Теми статей
Обрати теми

УКТ ЗЕД у роздрібній податковій накладній: підакцизна специфіка

ДЗЮБА НАТАЛІЯ
Підприємство ресторанного господарства здійснює реалізацію продукції власного виробництва та закупних товарів кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ. Як заповнити підсумкову податкову накладну? Чи потрібно в ній зазначати коди УКТ ЗЕД на алкогольні напої, реалізовані рестораном?

Відповідно до п. 1.3 Правил № 219 заклад ресторанного господарства — це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє та (або) доготовляє, продає й організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Поставляючи товари (послуги) за готівку кінцевому споживачу — неплатнику ПДВ, розрахунки за якими проводяться через касу/РРО або через банк чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок закладу), заклад ресторанного господарства повинен складати податкову накладну за щоденними підсумками (п. 12 Порядку № 10). Вона має бути виписана на весь денний оборот, за винятком суми, відображеної в податкових накладних, виписаних протягом дня на вимогу покупців — платників ПДВ.

Виписати підсумкову накладну потрібно у двох примірниках, причому обов’язково в паперовому вигляді (п. 10 Порядку № 10) й обидва залишити в себе.

Як заповнити податкову накладну? У загальному випадку це дуже просто.

У її верхній частині в полі «Залишається у продавця (тип причини)» робиться відмітка «Х» і проставляється код «11» (виписана за щоденними підсумками). У полі «Особа (платник податку) — покупець» зазначається «Неплатник податку». У полі «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний ІПН «400000000000». Поля «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» та «Номер телефону» залишаються незаповненими (п. 14 Порядку № 10).

У частині договору необхідно:

— у полі «вид договору» зазначити «Договір купівлі-продажу»;

— у полі «від» вказати дату виконання усної домовленості (тобто дату складання підсумкової податкової накладної);

— поле «№ » залишити порожнім.

У формі розрахунків зазначити «Готівкові розрахунки», а якщо вони проводяться ще й через термінал, то додати «та розрахунки за допомогою термінала».

В основній частині підсумкової накладної у графі 3 записати «Товари в асортименті»; у гра-­ фі 5 — «грн.»; у графі 6 — «1»; у графі 7 — увесь обсяг виторгу за день (без ПДВ), цю ж суму переносимо до графи 8, у тому числі й до рядка «Усього за розділом I»; у графі 8 розділу III зазначаємо суму ПДВ; у графі 8 розділу IV — обсяг виторгу, у тому числі ПДВ.

Але як бути, якщо протягом дня ресторан реалізував споживачам алкогольні напої — підакцизний товар? Адже тоді в податковій накладній має бути зазначено і код УКТ ЗЕД (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ). І винятків щодо незаповнення цього поля для підсумкової накладної немає.

На думку податківців, оскільки касові чеки містять інформацію про асортимент товарів, придбаних покупцями, то платник податку має можливість згрупувати продані товари за групами, що відповідають певному коду УКТ ЗЕД (див. у підкатегорії 101.19 БЗ). Тоді підсумкова податкова накладна за графою 3 міститиме декілька рядків:

— «Товари в асортименті» за звичайними товарами без заповнення графи 4;

— «Товари в асортименті» за товарами, згрупованими за кожним кодом УКТ ЗЕД, який і буде зазначено у графі 4.

Проте варто зауважити, що навіть якщо ресторан відмовиться морочитися з групуванням проданих за день підакцизних/імпортних товарів за кодом УТВ ЗЕД і просто зазначить у графі 3 весь денний оборот одним рядком, залишивши при цьому порожньою графу 4, то максимум, що загрожує за це, — адмінштраф керівнику/посадовій особі за ст. 1631 КпАП за порушення порядку ведення податкового обліку.

Крім того, майте на увазі! Якщо з підакцизних/імпортованих товарів були виготовлені інші види продукції (не підакцизні) або такі товари були піддані достатній обробці/переробці на митній території України, то виготовлені, оброблені/перероблені товари вважаються товарами українського походження. Тоді при їх постачанні код УКТ ЗЕД у податковій накладній взагалі не вказується (див. підкатегорію 101.19 БЗ). Для підприємства ресторанного господарства це можуть бути кава, кондитерські вироби, салати та інші страви, при приготуванні яких використовувалися алкогольні напої.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі