Теми статей
Обрати теми

Облікова політика — 2022

Казанова Марина, податковий експерт
Початок нового року — час провести ревізію облікової політики підприємства. Чи були законодавчі зміни, що вимагають коригування облікової політики на 2022 рік? Якими помилками в обліковій політиці підприємства користуються податківці під час перевірок? Чи треба щорічно оновлювати наказ про облікову політику? Ці та інші питання розглянемо в статті.

Навіщо потрібна облікова політика?

Облікова політика (ОП) — це сукупність принципів, методів та процедур, що використовуються підприємством для ведення бухобліку, складання та подання фінзвітності.

Бухгалтерське законодавство (зокрема НП(С)БО) досить часто передбачає декілька варіантів методів оцінки, обліку та процедур. Наприклад, НП(С)БО 7 передбачає декілька методів нарахування амортизації основних засобів.

В ОП ми якраз і закріплюємо обраний підприємством варіант обліку з альтернативних варіантів, передбачених НП(С)БО.

В ОП фіксують ті принципи оцінки та методи обліку, які передбачають декілька варіантів на вибір підприємства або щодо яких існує невизначеність.

ОП має бути в усіх підприємств — незалежно від їх масштабів і видів діяльності, форми й організації бухобліку. Якщо на підприємстві немає ОП, то достовірність фінзвітності підприємства буде поставлена під сумнів.

Крім того, якщо ви платник податку на прибуток, то враховуючи, що зараз податковоприбутковий облік базується на даних бухобліку, — без ОП вам буде складно доводити правомірність відображення доходів і витрат, якщо бухстандарти передбачають декілька варіантів дій.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі