Теми статей
Обрати теми

Працівник-«окладник» відпрацював не увесь місяць: зарплату розраховуємо пропорційно відпрацьованим дням

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Коментар до листа Держпраці від 27.05.2019 р. № 4340/4/4.1-ДП-19

Отримано офіційне роз’яснення Держпраці з приводу розрахунку зарплати працівника-«окладника» у разі, якщо він відпрацював не увесь місяць.

Дуже радує, що відповідь у листі Держпраці від 27.05.2019 р. № 4340/4/4.1-ДП-19, що коментується, така ж, як і в листі Мінсоцполітики від 15.04.2019 р. № 553/0/206-19.

Чому це питання таке важливе? Та тому, що розраховані суми зарплати при не повністю відпрацьованому місяці у працівника-«окладника» можуть «танцювати» то в плюс, то в мінус залежно від того, як їх розрахувати: виходячи з відпрацьованих робочих днів або виходячи з відпрацьованих робочих годин.

Цей момент завжди привертав до себе увагу перевіряючих з Держпраці.

Із звернень наших читачів ми дізналися, що при проведенні трудових перевірок деякі інспектори праці розуміють порядок розрахунку основної зарплати працівників, оплата праці яких здійснюється виходячи з окладу (місячної тарифної ставки) не так, як фахівці з Мінсоцполітики. На їх думку, на підприємствах з почасовою оплатою праці при розрахунку основної заробітної плати працівникам, оплата праці яких здійснюється виходячи з окладу (місячної тарифної ставки), потрібно діяти так. Оклад (місячну тарифну ставку) працівника поділити на норму робочого часу в годинах, установлену йому на місяць, за який здійснюється розрахунок (тобто, по суті, знайти годинний заробіток працівника), і помножити на кількість фактично відпрацьованих протягом місяця годин.

У результаті ті роботодавці, які розраховували зарплату при не повністю відпрацьованому місяці працівникові-«окладнику» виходячи з відпрацьованих робочих днів, могли наразитися на чималі штрафи.

Тому на сьогодні дуже важливим було отримати офіційну відповідь саме фахівців Держпраці. Отже, тепер можна бути упевненим, що офіційні позиції Мінсоцполітики і Держпраці збігаються.

Важливо! Зарплата працівника-«окладника» за місяць, який був відпрацьований не повністю через хворобу, відпустку тощо, має бути розрахована пропорційно фактично відпрацьованим ДНЯМ протягом цього місяця. При цьому тривалість установленого робочого тижня, а також щоденної роботи працівника протягом робочого тижня ролі не відіграє.

Упевнені, що на цьому можна поставити жирну крапку в спорі з перевіряючими щодо правильності розрахунку зарплати працівника-«окладника» у випадку не повністю відпрацьованого місяця.

Приклад. Працівникові встановлено шестиденний робочий тиждень (з понеділка по п’ятницю робочий день — 7 годин, у суботу — 5 годин). Його оклад склав 5000 грн. (доплат, надбавок і премій немає). У червні 2019 року працівник хворів (з 3 по 12 червня).

Розрахуємо зарплату за відпрацьовані дні червня.

Всього робочих днів за графіком роботи підприємства в червні 2019 року — 23 робочих дні. Відпрацював працівник — 14 робочих днів.

Сума зарплати за червень складе:

5000 : 23 x 14 = 3043,48 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі