Теми статей
Обрати теми

Розбираємо особливості розрахунку лікарняних

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Коментар до листа Фонду соцстраху від 06.03.2019 р. № 554-03-1

У листі від 06.03.2019 р. № 554-03-1 ФСС зазначено важливі нюанси щодо розрахунку лікарняних у двох ситуаціях. Розглянемо їх детальніше.

У розрахунковому періоді відпустка до трьох років.

Майже на кожному підприємстві, в установі, організації є працівниці, які тільки-но вийшли з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка до трьох років). І не є винятком випадки, коли молода матуся незабаром захворює сама або захворює її дитина. Як же в цій ситуації розрахувати суму лікарняних?

Наведемо умовний приклад.

Працівниця після закінчення відпустки до трьох років вийшла на роботу 16 квітня 2019 року. З 13 по 22 травня вона хворіла (10 к. дн.). Як їй розрахувати лікарняні?

У цій ситуації найголовніше — визначитися з розрахунковим періодом. Згідно з Порядком № 1266 розрахунковим періодом у цій ситуації буде 12 календарних місяців, що передують місяцю хвороби працівниці. Тобто розрахунковий період — травень 2018 року — квітень 2019 року.

Водночас у розрахунковому періоді працівниця була у відпустці до трьох років. А як зазначено в п. 3 Порядку № 1266, з розрахункового періоду виключають календарні дні, не відпрацьовані у зв’язку з поважними причинами:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження зарплати.

При цьому місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключають з розрахункового періоду.

Щодо нашої ситуації, з розрахункового періоду виключають повні місяці (травень 2018 року — березень 2019 року) як місяці, які повністю не відпрацьовані у зв’язку з перебуванням працівниці у відпустці до трьох років.

У результаті в розрахунковому періоді залишається один місяць — квітень 2019 року. Але!

У зв’язку з тим, що працівниця вийшла на роботу тільки з 16 квітня, кількість календарних днів у розрахунковому періоді визначаємо так:

30 - 15 = 15,

де 30 — загальна кількість календарних днів за квітень;

15 — кількість календарних днів квітня, що припадають на відпустку до трьох років (з 1 по 15 квітня включно).

Увага! Ситуації, що розглядаються, часто плутають із схожою ситуацією за розрахунком лікарняних для працівників-новачків. Якби йшлося про розрахунок середньоденної зарплати для працівника-новачка, який прийнятий на роботу з 16 квітня, а захворів з 12 травня, то в такій ситуації йому треба розрахувати середньоденну зарплату виходячи з виплат, нарахованих за період роботи у рамках розрахункового періоду: з 16 квітня по 12 травня включно.

У нашій же ситуації треба розраховувати середньоденну зарплату виходячи з виплат, нарахованих за період роботи з 16 по 30 квітня 2019 року.

Припустимо, що зарплата за відпрацьовані дні квітня склала 2250 грн. Тоді сума середньоденної зарплати складе:

2250 : 15 = 150 (грн.).

Врахуйте такий момент: період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років включається до страхового стажу (п. 1 ст. 21 Закону № 1105). А це означає, що:

— по-перше, цей період зараховується до загального страхового стажу, за яким ми визначаємо % оплати лікарняного;

— по-друге, цей період зараховується до спеціального страхового стажу (6 місяців протягом 12 місяців, що передують місяцю хвороби). Тому максимальне обмеження за сумою допомоги, встановлене п. 4 ст. 19 Закону № 1105, виконувати не треба. Нагадаємо, що застрахованим особам, які протягом 12 місяців перед настанням хвороби мають страховий стаж менше 6 місяців, допомогу по тимчасовій непрацездатності треба розраховувати виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, але не більше розміру допомоги, обчисленої з мінімальної зарплати, встановленої на момент настання страхового випадку. Припустимо, що працівниця має страховий стаж більше 8 років. Отже, сума лікарняних складе:

150 грн. х 100 % x 10 к. дн. = 1500 грн.

Працівниця, якій установлена неповна зайнятість, захворіла в перший день роботи.

Як же в цій ситуації треба розрахувати суму лікарняних?

При розрахунку лікарняних треба врахувати такі моменти:

1. Середньоденну зарплату розраховуйте виходячи з частини посадового окладу, пропорційно зайнятості працівниці. Наприклад, працівниця прийнята на роботу на умовах роботи 4 години на день (відповідно вона обіймає 0,5 штатної одиниці). Посадовий оклад за посадою складає 5000 грн. Тоді частина її окладу, пропорційно її зайнятості, складе 2500 грн. (5000 x х 0,5). Середньоденну зарплату визначаємо так (п. 28 Порядку № 1266):

2500 грн. : 30,44 = 82,13 грн.

2. Потім визначаємо денну виплату виходячи з наявного загального страхового стажу.

3. Якщо в працівниці немає 6 місяців страхового стажу протягом останніх 12 місяців, що передують місяцю хвороби, то треба виконати вимогу п. 4 ст. 19 Закону № 1105. Це означає, що денна виплата (середньоденна зарплата з урахуванням % оплати лікарняного) має бути не більша за середньоденну зарплату, розраховану виходячи з мінімальної зарплати:

4173 грн. : 30,44 = 137,09 грн.

Припустимо, що загальний страховий стаж працівниці склав 2 роки і 3 місяці. Відсоток оплати лікарняного — 50 %. Сума денної зарплати складе:

82,13 x 50 % = 41,07 грн.

У результаті лікарняні треба розрахувати виходячи з денної виплати у розмірі 41,07 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі