Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка на дітей: нова порція запитань

Кучерова Оксана, юрист
Коментар до листа Мінекономрозвитку від 13.05.2020 р. № 3512-06/30165-02

Правила надання соцвідпустки на дітей існують уже довгий час і законодавчо закріплені у ст. 1821 КЗпП і ст. 19 Закону про відпустки. Але, як часто буває, практика підкидає нам різні нестандартні завдання.

Щодо деяких із них маємо офіційну позицію від Мінекономіки (викладена в листі від 13.05.2020 р. № 3512-06/30165-02, що коментується). Тож давайте розбиратися.

Чи має право на відпустку на дітей вдова, що має двох дітей віком 6 і 10 років, яка вийшла вдруге заміж (другий чоловік не всиновив дітей)?

На думку Мінекономіки, така жінка має право на соцвідпустку на дітей.

Річ у тім, що в такому випадку для визначення статусу «одинока мати» враховані всі умови: батько дітей помер й, відповідно, не бере участі у вихованні дітей, а новим чоловіком діти працівниці не усиновлені. При цьому той факт, що новим чоловіком жінки не усиновлені її діти від першого шлюбу, може свідчити про те, що він не бере участі в їх вихованні.

Адже ст. 260 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ) передбачено право мачухи, вітчима, а не обов’язок брати участь у вихованні малолітніх, неповнолітніх пасинка, падчерки.

Для роботодавця підтвердженням того, що новим чоловіком працівниці не усиновлені її діти від попереднього шлюбу, є свідоцтва про народження дітей, в якому дані батька дитини й дані нового чоловіка у свідоцтві про шлюб не збігаються.

Річ у тім, що при усиновленні видається нове свідоцтво про народження дитини (ст. 233 СКУ).

Отже, працівниця, про яку йдеться в запитанні, має право на соцвідпустку на дітей одразу за двома підставами: «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» і «одинока мати» (тривалість — 17 календарних днів).

До речі, така позиція Мінекономіки не нова, такої ж думки свого часу дотримувалися й фахівці Мінсоцполітики в листі від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16.

Жінка усиновила дитину, якій 01.01.2019 р. виповнилося 18 років. Чи має вона право на соціальну відпустку за 2019 рік?

Позиція Мінекономіки: жінка може скористатися відпусткою на дітей за 2019 рік.

Це пояснюється просто. Для цілей визначення права на соцвідпустку на дітей обмеження за віком дитини встановлено тільки для категорії «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років».

В інших випадках віковий поріг для дитини беремо із загальних норм законодавства.

Отже, жінка, яка усиновила дитину, має право на соцвідпустку на дітей до досягнення дитиною 18 років, якщо вона не набула права повноліття (повної цивільної дієздатності) раніше.

Також Мінекономіки ще раз нагадало: соцвідпустка на дітей надається в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після. Свого часу аналогічна позиція була викладена в листах Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16 та від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16.

Таким чином, навіть якщо 18 років дитині виповнилося 01.01.2019 р., жінка може скористатися відпусткою на дітей за означеною підставою за 2019 рік. А от за 2020 рік працівниця вже не отримує права на соцвідпустку на дітей за підставою «жінка, яка усиновила дитину».

Чи може батько трьох дітей віком до 15 років отримати відпустку на дітей за умови, що його дружина не працює?

Позиція Мінекономіки: у такому разі батько не має права на соцвідпустку на дітей.

Обґрунтування такої відповіді знаходимо в самому тексті ст. 19 Закону про відпустки. Так, відпустка на дітей надається батьку дитини/дітей, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

Зверніть увагу: на думку Мінекономіки, так само, як і на думку Мінсоцполітики, до категорії «одинокий батько» належать:

1) чоловік, який не перебуває в шлюбі й у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько;

2) вдівець;

3) розлучений чоловік, що виховує дитину без матері (див. листи від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15 та від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16). Як бачите, це зовсім не ваш варіант.

Чому? Тому що такий чоловік не підпадає під визначення одинокого батька, оскільки виховує дітей у шлюбі разом з їх матір’ю.

Чи має право на відпустку на дітей одинока жінка, що виховує 17-річну доньку, яка народила дитину?

Нова позиція Мінекономіки: якщо немає рішення органу опіки та піклування або суду, то повна цивільна дієздатність не виникла і право на соціальну відпустку не втрачено.

Річ у тім, що в загальному випадку працівниця — одинока мати має право на соцвідпустку на дітей до досягнення дитиною 18 років. Але така працівниця втрачає право на соцвідпустку на дітей, якщо її дитина набуває повної цивільної дієздатності до виповнення 18 років (повноліття). Це можливо, наприклад, у разі, якщо неповнолітня особа буде записана матір’ю дитини (ч. 1 ст. 35 ЦКУ).

Раніше Мінсоцполітики дотримувалося тієї позиції, що одинока мати, донька якої у віці до 18 років народила дитину, втрачає право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати».

Причина: донька працівниці набула повної цивільної дієздатності до досягнення 18 років у зв’язку з народженням нею дитини (див. лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16).

Мінекономіки подивилося на це питання по-новому. Основний аргумент: повна цивільна дієздатність може бути надана неповнолітній особі, яка записана матір’ю або батьком дитини. Її надання провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди — за рішенням суду.

Для порівняння: у разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

Тож у разі одруження неповнолітня особа автоматично набуває повної цивільної дієздатності, а ось у разі народження дитини потрібно рішення органу опіки та піклування або суду.

До речі, підтвердження такого ґрунтовного підходу знаходимо в Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженому наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. № 296/5 (ср. ).

Так, підтвердженням повної цивільної дієздатності в розглянутому випадку буде не тільки свідоцтво про народження дитини, в якому неповнолітня особа записана матір’ю, а й відповідне рішення органу опіки та піклування (або відповідне рішення суду).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі