адже ЄСВ-картка юрособи передається протягом одного місяця з дня перереєстрації в ЄДР (див. ЗІР 201.10). Тому раніше податківці в категорії 201.06 ЗІР (не чинна з 01.04.2021 р.), відповідаючи на запитання про те, куди подавати звітність і сплачувати ЄСВ, радили звірятися з даними Електронного кабінету на дату подання звітності і сплати податків.

На сьогодні таких рекомендацій ЗІР не містить. Але щоб не було проблем, радимо вам уточнити в новій податковій, чи передали їм ЄСВ-картку. І якщо так, то чи можна сплачувати ЄСВ за новим місцем обліку.

Сплата ПДФО і ВЗ. На сплату ПДФО і ВЗ поширюються загальні правила сплати податків при переїзді суб’єкта господарювання, прописані в п. 10.13 розд. X Порядку № 1588. У ньому йде мова про те, що у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання — платника податку сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Тому сплачувати ПДФО і ВЗ, утриманий із заробітної плати найманих працівників, які разом із підприємством змінили місце дислокації, слід за старим місцем обліку до кінця року, в якому відбувся переїзд. З нового року ПДФО і ВЗ слід платити вже за новим місцем обліку.

На це вказують і фіскали в категорії 103.25 ЗІР.

А усе через те, що до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) — з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Місце подання Об’єднаного звіту і сплати податків та зборів

Період

Подання

Об’єднаного

звіту

Сплата

ЄСВ

ПДФО

ВЗ

Після реєстрації зміни місцезнаходження і до кінця року

За новим

місцем обліку

За новим

місцем обліку

За старим

місцем обліку

З нового бюджетного року

За новим місцем обліку

Єдиний рахунок

Якщо юрособа для сплати податкових зобов’язань з податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладений на податкову (окрім ПДВ, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу)), використовує єдиний рахунок (ст. 351 ПКУ), то навіть після зміни місцезнаходження правила сплати податків через єдиний рахунок для них не змінилися.

Річ у тому, що для сплати податків через єдиний рахунок юрособа повинна перераховувати кошти на єдиний рахунок, відкритий на ім’я ДПС у Казначействі (п. 5 Порядку № 321****). І потім ДПСУ на підставі платіжок і поданих декларацій має розподілити суму між бюджетами, в які ці платежі повинні зайти.

**** Порядок функціонування єдиного рахунку.., затверджений постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 321.

Отже, після переїзду юрособа сплачує кошти на той єдиний рахунок, що і до переїзду, а потім сама податкова повинна сушити голову, до якого бюджету ці кошти закинути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі