Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про випробувальний термін для головного спеціаліста в ОМС, якщо він є переможцем конкурсного відбору

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Який випробувальний термін установлюють головному спеціалісту в ОМС, якщо він переможець конкурсного відбору? Чи повинні доплачувати за ранг, присвоєний на посаді держслужбовця?

Відповідь на це запитання нашого читача слід розділити на дві частини.

Випробувальний термін. Стаття 10 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) визначає, зокрема, що прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади керівника секретаріату (керуючого справами) районної, обласної ради, керуючого справами виконавчого апарату обласних і районних рад, керівників відділів, управлінь та інших працівників органів місцевого самоврядування здійснюється шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України. Проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в ОМС здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу. З урахуванням цього можна сказати, що Закон № 2493 не містить спеціальної норми щодо встановлення випробування і його умов, а тому звернемося до норм Закону України від 16.12.1993 № 3723-XII «Про державну службу» (далі — Закон № 3723). Стаття 18 Закону № 3723 визначає: при прийнятті на державну службу може встановлюватись випробування терміном до шести місяців. Отже, для переможців конкурсного відбору на відповідні посади в ОМС може бути встановлено випробування терміном до шести місяців. Інших умов Закон № 3723 не визначає. Тож маємо лише такі умови для встановлення випробування:

підстава — позиція роботодавця (умова встановлення випробування не є обов’язковою — це право роботодавця);

термін — до шести місяців.

Слід зазначити, що Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) також містить норми щодо встановлення випробування. А оскільки на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 2493, то розглянути відповідні норми не завадить. За загальним правилом, із метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, трудовим законодавством передбачено можливість установлення такому працівнику випробувального строку. Випробувальний строк установлюється під час укладення трудового договору за угодою сторін (ст. 26 КЗпП). Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати 3 місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести. До строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини (ст. 27 КЗпП). Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах. У разі встановлення власником або уповноваженим ним органом невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні (ст. 28 КЗпП). Окрім цього, у ч. 3 ст. 26 КЗпП зазначено, що випробування не встановлюється при прийнятті на роботу:

— осіб, які не досягли вісімнадцяти років;

— молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;

— молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів;

— осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;

— осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;

— осіб, обраних на посаду;

— переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;

— осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи;

— вагітних жінок;

— одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

— осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців;

— осіб на тимчасові та сезонні роботи;

— внутрішньо переміщених осіб.

Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством. На що звернути увагу при оформленні посадової особи на випробувальний строк з урахуванням норм Закону № 3723 і КЗпП? По-перше, встановлення випробування є виключно правом, а не обов’язком для роботодавця. Якщо є сумніви щодо відповідності працівника роботі, яка йому доручається, роботодавець може встановити випробувальний термін. По-друге, випробування встановлюється терміном до шести місяців (про це зазначено в спеціальному законі). Це — граничний строк! Мінімальний термін випробування законодавчо не врегульовано, тобто можна сказати, що межі строку випробування становлять не менше одного дня та не більше 6 місяців. Конкретний строк залежить від конкретного функціоналу, який має виконувати посадова особа, та компетенцій, які роботодавець має бажання перевірити. По-третє, умова про випробування повинна бути зазначена в розпорядчому документі про прийняття на роботу. Важливим є і той факт, що з цим документом особа, яка призначається на посаду, повинна бути ознайомлена під підпис. Цим самим посадова особа, яка приймається на роботу, засвідчить факт своєї згоди з цього питання. Відмова працівника, якого приймають на роботу, від встановлення випробування може стати підставою для відмови роботодавця у прийнятті на роботу такого працівника. Утім, працівник, який не бажає проходити випробування і отримав від роботодавця відмову у прийнятті на роботу, може оскаржити дії роботодавця в судовому порядку.

Надбавка за ранг. Стаття 15 Закону № 2493 визначає, що при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування присвоюються ранги у межах відповідної категорії посад. Ранги присвоюються одночасно з обранням (прийняттям) на службу в ОМС або обранням (призначенням) на вищу посаду. Водночас:

— особам, які призначаються на посади з випробувальним строком, ранги присвоюються після його закінчення, за результатами роботи;

— особам, які призначені на посади і мають ранги посадових осіб місцевого самоврядування або ранги державного службовця, присвоєні за попереднім місцем роботи, надбавка за ранг у період випробувального строку виплачується відповідно до цих рангів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі