Теми статей
Обрати теми

Зняття з реєстрації місця проживання військовослужбовця

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Надаємо відповідь на запитання одного з наших читачів стосовно законності зняття з реєстрації місця проживання особи, яка є військовослужбовцем, без її відома, за заявою нового власника будинку.

Загальні вимоги законодавства

Відповідно до п. 26 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 2.03.2016 № 207, зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

1

заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11

2

рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою

3

свідоцтва про смерть

4

повідомлення територіального органу або підрозділу Державної міграційної служби із зазначенням відповідних реквізитів паспорта померлої особи або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку

5

інших документів, які свідчать про припинення:

— підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства (інформація територіального органу Державної міграційної служби або територіального підрозділу Державної міграційної служби, на території обслуговування якого зареєстровано місце проживання особи, про закінчення строку дії посвідки на тимчасове проживання або копія рішення про скасування посвідки на тимчасове проживання чи скасування дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання в Україні);

— підстав для проживання бездомної особи у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту (письмове повідомлення соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту);

— підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів)

Разом із заявою особа подає:

1

документ, до якого вносяться відомості про зняття з реєстрації місця проживання (свідоцтво про народження, якщо дитина не досягла 16 років)

2

квитанцію про сплату адміністративного збору

3

військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку)

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов’язані, зокрема, здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання або перебування.

Отже, службова особа органу реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання здійснює зняття з реєстрації місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі пред’явлення останніми військово-облікового документа (посвідчення про приписку до призовної дільниці, військового квитка, тимчасове посвідчення тощо) із позначкою (штампом) відповідного військового комісаріату про зняття з військового обліку.

Такий порядок встановлений для осіб з числа призовників, військовозобов’язаних або резервістів, які в разі необхідності зміни місця проживання самостійно або через представників звертаються до органів реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання із заявами про зняття з реєстрації місця проживання.

Якщо зняття з реєстрації місця проживання відбуватиметься на підставі судового рішення про позбавлення особи з числа призовників, військовозобов’язаних або таких, які перебувають у резерві, права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про її виселення, про визнання її безвісно відсутньою або оголошення померлою, без надання документа, до якого вносяться відомості про реєстрацію місця проживання, штамп зняття з реєстрації місця проживання особи буде проставлений в такому документі тільки у разі звернення особи.

В такому випадку орган реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання тільки формує і вносить дані про зняття з реєстрації місця проживання особи до реєстру територіальної громади. Також він формує інформацію про зняття з реєстрації місця проживання особи для її передачі до Єдиного державного демографічного реєстру.

Звертаємо вашу увагу, що питанню законності дій органів реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання із зняття з реєстрації місця проживання осіб, які залишаються зареєстрованими у житлових приміщеннях, де змінився власник, була присвячена стаття у № 8 за серпень 2019 року на с. 54.

Позбавлення особи права користування житловим приміщенням допускається виключно на підставах, передбачених законом, і повинно відбуватись у судовому порядку.

Оскільки орган реєстрації місця проживання не є тим органом, який наділений правом перевіряти обставини законності користування особою (призовником, військовозобов’язаним, резервістом) спірним житловим приміщенням, а на підставі доданих до заяви нового власника правовстановлюючих документів неможливо зробити однозначний висновок про втрату особою права користування спірним приміщенням, за відсутності відповідного судового рішення здійснювати зняття з реєстрації місця проживання такої особи не варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі