Теми статей
Обрати теми

Якщо хворіє «новенький»: підводні камені при розрахунку лікарняних

Савченко Олена, налоговый эксперт
Працівника тільки-но прийняли на роботу, а він уже опинився на лікарняному. Ну… усі ми люди. Але щодо таких «новачків» існує низка особливостей, які треба врахувати при розрахунку лікарняних.

Захворів, але не відразу

Нюанс щодо розрахункового періоду для визначення середньої зарплати. За загальними правилами в нас розрахунковий період для обчислення «лікарняної» середньоденної зарплати — це 12 календарних місяців роботи (з першого до першого числа) в цього роботодавця, що передують місяцю настання страхового випадку (п. 25 Порядку № 1266*).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати.., затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

А якщо працівник не відпрацював 12 календарних місяців? У такому разі беремо в розрахунок меншу кількість повністю відпрацьованих календарних місяців.

При цьому якщо працівник:

— пропрацював у роботодавця менше 12 повних календарних місяців, середню зарплату для оплати днів непрацездатності обчислюють виходячи із заробітної плати, нарахованої у фактично відпрацьованих календарних місяцях (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку;

не відпрацював повний календарний місяць — середню зарплату обчислюють за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку.

Про випадок, коли працівник захворів у перший день роботи, говоритимемо в окремому розділі цієї статті.

Плюс такий нюанс. Якщо працівник був прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця, але не з першого календарного числа такого місяця, то такий місяць при розрахунку лікарняних/декретних не вважається повністю відпрацьованим (див. лист ФСС з ТВП від 31.05.2016 № 5.2-32-880).

Щоб не заплутатися в цих правилах і винятках, наведемо приклади. І все стане зрозуміло.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі