Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо звільнення працівників, яким оголошено простій

Ще до початку воєнних дій в Україні дитячий садочок був закритий у зв’язку з капітальним ремонтом, всіх працівників працевлаштувати не вдалося, тому більшості з них було оголошено простій. Чи правомірно буде звільнити всіх на сьогодні, бо ремонт, звісно, затягується на невизначений строк?

Відповідно до ст. 34 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

КЗпП не визначає строку, на який може бути оголошено простій, як, власне, і не деталізує самі причини для оголошення простою, крім того, що він оголошується у зв’язку з фактичною неможливістю забезпечення працівників умовами для роботи. До таких, у тому числі, можна віднести і ремонтні роботи, які ведуться в закладі дошкільної освіти, що унеможливлює роботу працівників самого закладу. Водночас продовження на невизначений строк таких ремонтних робіт, яке фактично подовжує період простою, не може бути підставою для звільнення працівників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі