Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про застосування норм Податкового кодексу України

Ковшова О., економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Чи мають значення основні та додаткові КВЕДи промислового підприємства у питанні застосування п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України?

Так, мають. І про це ми зазначали на с. 20 у № 11 газети за листопад 2017 року.

Важливо, що підтвердження цього можна знайти й у «свіжій» Індивідуальній податковій консультації Головного управління Державної фіскальної служби в області від 27.11.17 р. № 2717/ІПК/04-36-12-23-19 «Щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» (далі — ІПК).

Нагадаємо: пп. «є» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України (далі — ПК) з об’єктів оподаткування податком виключає будівлі промисловості. Це, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств. Зазначені будівлі класифікують за підкласами 1251.1 — 1251.9 класу 1251 «Будівлі промислові» Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000.

В ІПК мова йде про придбання Товариством виробничих приміщень колишнього заводу по ремонту залізничних составів (виробничі цехи, будівля заводоуправління, склади, гаражі, допоміжні приміщення: котельня, лабораторія, їдальня), на території яких планується відновити виробництво. Але наразі Товариство займається реконструкцією майна і виробничих потужностей.

Тобто в ІПК з’ясовується питання правомірності застосування до вказаних об’єктів нерухомого майна норм пп. «є» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПК.

Фіскали наголосили, що при визначенні належності платників податків до категорії промислових підприємств треба застосовувати Національний класифікатор України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (далі — Класифікатор). Нагадаємо: Класифікатор затверджено наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.11.10 р. № 530.

Процес промислового виробництва — це процес перероблення (механічного, хімічного, ручного тощо), який використовують для виготовлення нової продукції (споживчих товарів, напівфабрикатів чи засобів виробництва), оброблення товарів, які були у використанні, надання промислових послуг і який класифікують у секціях:

— B «Добувна промисловість і розроблення кар’єрів»;

— C «Переробна промисловість»;

— D «Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря»;

— E «Водопостачання, каналізація, поводження з відходами»;

— F «Будівництво».

Висновок, який роблять фіскали, зрозумілий: якщо Товариство є промисловим підприємством у значенні КВЕД за Класифікатором та належні йому об’єкти нерухомого майна класифікують у підкласах 1251.1 — 1251.9 класу 1251 «Будівлі промислові» Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, на таке майно розповсюджується дія пп. «є» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПК. Але пільга зі сплати податку на час реконструкції майна та виробничих потужностей ПК не передбачена.

Знову наголосимо, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію згідно з п. 52.2 ст. 52 ПК. Про це фіскали не забули вкотре нагадати.

Тобто Товариство зможе застосовувати цю норму для виробничих приміщень колишнього заводу по ремонту залізничних составів лише тоді, коли відновить виробництво. А доти воно буде платником «нерухомого» податку на загальних підставах.

Як бачимо, у питанні застосування п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПК мають значення основні та додаткові КВЕДи промислового підприємства.

Ще зазначимо, що у категоріїї 106.02 Загальнодоступного довідково-інформаційного ресурсу «ЗІР» фіскали надавали визначення терміна «промислове підприємство». Це підприємство, що виробляє промислову продукцію у визначених обсягах згідно із заданою технологією. Термін «промислове підприємство» охоплює всі підприємства, які належать до таких галузей економічної діяльності: добувна промисловість, переробна промисловість, будівництво, електроенергія, газ, водопостачання і санітарне обслуговування, транспорт, склади і служби зв’язку (ст. 1 Конвенції про допомогу у випадках виробничого травматизму в м. Женева від 08.07.64 р. № 121). А класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) є складовою ДК 009:2010.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі