Теми статей
Обрати теми

«Трудова» доплата та мінімальна сума ЄСВ: «декупаж» із відпусткою за свій рахунок

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Через уведення карантину багато організацій і установ призупинили роботу. Термінове реагування з боку влади дещо розширило можливість роботодавців та працівників зберегти трудові відносини в цей період. Багато роботодавців запровадили роботу вдома, неповний робочий час, гнучкий режим роботи тощо. Але в деяких випадках працівники за власним бажанням йдуть у відпустки за свій рахунок. На що потрібно звернути увагу бухгалтерам у такому випадку, розповімо у цій статті.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про оплату праці — Закон України «Про оплату праці» вiд 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Строк перебування у відпустках без збереження зарплати, які надаються за згодою сторін під час карантину, збільшився. Нюанси надання таких відпусток розглянуто в попередньому номері. Зараз же давайте згадаємо, як і коли треба виконувати вимогу з нарахування «трудової» доплати та доплати до мінімальної суми ЄСВ.

«ТРУДОВА» ДОПЛАТА ДО МЗП

Розмір зарплати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП (ст. 31 Закону про оплату праці).

Якщо розмір зарплати нижче мінімалки (наразі — 4723 грн), то роботодавець зобов’язаний нарахувати доплату до рівня МЗП.

Особливістю розрахунку «трудової» доплати до МЗП у місяці, коли працівник частину місяця відпрацював, а частину був у відпустці за свій рахунок, є необхідність визначення мінзарплати пропорційно відпрацьованому часу.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 31 Закону про оплату праці у разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці. Отже, у цьому разі спочатку треба визначити рівень мінзарплати пропорційно відпрацьованому часу працівника. А потім треба порівняти це значення із зарплатою працівника за відпрацьований час. Якщо фактична зарплата виявиться меншою за рівень МЗП за відпрацьований час, то нарахуйте «трудову» доплату.

Давайте розглянемо умовний приклад.

Приклад 1. Працівником за березень 2020 року відпрацьовано 12 робочих днів. З 19 березня він пішов у відпустку за свій рахунок на період карантину. Зарплата за відпрацьований час становила 2285,71 грн.

Розраховуємо рівень МЗП з урахуванням відпрацьованого часу:

img 1

Розраховуємо суму «трудової» доплати:

2698,86 - 2285,71 = 413,15 (грн).

Загальна сума нарахованої зарплати:

2285,71 + 413,15 = 2698,86 (грн).

Приклад 2. Працівником за березень 2020 року відпрацьовано 12 робочих днів. З 19 березня від пішов у відпустку за свій рахунок на період карантину. Зарплата за відпрацьований час становила 3428,57 грн.

Розраховуємо рівень МЗП з урахуванням відпрацьованого часу:

img 2

Оскільки сума зарплати за відпрацьований час працівника (3428,57 грн) більша за рівень МЗП (2698,86 грн), то «трудову» доплату до МЗП нараховувати не потрібно.

З «трудовою» доплатою до МЗП розібрались. Але не треба забувати, що чинним законодавством висунуто ще вимоги щодо сплати мінімально страхового внеску у деяких випадках.

Розглянемо їх.

ЄСВ З МЗП: ВИКОНУЄМО ВИМОГУ

Вимогу до роботодавців щодо сплати ЄСВ з мінбази, якщо нарахування місяця нижче за МЗП, на період карантину ніхто не скасовував.

Нагадаємо, що згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ у разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру МЗП, установленої на такий місяць, та ставки ЄСВ.

Правила ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ поширюються на працівників, які працюють за основним місцем роботи та до зарплатних доходів яких застосовується ставка ЄСВ у розмірі 22 %. При порівнянні з мінбазою для нарахування ЄСВ беруть заробітну плату, винагороди за договорами ЦПХ, відпускні, лікарняні.

ЄСВ не нараховується, якщо працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження заробітної плати, не відпрацював жодного дня та не мав нарахувань.

Якщо у працівника за основним місцем роботи (ставка внеску — 22 %) є нарахування, які включаються до бази нарахування ЄСВ, то ЄСВ треба нараховувати з дотриманням вимог ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ (не менше суми мінімального внеску).

Розглянемо числові приклади. Візьмемо за основу приклади 1 та 2.

Приклад 3. Працівником (без інвалідності) за березень 2020 року за основним місцем роботи відпрацьовано12 робочих днів. З 19 березня він пішов у відпустку за свій рахунок на період карантину. Зарплата за відпрацьований час — 2285,71 грн та «трудова» доплата — 413,15 грн.

Як нарахувати ЄСВ за березень 2020 року?

У цьому випадку загальна сума нарахованої зарплати з урахуванням «трудової» доплати становитиме 2698,86 грн (див. приклад 1). Ця сума менша за розмір МЗП за місяць (4723 грн). Отже, ЄСВ треба сплатити з розміру МЗП.

ЄСВ на фактично нараховану зарплату:

2698,86 x 22 % = 593,75 (грн).

ЄСВ на додаткову базу:

(4723 - 2698,86) x 22 % = 445,31 (грн).

Як бачимо, у цьому прикладі працівникові треба нарахувати «трудову» доплату до МЗП виходячи із фактично відпрацьованого часу, а ЄСВ сплатити виходячи із розміру МЗП.

Приклад 4. Працівником (без інвалідності) за березень 2020 року відпрацьовано 12 робочих днів. З 19 березня від пішов у відпустку за свій рахунок на період карантину. Зарплата за відпрацьований час становила 3428,57 грн.

Як нарахувати ЄСВ за березень 2020 року?

У цьому випадку «трудової» доплати не буде (див. приклад 2), але загальна сума нарахованої зарплати (3428,57 грн) менша за МЗП за місяць (4723 грн). Отже, ЄСВ треба сплатити з розміру МЗП.

ЄСВ на фактично нараховану зарплату:

3428,57 x 22 % = 754,29 (грн).

ЄСВ на додаткову базу:

(4723 - 3428,57) x 22 % = 284,77 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі