№100

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2014/№ 100 Інші номери журналу ›
  • Скасування електронного адміністрування ПДВ: слово за ВР
  • Про роботу банків у період завершення звітного року
  • Допомога на поховання у разі загибелі мобілізованого працівника
  • Плата за оренду держкоммайна: як балансоутримувач відображає дохід?
  • Передання автотранспорту до війська: що в обліку?
  • Не потрапити в халепу, або Як уникнути штрафів підприємству із зони АТО Чи мають право платники, розташовані на території проведення антитерористичної операції, не подавати податкову звітність і не сплачувати податки, збори та інші обов’язкові платежі? Чи будуть застосовані до них штрафні санкції за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності, а також несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань? Пропонуємо вашій увазі покрокову інструкцію, як уникнути штрафів у таких обставинах.
  • Офіційні курси іноземних валют
  • Розрахунки з Кримом: «непряма видимість» від НБУ? Незважаючи на анексію Криму, деякі континентальні підприємства хотіли б, як і раніше, працювати з кримськими контрагентами. Усі складнощі, що виникли, поступово утрясаються, окрім, мабуть, однієї. Поки що немає чіткої відповіді на запитання: як можна буде оплачувати взаємні постачання? Сумно, але багато банків на сьогодні стали перестраховуватися і нерідко відмовляють клієнтам у здійсненні транзакцій на користь суб’єктів ВЕЗ «Крим». Чому саме «сьогодні» і що бентежить банкірів? Давайте розберемося.
  • Бухгалтер для Діда Мороза, або Оподаткування подарунків від роботодавця та профспілки Наближається Новий рік. І для кожного це щось своє. Хтось вбачає його у вогниках новорічних гірлянд на вулицях, хтось у запаху мандарин у магазинах та кіосках. Для когось новорічні свята — це можливість відпочити від праці на благо роботодавця, а для когось період, коли робота перетворює тебе на зомбі-трудоголіка .. Усі ми різні. Але всі ми чекаємо на Новий рік приємних сюрпризів. Одним з них може бути подаруночок (а чом би й ні?!) від роботодавця або профспілки вам і вашим дітям. Не соромтеся, любі наші роботодавці та профспілки, даруйте! А обрати варіант, як такий дар «провернути», щоб податкове навантаження було і для вас, і для працівника/члена профспілки мінімальним, вам допоможе ця стаття.
  • Сільгосп-частка новоутворених аграріїв: порядок визначення та застосування Продовжимо нашу розмову про можливість новоутвореного сільгосппідприємства застосувати спецрежим оподаткування без проходження стадії реєстрації так би мовити «загальним» платником (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 96, с. 38). Раніше ми дійшли висновку, що ствердна відповідь можлива лише теоретично. Причиною тому є відмінний від загального порядок визначення «агроновачками» так званої сільгосп-частки. Про нього, як і обіцяли, зараз поговоримо детальніше.
  • Незалежна профдіяльність: ЄСВ Самозайнятим особам, як і всім нам, доки є сили та здоров’я, варто потурбуватися про гідну старість. Як відомо, забезпечити дохід у похилому віці має сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ). Про те, як його сплачувати незалежним професіоналам і як подавати звітність, ви дізнаєтеся з цієї статті*.
  • ПДВ, послуги, Крим: так само, як зі звичайними нерезидентами! Чи обкладаються ПДВ послуги, якщо їх резиденту України надали суб’єкти з кримською «податковою дислокацією»? Чи обкладаються ПДВ послуги, якщо їх надав резидент нерезидентам-кримчанам на території Криму або на території України? Ось про це все частіше запитують наші читачі. Висловимо свою думку.
  • Орендуємо землю в зоні АТО: сплачувати/не сплачувати, звітувати/не звітувати? Підприємство орендує земельну ділянку комунальної власності в одному з райцентрів сходу України. Сьогодні в цьому населеному пункті йдуть бойові дії, що унеможливлює проведення там госпдіяльності. Саме підприємство розташоване поза зоною АТО і має можливість своєчасно сплачувати податки та подавати податкову звітність. Як у цьому випадку бути з орендною платою за землю? Ситуація, знайома багатьом, чи не так? Тоді давайте розберемося з цим запитанням нашого читача. І заразом допоможемо всім, хто так чи інакше, причетний до землекористування в зоні АТО.
  • Податкове навантаження: це поки що не лікується... Матриця всюди. Вона оточує нас. Навіть зараз вона з нами поруч. (З кінофільму «Матриця») Про термін «податкове навантаження» («податкова віддача») на жаль, начулося чимало бухгалтерів.. Хоча на щастя не всіх реально торкнувся відповідний «механізм» здирництва «доплати» податків до «необхідного» рівня з боку фіскалів. Ви напевно прочитали детальну статтю в «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 81, с. 13, з якої дізналися, як протидіяти незаконним вимогам контролерів. Ці рекомендації зберегли свою значущість і нагальність! А тому конспективно нагадаємо їх сьогодні. Але головне — давайте спочатку поглянемо, чи змінилося що-небудь (або чи зміниться) серед легальних підстав для застосування у практиці оподаткування такої розрахункової величини, як податкова віддача. Тим більше, що якраз отримали таке запитання від нашого постійного читача.
  • Індексація заробітної плати за грудень 2014 року та січень 2015 року
  • Доходи за 2001 — 2014 рр. виплачено у грудні 2014 року: розраховуємо компенсацію
  • Працівник звільнений і знову прийнятий: компенсація за невикористану відпустку та ЄСВ Співробітник був звільнений з основного місця роботи 29.09.2014 р. Наступного дня (30.09.2014 р.) його приймають на роботу на це саме підприємство, але вже за сумісництвом. У середині жовтня 2014 року з’ясувалося, що працівнику при проведенні остаточного розрахунку забули нарахувати компенсацію за невикористану відпустку. Нарахування здійснено в жовтні. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати ЄСВ на компенсацію за невикористану відпустку і як її відобразити у звіті з ЄСВ?
  • Незамерзаюча рідина для авто: як обліковувати витрати При підготовці автомобіля до експлуатації в зимовий період літня рідина для омивача скла була замінена на зимову. Як відобразити цю операцію в податковому та бухгалтерському обліку підприємства?
  • Як визначити експортний дохід, якщо дата передачі товару і його фактичне вивезення не збігаються Підприємство передало перевізнику товар для відправки на експорт 27 вересня 2014 року. При цьому за умовами експортного договору зобов’язання продавця з доставки вантажу вважаються виконаними в момент передачі товару перевізнику. Фактично товар перетнув митний кордон України тільки 2 жовтня 2014 року. На яку з цих дат і за яким курсом слід відобразити дохід за експортною операцією, якщо оплата за відвантажений товар ще не надійшла?
  • Єдиноподатник виплачує доходи нерезиденту: які наслідки? Підприємство — платник єдиного податку здійснило виплату на користь нерезидента. За який звітний період такий платник єдиного податку має подавати декларацію із додатком ПН?
  • Декларуємо тільки прострочену заборгованість Якщо на кінець звітного періоду підприємство не має простроченої валютної заборгованості, чи обов’язково подавати валютну декларацію?
  • Курсові різниці за валютним кредитом — «плоди» виду діяльності, що патентується? Аптека провадить вид діяльності, що патентується (торгівля лікарськими засобами), і такий, що не патентується (здавання приміщень в оренду). Є кредит у валюті, за яким виникла велика курсова різниця. Куди відносити цю курсову різницю в декларації з податку на прибуток — до патентованого виду діяльності чи ні?
  • Фінзвітність до податкової не подали: який штраф? Якщо мале підприємство не подало фінансову звітність за рік до податкової, чи загрожує йому за неподання фінансова санкція?
  • Імпорт безоплатних зразків товару Отримали зразки товару від нерезидента безоплатно, але в самій митній декларації вказали їх вартість для того, щоб розрахувати ПДВ на митниці. Як відобразити таку операцію в обліку (за документами виникає кредиторська заборгованість, якої не повинно бути)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі