Теми статей
Обрати теми

Готівковий обіг

Чи потрібно виручку торгових точок проводити через касу підприємства, якщо така щоденна виручка здається прямо до банку? Директор зняв гроші з корпоративної картки для повернення поворотної фіндопомоги засновнику, але її не повернув, а приніс гроші до каси підприємства. Поворотну фіндопомогу повернули засновнику в кінці того ж робочого дня з каси. Чи потрібно оформляти авансовий звіт і як це зробити?

 

Виручка торговельної точки: якщо прямо до банку — то «повз касу»…

Чи потрібно виручку торговельних точок проводити через касу підприємства, якщо така щоденна виручка здається прямо до банку?

Валентина

Якщо готівка з торговельної точки здається прямо до банку, тобто не проходить через касу підприємства, то і проводити її в цій касі не слід.

Для цілей дотримання касової дисципліни згідно з абзацом третім п. 1.2 Положення № 637 ваша торговельна точка розглядається як відокремлений підрозділ. Так вважають і фіскали (див. БЗ, підкатегорія 109.01).

При цьому п. 2.8 Положення № 637 дає вам право самостійно обирати спосіб інкасації виручки ваших відокремлених підрозділів — торговельних точок: (1) до каси підприємства або (2) безпосередньо до банку для подальшого її зарахування на рахунок підприємства. Зауважимо, що з варіантом (2) прямо погоджуються фіскали (див. БЗ, підкатегорія 109.16).

Ви віддали перевагу варіанту (2), тому знайте: якщо на торговельній точці для реєстрації виручки використовується РРО або РК і ведеться КОРО, та за умови, що жодні інші операції з готівкою тут не здійснюються, то вам можна взагалі не заводити тут касову книгу! Це дозволяють як НБУ (у листах від 09.08.2010 р. № 11-110/4072-13707 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 87, с. 8, та від 30.04.2013 р. № 11-117/1518/5387), так і податківці — див. БЗ, підкатегорія 109.15).

Зрозуміло, що оскільки при варіанті (2) готівка через касу підприємства не проходить, то й у відповідній касовій книзі підприємства вона ніяк не відображається (див. Методрекомендації № 210; лист НБУ від 30.04.2013 р. № 11-117/1518/5387).

Детальніше про ці питання ви можете прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 14, с. 24; № 16, с. 16.

 

 

Підзвітна сума — повернення — каса — повернення фіндопомоги: круговорот за правилами

Директор зняв гроші з корпоративної картки для повернення поворотної фіндопомоги засновнику, проте її не повернув, а приніс гроші до каси підприємства. Поворотну фіндопомогу повернули засновнику наприкінці того ж робочого дня з каси. Чи потрібно оформляти авансовий звіт та як це зробити?

Оксана

Якщо директор (як працівник підприємства) повернув до каси всю готівку, зняту ним із корпоративної картки, повністю, — тобто не використав її — тоді, ми вважаємо, авансовий звіт оформляти не потрібно. Але, звісно ж, обов’язково оформити ПКО (прибутковий касовий ордер) на операцію внесення ним цих грошей до каси підприємства. Згідно з п. 2.12 Положення № 637 до такого ПКО обов’язково додати чек банкомата чи інший подібний підтвердний документ. Також обов’язково оформити ВКО (видатковий касовий ордер) на видачу цих грошей засновнику тобто повернення йому тимчасової фіндопомоги. Як ПКО, так і ВКО при цьому датуються одним робочим днем (щоб не виникало питання щодо перевищення ліміту каси).

Іноді радять: навіть якщо зняті з корпоративної картки гроші повертаються до каси всі до копійчини, то, мовляв, потрібно оформити авансовий звіт (за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 24.12.2013 р. № 845) із зазначенням однакової суми у двох графах — «Одержано» та «Залишок», і з незаповненим зворотним боком. Ми вважаємо такий звіт у цій ситуації зайвим, оскільки він — саме про використані суми, а тут факт використання відсутній. Цілком достатньо відомостей такого первинного документа, як ПКО. Причепитися тут нема до чого. ☺

Уточнимо також, що згідно з п.п. 14.1.257 ПКУ поворотна фіндопомога — це фактично безпроцентна позика, яка оформляється договором. У такому договорі потрібно прописати, зокрема, й умови повернення (у вашому випадку — з каси підприємства).

До речі, незважаючи на те, що згідно з п.п. 170.9.2 ПКУ звіт про використання коштів слід подати протягом 5 банківських днів (а п. 2.12 Положення № 637 повернення невикористаної готівки, отриманої з корпоративної картки, пов’язує саме з цим підпунктом ПКУ), ми в цьому випадку радимо дотримуватися крайнього строку, встановленого п. 2.11 Положення № 637, тобто повернути гроші до каси підприємства не пізніше 2 робочих днів, уключаючи день їх зняття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі