Теми статей
Обрати теми

Несплата аліментів: продовжуємо огляд законодавства

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
У цьому матеріалі ми повернемося до Закону України від 03.07.2018 № 2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання»1, положення якого ми частково розглянули в попередньому номері нашого видання2. У вересневому номері увагу було приділено змінам, які були внесені до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України відповідно від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» та від 14.07.2015 № 595-VIII «Про місцеві вибори». Тож продовжимо вивчення цього законодавчого акта.

1 Далі за текстом — Закон № 2475.

2 Див. «Місцеве самоврядування» № 9 за вересень, 2018, с. 7.

Зміни до Сімейного кодексу України3

3 Далі за текстом — СК.

Не оминув своєю увагою Закон № 2475 і СК, який вже попередньо зазнавав змін, що було пов’язано з прийняттям законодавчих актів, предметом яких ставали питання аліментів. Так, нагадаємо, що одні з таких змін були внесені в цей Кодекс у зв’язку з прийняттям Закону України від 07.12.2017 № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів»4. Згаданим Законом свого часу були внесені зміни до ст. 157 СК, яку, окрім іншого, було доповнено частиною п’ятою, та введено положення щодо надання довідок про наявність заборгованості зі сплати аліментів. Знову ж таки, Законом № 2475 було оновлено цю частину. Нагадаю, що одним й іншим законодавчими актами було за певних умов дозволено тому з батьків, з ким проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку тощо. Не будемо зупиняти на цьому увагу, а зосередимося більше на довідці про наявність заборгованості зі сплати аліментів, яку необхідно мати в деяких випадках у разі вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України. Ця інформація не буде для вас зайвою, а навпаки, стане в нагоді, якщо необхідно буде пояснити певні процедурні моменти мешканцям вашої громади.

4 Далі за текстом — Закон № 2234.

Отже, абз. 2 ч. 5 ст. 157 СК визначено, що довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом. Такий порядок визначений Законом України від 02.06.2016 № 1404-VIII «Про виконавче провадження»5, до якого також вносилися відповідні зміни як Законом № 2475, так і Законом № 2234.

5 Далі за текстом — Закон № 1404.

Отже, ч. 13 ст. 71 Закону № 1404 передбачено, що довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем на вимогу стягувача протягом трьох робочих днів у випадках, встановлених законом.

Увага! Визначено, що довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

Законом № 1404 передбачено, що форма довідки встановлюється Міністерством юстиції України. Зазначимо, що форма наведена в Інструкції з організації примусового виконання рішень6, затвердженій наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5 (додаток 16 до вказаної Інструкції).

Слід вказати, що в довідці зазначається така інформація:

— найменування органу державної виконавчої служби, на виконанні в якому знаходиться виконавче провадження;

— відомості про виконавче провадження (найменування, дата, номер виконавчого документа, на підставі якого відкрито виконавче провадження, орган (посадова особа), який (яка) видав(ла) виконавчий документ, резолютивна частина рішення, номер виконавчого провадження в автоматизованій системі виконавчого провадження);

— прізвище, ім’я та по батькові стягувача, боржника та дитини, на утримання якої стягнуто аліменти;

— відомості про те, що боржник має заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів із дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Довідка виготовляється на бланку органу державної виконавчої служби, підписується його керівником та скріплюється печаткою органу державної виконавчої служби.

6 Далі за текстом — Інструкція.

Тут доречним буде нагадати, що в серпні цього року були внесені зміни до Інструкції (йдеться про наказ Міністерства юстиції України від 02.08.2018 № 2522/5 «Про затвердження Змін до Інструкції з організації примусового виконання рішень»). Ця інформація буде цікава вам як установі, з якою, можливо, боржник зі сплати аліментів перебуває в трудових відносинах. Так от, згаданим наказом були внесені зміни до п. 8 розд. X Інструкції, який відтепер передбачає, що за кожною постановою про стягнення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами — підприємцями, з якими боржник перебуває у трудових відносинах, щомісяця та після закінчення строку відповідних виплат або у разі звільнення працівника подається окремий звіт про здійснені відрахування та виплати за встановленою формою (додаток 9 до Інструкції). Зазначимо, що раніше такі звіти подавалися щокварталу.

Також слід вказати, що Законом № 2475 були внесені зміни до ч. 1 ст. 186 СК. Порівняємо редакції:

попередня редакція ч. 1 ст. 186 СК

чинна редакція ч. 1 ст. 186 СК

За заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування перевіряє цільове витрачання аліментів

Контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюється органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів, порядок та періодичність здійснення яких визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. За заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів) інспекційні відвідування одержувача аліментів здійснюються органом опіки та піклування позапланово, але не більше одного разу на три місяці

Нагадаємо: ч. 2 ст. 186 СК передбачено, що у разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

Тут знову ж таки не зайвим буде нагадати, що відповідно до ст. 179 СК аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.

Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

І завершуючи огляд змін до СК, зазначимо, що Законом № 2475 також було внесено зміни до ст. 204 СК, частину першу якої було доповнено абзацом такого змісту:

«Дочка, син звільняються судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків».

Знову ж таки передбачається, що несплата аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, має бути підтверджена довідкою, виданою органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом (відповідні зміни віднайшли своє закріплення в новій ч. 2 ст. 204 СК).

У наступних номерах нашого видання ми, як і анонсували, продовжимо огляд цього законодавчого акта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі