№2

Держслужбовець, березень, 2021/№ 2 Інші номери журналу ›
  • Декларування-2021. Самоперевірка в останній момент Тема декларування актуальна завжди, оскільки протягом роботи в органах місцевого самоврядування чи на державній службі ми стикаємося з ним принаймні щороку. Кампанія декларування у 2021 році добігає кінця. Тому якщо ви також перебуваєте на етапі фіналу заповнення щорічної декларації, наші поради стануть вам у пригоді.
  • Публічна служба. Граничний вік… Змінами до Закону України «Про державну службу» щодо граничного віку перебування на службі народні обранці внесли аналогічні зміни й до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». 06.12.2020 нові норми набули чинності. Але це не все… Тож на що можуть розраховувати державні службовці і посадові особи зараз, розповімо у цій статті.
  • Конкурс, переведення, трудова Децентралізаційні процеси для багатьох громад ідуть під прапором кадрових питань. До нашої редакції від громад надходять практичні кейси, які стосуються структур, штатних розписів, конкурсів, переведень, присвоєння рангів, урегулювання трудових спорів тощо. Сьогодні ми розглянемо один із таких кейсів. «В апараті селищної ради утворили відділ-службу у справах дітей, зі статусом юридичної особи. Бухгалтерський супровід служби здійснюватиме бухгалтерський відділ селищної ради. Юридичну особу зареєстрували. Провели конкурс на начальника служби. Конкурс виграв спеціаліст селищної ради. Запитання: як звільнити цього спеціаліста і призначити його на начальника служби? Які записи мають бути в трудовій книжці? Повідомлення про прийняття на роботу до податкової подає селищна рада?»
  • Незамінних у нас немає? Або про відкликання з відпустки Досить типовою є ситуація, коли вкрай потрібний «тут і зараз» працівник перебуває у відпустці. Як правомірно вчинити в такій ситуації роботодавцю, щоб і працівникові не було гірко, поговоримо далі.
  • Переваги та недоліки ротації персоналу Безперервний аналіз діяльності установи — запорука її успішної та ефективної роботи. Керівники організації у процесі вивчення такої інформації можуть розробити не тільки плани покращення роботи, а й методи підвищення трудової мотивації. Одним із таких методів є ротація кадрів. Ця процедура допомагає підтримувати на високому рівні інтерес співробітників до виконуваної роботи.
  • Обережно — COVID-19! Або про конкурси з профілактикою Із 6 березня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби». Що новенького в умовах проведення конкурсів, розповімо у цій статті.
  • Щодо використання результатів тестування та/або перевірки володіння іноземною мовою під час проведення конкурсів на посади державної служби Роз’яснення НАДС від 10.03.2021 р. № 129-р/з
  • Чи завжди підлягають задоволенню вимоги про стягнення сум при звільненні? При звільненні працівника роботодавець зобов’язаний виплатити всі суми, що належать йому від установи. Такий розрахунок має бути проведений у день звільнення працівника. Якщо працівник у день звільнення не працював, зазначені суми мають бути виплачені йому не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Такі правила встановлені ст. 116 КЗпП України. Як показує практика, трапляються випадки, коли установа невчасно або не в повному обсязі здійснює остаточний розрахунок із працівниками. Тож пропоную розібратись у тому, чи завжди вимоги працівника є законними та підлягають задоволенню в повному обсязі.
  • Простій у розрахунку середньої зарплати Довготривалий «ковідний» карантин залишив свій слід у діяльності практично усіх підприємств, організацій та установ. Багато з роботодавців вимушені були оформлювати у цей період простій. Тому дуже багато запитань надходить щодо врахування періоду простою не з вини працівника та сум оплати цього часу у розрахунку середньої зарплати. Тож давайте розкладемо усе по поличках.
  • Інструменти вимірювання та оцінювання цифрової грамотності Цифровізація економіки, яка стає об’єктивною реальністю для багатьох країн, у тому числі й України, висуває особливі вимоги до якісних характеристик людських ресурсів. При цьому важливим компонентом є цифрова грамотність населення, рівень якої потрібно відстежувати для формування державної політики в частині цифрової трансформації різних галузей економіки та регіонального розвитку.
  • Керуючий справами виконкому — в. о. заступника міського голови Чи може керуючий справами виконавчого комітету виконувати обов’язки заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради на період його тимчасової відсутності (відпустки, відрядження, лікарняного)?
  • Конкурс на заміщення вакантної посади в ОМС з одним претендентом Чи можливе проведення конкурсу на заміщення вакантної посади в ОМС у разі, якщо для участі в конкурсі документи подав лише один претендент?
  • Виборні посади & трудові відносини До вашої уваги пропонуємо огляд листа Мінекономіки від 19.10.2020 № 3512-06/63256-09, що відповідає на купу запитань, які стосуються врегулювання трудових відносин на виборних посадах в органах місцевого самоврядування. Цей лист — відповідь на запит такого змісту: «Посади сільського, селищного, міського голови і секретаря відповідної ради є виборними. З урахуванням того, що їх повноваження обмежені певним строком, трудові відносини з такими особами оформлюють шляхом укладення строкового трудового договору, відтак виникають такі запитання: ». Одночасно зверніть увагу на витяг із листа Національного агентства України з питань державної служби від 13.11.2020 № 7979/13-20, в якому порушені схожі питання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі