Теми статей
Обрати теми

Незамерзаюча рідина для авто: як обліковувати витрати

Ковенко Марина, податковий експерт
При підготовці автомобіля до експлуатації в зимовий період літня рідина для омивача скла була замінена на зимову. Як відобразити цю операцію в податковому та бухгалтерському обліку підприємства?

Не секрет, що безпека під час руху багато в чому залежить від стану скла транспортного засобу. Для того щоб утримувати його в ідеальній чистоті, через спеціальні форсунки на лобове скло автомобіля розбризкується рідина, яка потім зчищається щітками склоочисників. У зимову пору року для цього використовують спеціальні миючі рідини, виготовлені на спиртовій основі. Вони не замерзають за низьких температур і дозволяють очищати скло авто навіть у найважчих метеорологічних умовах.

Щоб безпомилково відобразити операцію із заміни рідини в омивачі скла в податковому та бухгалтерському обліку, її необхідно правильно класифікувати. Упоратися з цим завданням нам допоможе Положення про технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджене наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102). Воно визначає загальні вимоги до проведення технічного обслуговування (далі — ТО) і ремонту всіх дорожніх транспортних засобів (за винятком тролейбусів, мопедів і мотоциклів) на підприємствах усіх форм власності. Але якщо у вас є документація заводу-виробника на автомобіль і в ній наведено перелік обов’язкових робіт з ТО, то вирішуючи питання щодо класифікації виконаних робіт, слід керуватися саме такою документацією. На це, до речі, звертало увагу і Міністерство інфраструктури України в листі від 03.02.2012 р. № 1075/25/10-12.

За відсутності необхідної інформації в «рідній» документації на авто відповідь шукатимемо в Положенні № 102. Згідно з п. 1.3 цього Положення ТО — операція з підтримки роботоздатності або справності виробу при використанні за призначенням, зберіганні та транспортуванні. Перевірка рівня рідини в бачках омивача скла згадується тільки в межах проведення ТО-1, що здійснюється 1 раз на 5000 км пробігу для легкових автомобілів (п. 20 додатка А до Положення № 102). На нашу думку, при підготовці автомобіля до зими роботи з доливання в бачок омивача скла незамерзаючої рідини можна виконати в межах цього ж ТО-1. Адже для того, щоб залити незамерзаючу рідину в бачок омивача авто, зовсім необов’язково зливати перед цим усю воду. Цілком вистачить половини об’єму бачка заповнити «незамерзайкою». Тому вартість рідини потрібно відносити на витрати, пов’язані з проведенням ТО-1 (а не з ремонтом) з усіма наслідками, що з цього випливають.

img 1У бухгалтерському обліку придбану для склоомивача незамерзаючу рідину відносять до складу запасів і обліковують на субрахунку 209 «Інші матеріали». Тільки-но рідина потрапляє в автомобіль, її вартість збільшує витрати звітного періоду як витрати на ТО (п. 15 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92). Залежно від функціонального призначення авто для цього використовують такі рахунки обліку витрат: 23, 91, 92, 93, 94.

Переходячи до податкового обліку, одразу зазначимо, що витрати, пов’язані із заміною рідини в межах ТО, не є ані ремонтом, ані поліпшенням (п. 3.8 Положення № 102). Тому такі витрати підприємство включає до своїх податкових витрат залежно від напряму використання авто. До речі, цю думку підтверджують і фіскали в консультаціях з підкатегорій 102.07.04 і 102.07.20 БЗ.

Таким чином, витрати із заміни рідини в омивачі скла потрапляють:

— до собівартості вироблених і реалізованих товарів, робіт, послуг (ряд. 05.1 декларації з податку на прибуток) — якщо автомобіль використовують для виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) або в загальновиробничих цілях (п. 138.8, п.п. «г» п.п. 138.8.5 ПКУ*);

— до адміністративних витрат (ряд. 06.1 декларації) — якщо автомобіль задіяний у загальногосподарських (адміністративних) цілях (п.п. «в» п.п. 138.10.2 ПКУ);

— до витрат на збут (ряд. 06.2 декларації) — якщо автомобіль бере участь у збутових потребах (п.п. «д» п.п. 138.10.3 ПКУ);

— до інших витрат (ряд. 06.4 декларації) — якщо автомобіль використовують для інших господарських потреб (пп. 138.10.4 і 138.12.1 ПКУ).

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Зверніть увагу, що згідно з правилами п. 138.4 ПКУ вартість «незамерзайки», уключена до складу виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), реально збільшить податкові витрати тільки в періоді визнання доходу від реалізації такої продукції (робіт, послуг). В інших випадках витрати на незамерзаючу рідину відображають у податковому обліку в періоді їх здійснення (п. 138.5 ПКУ).

А тепер наведемо приклад.

Приклад. Підприємство придбало незамерзаючу рідину-концентрат Turtle Wax Liquid Fire об’ємом 5 л за 300 грн. (без ПДВ — 250 грн.; ПДВ 20 % — 50 грн.). Придбана рідина використана для заливки в бачок омивача скла легкового автомобіля, що обслуговує відділ збуту продукції.

В обліку підприємства ці операції відображаються такими записами:

Табл. Облік придбання та використання незамерзаючої рідини

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Перераховано постачальнику передоплату за незамерзаючу рідину

371

311

300

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі суми передоплати за запаси

641/ПДВ

644

50

3

Оприбутковано незамерзаючу рідину

209

631

250

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ при оприбутковуванні рідини

644

631

50

5

Здійснено залік заборгованостей

631

371

300

6

Використано рідину для заливки в бачок омивача скла

93

209

250

250

7

Віднесено на фінансовий результат вартість використаної рідини

791

93

250

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі