Теми статей
Обрати теми

Примірний Порядок розгляду земельних спорів

Брусенцова Я., директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор газет «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
У попередньому номері нашого видання1 ми обіцяли вам підготувати примірний Порядок розгляду земельних спорів. Необхідність у розробленні такого документа ОМС продиктована відсутністю у Земельному кодексі України2 чіткої процедури розгляду вказаної категорії справ в ОМС. Отже, знайомтеся та беріть на озброєння.

1 Див. «Місцеве самоврядування» № 1 за січень 2018 р., с. 2.

2 Далі за текстом — ЗК.

Обґрунтування розроблення та прийняття Порядку розгляду земельних спорів

Нами вже було зазначено, що ЗК містить лише базові положення щодо порядку розгляду земельних спорів в позасудовому порядку. В той же час є необхідність в деталізації процедури розгляду таких питань. Наявність указаного документа спрощує «життя» як ОМС, так і осіб, які виявили бажання звернутися до ОМС з метою вирішення земельних спорів.

Хто ж має затвердити Порядок розгляду земельних спорів? Ні ЗК, ні Закон України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»3 не дає відповіді на це запитання. Як показує практика, більшість означених нами порядків затверджується рішенням ради. На наш погляд, такий підхід є найбільш оптимальним. І ось чому. Якщо виходити з того, що, наприклад, до складу комісії з розгляду земельних спорів (як правило, саме такі комісії утворюються для вирішення земельних спорів) будуть входити депутати, а подекуди й сільський (селищний) голова, то тоді це цілком логічно. Тобто в цій ситуації слід керуватися тим, а який же орган у вашій раді займається вирішенням земельних спорів. Продовжуючи говорити саме про комісії, ми маємо розуміти також, що їх хтось має створити. Знову ж таки, виходячи з того, що до таких комісій, як правило, входять і депутати, правильним буде, якщо склад комісій буде затверджуватися саме рішенням сесії. Не зайвим, як розумієте, буде й затвердити Положення про комісію з розгляду земельних спорів, що також доречно в окресленій нами ситуації робити рішенням все тієї ж сесії ради. До речі, запропонований нами нижче примірний Порядок розгляду земельних спорів може у вас бути як окремий документ та існувати паралельно з Положенням про комісію з розгляду земельних спорів, а може його й не бути. Таке можливо, якщо ви затверджуєте відповідне положення про комісію та прописуєте в ньому окремим розділом порядок розгляду земельних спорів.

3 Далі за текстом — Закон № 280.

Тут також доречно буде пригадати про те, що взагалі-то вирішення земельних спорів віднесено згідно з пп. 5 п. «б» ч. 1 ст. 33 Закону № 280 до повноважень виконавчих органів ради, яким у тому числі є й виконавчий комітет ради.

Нагадаємо, що виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради може розглядати і вирішувати питання, віднесені цим Законом до відання виконавчих органів ради (ч. 1 ст. 52 Закону № 280).

Відповідно ж до ч. 3 ст. 52 Закону № 280 сільська, селищна, міська рада може прийняти рішення про розмежування повноважень між її виконавчим комітетом, відділами, управліннями, іншими виконавчими органами ради та сільським, селищним, міським головою в межах повноважень, наданих цим Законом виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Ураховуючи означене вище, можна говорити про те, що відповідно до рішення про розмежування повноважень між виконавчими органами ради питання вирішення земельних спорів може бути віднесено до виконавчого комітету ради. В такій ситуації ймовірна ситуація, коли утворювати комісію з розгляду земельних спорів, затверджувати її склад та положення про неї отримує право саме виконавчий комітет.

img 1 img 2
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі