Теми статей
Обрати теми

Стежка держбюджетних новинок: крокуємо разом

Бєлєвцова Людмила
У всіх на вустах останні зміни до держбюджету. Винуватець один — Закон № 1622*. Його нововведення дійсно варті уваги: скасування перевірок контролюючих органів, примусові відпустки за свій рахунок для держслужбовців, очікування нового порядку індексації та навіть нові соцстандарти у разі введення воєнного стану. Перелік не повний. Як працювати із держбюджетними новинками? Читайте у статті.

* Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 31.07.2014 р. № 1622-VII.

Контролюючі органи НЕ завітають на перевірку

А ось і справжній подарунок від законотворців. Про нього йдеться у ст. 31, якою «поповнився» Закон України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 16.01.2014 р. № 719-VII (далі — Закон про держбюджет).

Контролюючі органи не здійснюватимуть перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб — підприємців протягом серпня — грудня 2014 року

Проте без винятків тут не обійшлося. Так, представникам Державної фіскальної служби (тобто податківцям) дозволили перевіряти суб’єктів гос­подарювання у вказаний період. Але це не все. Інші контролюючі органи можуть «завітати» із перевіркою до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб — підприємців у разі наявності:

— дозволу Кабінету Міністрів України;

— заявки суб’єкта господарювання щодо перевірки.

Примусові відпустки за свій рахунок стосуються не всіх!

Якщо ви не фінансуєтеся з державного та місцевих бюджетів — сміливо оминайте цей розділ, а якщо навпаки — краще розгляньте його. Адже в очікуванні прийняття Закону № 1622 про це говорили всі бюджетники. Маємо на увазі чутки про примусове переведення на режим неповного робочого часу та відправлення у відпустки без збереження заробітної плати.

Дійсно, проект Закону № 1622 передбачав такі заходи. Але при розгляді його у сесійній залі законотворці не пішли на це. Проте норма все ж таки присутня в остаточному тексті Закону. Придивимось до неї уважніше.

Виявляється, п. 66 Прикінцевих положень Закону про держбюджет поширюється не на всіх бюджетників, а тільки на центральні органи виконавчої влади, що здійснюють функції контролю та нагляду або виконання функцій яких можуть здійснювати міністерства.

Які заходи очікують працівників зазначених органів? Їх керівники повинні:

оптимізувати штатну чисельність працівників;

— надавати працівникам відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною керівником органу*;

— установлювати режим роботи на умовах неповного робочого часу без попередження за два місяці;

— зменшити або скасувати стимулюючі виплати, підвищення до посадових окладів, а також зменшити надбавки та доплати, установлені у граничних розмірах.

* Як відомо, ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР суворо обмежують тривалість відпустки без збереження заробітної плати — не більше 15 календарних днів на рік, а надавати її можна виключно за бажанням працівника. Однак на працівників вищезгаданих органів такі норми відтепер не поширюються.

Індексуємо за особливим порядком

Індексація грошових доходів — це головний біль чи не для кожного бухгалтера. Про це свідчать численні запитання від наших читачів, а також учасників вебінару (відповіді на деякі з них читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 63, с. 27). Ми докладаємо всіх зусиль, щоб розв’язати індексаційні головоломки. І ось Закон № 1622 привніс одразу декілька новин стосовно індексації грошових доходів. Які вони? Давайте поглянемо.

Для індексації грошових доходів населення протягом 2014 року Кабмін має затвердити особливий порядок (п. 64 Прикінцевих положень Закону про держбюджет)

Виходить, що заробітну плату індексуватимуть за порядком, який розробить уряд. Що він із собою принесе та з якої дати діятиме? І головне: поширюватиметься на підприємства усіх форм власності чи тільки на ті, що фінансуються з бюджету? Відповідей наразі нема ні в кого. Тож очікуємо появи обіцяного документа — тоді й повернемося до індексаційного питання за особливим порядком!

До його появи пропонуємо індексувати доходи за старим механізмом (див. на с. 41). Пояснюємо це тим, що Закон № 1622 не містить рекомендацій з приводу перехідного періоду, тобто до затвердження урядом особливого порядку індексації.

Соцстандарти змінять… при воєнному стані

Усі ми щодня спостерігаємо за новинами у нашій країні. А тому знаємо, що політики та урядовці неодноразово говорили про введення воєнного стану. Як свідчить Закон № 1622, до такої сумної перспективи про всяк випадок готують і держбюджет. Сподіваємося на краще! Але не зайвим буде завчасно ознайомитися із трудозарплатними нововведеннями до Закону про держбюджет, які нас можуть очікувати при воєнному стані.

У такому разі в 2014 році розмір прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям визначатиме Кабінет Міністрів України. Нагадаємо, що розміри зазначених соцстандартів для 2014 року наведені у ст. 7 — 9 Закону про держбюджет. Якщо запровадять воєнний стан, то ці розміри та порядок їх застосування переглянуть. Більш того, усі інші норми і положення законодавчих актів, які регламентують виплату інших соцстандартів та гарантій, також пропише уряд (див. ст. 30 Закону про держбюджет).

Очікуємо розміри виплат від уряду

Почнемо з того, що декілька років поспіль держбюджетні закони містили перелік законів, окремі виплати за якими здійснювали за наявності фінансових ресурсів та у порядку, встановленому урядом. У Законі про держбюджет-2014 до недавнього часу такого не було. Тепер стан речей змінився.

Так, зокрема, ст. 20, 21, 22, 23, 30, 31, 37, 39, 48, 50, 51, 52 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII застосовуватимуть у порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на 2014 рік. Тому необхідно очікувати постанови від уряду, якими для 2014 року визначатимуться розміри виплат, урегульованих переліченими нормами.

Коли це все почнеться?

Наостанок відзначимо про вже звичне для нас запитання: коли набирає чинності Закон № 1622? Так-так, дилема знову існує! Дивіться, Закон № 1622 набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його спочатку опублікували в газеті «Голос України» від 02.08.2014 р. № 146, але без додатків. Другу спробу здійснили в газеті «Урядовий кур’єр» від 09.08.2014 р. № 144, проте додатки й тут відсутні.

Усе б нічого, та ось Мін’юст (лист від 20.08.2010 р. № 9872-0-26-10-34) стверджує, що закони можна вважати доведеними до відома населення лише у тому випадку, коли їх зміст опубліковано в офіційному друкованому виданні у повному обсязі. Виходить, що Закон № 1622 не розглядається як опублікований, оскільки у згаданих виданнях він з’явився не у повному обсязі — без додатків. Натомість на сайті Верховної Ради України цей Закон значиться як опублікований та такий, що набрав чинності. Тож чекаємо додаткових роз’яснень офіційних органів. Але факт залишається фактом — Закон є і дотримуватися його рано чи пізно буде необхідно!*

* На момент підготовки цієї статті було відомо, що його чергове опублікування (напевно, на цей раз — у повному обсязі) готується у бюлетені «Офіційний вісник України» від 15.08.2014 р. № 63.

висновки

  • Контролюючі органи (крім податківців) не здійснюватимуть перевірки із серпня і до кінця 2014 року.

  • Примусово за свій рахунок відпочивати у відпустках будуть лише працівники центральних органів виконавчої влади, причому тільки тих, що здійснюють функції контролю та нагляду або виконання функцій яких можуть здійснювати міністерства.

  • Від уряду очікуємо особливий порядок індексації на 2014 рік.

  • У разі введення воєнного стану розміри соцстандартів для 2014 року визначать постановою Кабінету Міністрів України.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі