Теми статей
Обрати теми

Податківці про РРО/ПРРО в Інтернеті та товарний облік

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ви — ФОП-єдиноподатник, у якого є інтернет-магазин? Тоді ця стаття вкрай важлива для вас. Зовсім нещодавно податківці провели масштабний вебінар, присвячений правилам застосування РРО/ПРРО при проведенні інтернет-розрахунків*. Яких правил дотримуватися у 2022 році? Прямо зараз найсвіжіші «вісті з полів».

* www.youtube.com/watch?v=glVWMXTRMNk

Зовсім нещодавно ФОП-єдиноподатники спокійно торгували і надавали послуги в Інтернеті без усіляких РРО/ПРРО. Але все змінилося з 01.01.2022, коли вони втратили РРО/ПРРО-імунітет. Зараз їм треба оперативно розібратися: чи потрібний конкретно їм РРО/ПРРО або можна за щось «зачепитися»?

Проблема в тому, що Закон про РРО серйозно застарів ☹. Нові способи інтернет-розрахунків ростуть, як гриби, а в Законі про РРО про них — ані слова.

Масла у вогонь традиційно доливають податківці, які фіскально трактують норми Закону про РРО. А на їх думку доводиться зважати. Адже саме вони перевірятимуть. І штрафуватимуть — за те, що, на їх думку, є порушенням.

За непроведення операцій через РРО/ПРРО штраф = 100 % вартості проданих із порушенням товарів (за перше порушення) і 150 % (за кожне наступне порушення) — п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Оплата за IBAN — порятунок від РРО/ПРРО

Раніше податківці сліпо вимагали застосовувати РРО/ПРРО практично при будь-яких розрахунках в Інтернеті. Ніколи не зазіхали податківці лише на розрахунки через Клієнт-банк (з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця). Проте ще з літа минулого року в їх консультаціях стали проскакувати нові нотки: мовляв, якщо продавець дає покупцям тільки реквізити рахунку у форматі IBAN, то РРО/ПРРО можна не застосовувати, не вдаючись у подробиці, як на цей рахунок заплатив покупець/замовник** ☺.

** Про це ми писали у статті «Інтернет-банкінг vs РРО/ПРРО: податківці пом’якшують свою позицію?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 36).

Але саме проскакувати. В основному роз’яснювальна кампанія податківців аж до кінця року «їхала» по інших рейках ☹.

Однак на початку цього року сталася знакова подія. З’явився лист Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504***, який, як виявилося, остаточно «дотиснув» податківців.

*** Деталі — у статті «Продаж товарів через Інтернет vs РРО: роз’яснення Комітету ВРУ» (журнал «Бухгалтер 911», 2022, № 1-2).

У ньому сказано, що якщо для оплати товару/роботи/послуги ви даєте покупцю реквізити свого поточного банківського рахунку, крім карткового, конкретно номер рахунку у форматі IBAN, то тоді РРО/ПРРО не застосовуватиметься.

Така операція не є розрахунковою в розумінні Закону про РРО.

Адресував він цей лист у тому числі податківцям. І «попросив» їх враховувати позицію Комітету при розгляді звернень платників податків. А що податківці? Дещо несподівано, але факт такий, що податківці висновки з цього листа вже продублювали у своєму Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі. Тобто, читай, підтвердили прихильність цим висновкам.

Примітно, що і у відеоконференції від 14.01.2022 податківці повністю підтримували висновки з листа Комітету: зовсім не важливо, як покупець розраховується — важливо, який спосіб розрахунків пропонує сам продавець! Якщо він дає для оплати тільки IBAN-реквізити свого поточного підприємницького рахунку (і покупці/замовники платять за цими реквізитами), то такі операції не вимагають застосування РРО/ПРРО ☺.

Податківці обґрунтовують це тим, що Закон про РРО регулює діяльність суб’єктів господарювання, а не фізичних осіб. Тому громадяни можуть платити як завгодно — закон їх дії не регламентує і не обмежує. А ось продавці (усі, крім єдиноподатників групи 1), незалежно від системи оподаткування, видів діяльності і товарів, якими торгують, зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО (якщо не мають пільг за ст. 9 і 10 Закону про РРО) при:

— прийнятті готівки або замінників грошей;

фізичному прийнятті від покупців оплати карткою/електронним платіжним засобом через POS-термінал;

Також РРО/ПРРО потрібні, коли ви самі організовуєте приймання карток у себе на сайті за допомогою укладення з тим же банком договору інтернет-еквайрингу, за яким платіжна операція проводиться не з фізичним використанням картки/електронного платіжного засобу, а в Інтернеті з використанням їх реквізитів. Зазвичай на це вказує наявність кнопки «Оплатити» на сайті продавця.

наданні даних своєї (!) картки / даних свого карткового рахунку для проведення інтернет-розрахунків (неважливо, як платитиме сам покупець: карткою чи без неї).

Ось деякі приклади практичних ситуацій, про які йшлося на вебінарі:

Як проходить платіж?

Продавцю потрібен

РРО/ПРРО?

1. Покупець платить за товари/послуги за IBAN-номером ФОП-рахунку як завгодно:

Не потрібен

віддалено зі своєї картки або рахунку через Приват24, Ощад24, сервіси IPay, Easypay, Portmone чи інші сервіси, які дозволяють провести платіж за реквізитами

Не потрібен

у магазині ФОП зі своєї картки або рахунку через Приват24, Ощад24, сервіси IPay, Easypay, Portmone чи інші сервіси, які дозволяють провести платіж за реквізитами

Не потрібен

— через QR-код Приватбанку, отриманий онлайн або відсканований у магазині ФОП, якщо в цей QR-код «зашитий» IBAN-номер ФОП-рахунку

Не потрібен

— на підставі рахунку-фактури, в якому вказаний тільки IBAN-номер ФОП-рахунку (зі свого рахунку через «Клієнт-банк», готівкою через касу банку, через ПТКС, карткою у Приват24, Ощад24, в сервісах IPay, Easypay тощо, де можна сплатити за реквізитами)

Не потрібен

— ФОП здійснює повернення на картку покупця за бракований товар (оплата за товар раніше надійшла на IBAN-рахунок ФОП)

Не потрібен

2. Покупець платить «післяплатою»:

— Новій пошті, з якою ФОП-продавець підписав договір на отримання оплати на свій ФОП-рахунок

Не потрібен

— Новій пошті, з якою ФОП не підписав договір, а забирає «наложку» готівкою

Потрібен

3. Покупець платить як завгодно на ЕПЗ (електронний платіжний засіб), тобто на картку ФОП:

віддалено або в магазині ФОП: зі своєї картки або рахунку через Приват24, Ощад24, сервіси IPay, Easypay, Portmone чи інші сервіси — на картку продавця, включаючи картку-ключ (хоча це й не картковий рахунок, але теж ЕПЗ)

Потрібен

— у магазині продавця через POS-термінал

Потрібен

4. Покупець платить готівкою в магазині ФОП

Потрібен

Важливі рекомендації

1. Якщо РРО/ПРРО не потрібен, а ви проведете через нього операцію, не страшно, за це вас ніхто не оштрафує.

2. Якщо ви звільнені від РРО/ПРРО згідно зі ст. 9 Закону про РРО і не займаєтеся ніякою іншою діяльністю, то можете отримувати оплату і на картку. РРО/ПРРО вам не потрібен ☺.

Товарний облік

Тут маємо «ложку дьогтю у бочці з медом».

За товарним обліком рекомендації були дуже дивними.

Із Закону про РРО чітко випливає, що облік товарних запасів за п. 12 ст. 3 Закону про РРО повинні вести тільки ті ФОП, які здійснюють розрахункові операції.

Якщо ми розрахункових операцій взагалі не здійснюємо (наприклад, покупці платять нам лише за IBAN-реквізитами підприємницького рахунку), то й товарний облік вести ми не зобов’язані. Не важливо, чим ми торгуємо. Адже нас не стосується ст. 3 Закону про РРО.

Але ж ні, податківці вважають інакше. Мовляв, товарний облік, якщо ви потрапляєте в критерії п. 12 ст. 3 Закону про РРО, будьте люб’язні, ведіть завжди, навіть якщо розрахункової операції в розумінні Закону про РРО у вас немає жодної ☺.

Нагадаємо, що п. 12 ст. 3 Закону про РРО вимагає вести облік товарних запасів від тих, хто:

— або займається реалізацією технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів; виробів медпризначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Незалежно від групи єдиного податку,

— або є єдиноподатниками зі сплатою ПДВ. Незалежно від виду діяльності,

— або працюють на загальній системі оподаткування.

Але, знову-таки, ми продовжуємо твердо стояти на тій позиції, що товарний облік стосується тільки тих, хто здійснює розрахункові операції в розумінні Закону про РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі