Два авансові звіти в один день: як рахувати 240 грн.

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Працівник відзвітував за відрядження 1 вересня і надав чек від 29 серпня на суму 146,71 грн. (у тому числі ПДВ — 24,45). Водночас за 1 вересня уже є чек на суму 163 грн. (у тому числі ПДВ — 27,17). Чи можемо ми відображати податковий кредит за цими чеками, ураховуючи, що дати виписування документів різні, але авансові звіти затверджені 1 вересня і загальна сума перевищує 240 грн.?

Вважаємо, що в цьому випадку можна включити до податкового кредиту ПДВ, зазначений в обох чеках. Як відомо, згідно з частиною «б» п. 201.11 ПКУ підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, є касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера і податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування ПДВ).

Це питання слід розбити на два:

1) на яку дату визначається сумовий критерій;

2) на яку дату можна збільшувати податковий кредит.

На наш погляд, визначати сумовий критерій для включення сум ПДВ до податкового кредиту потрібно за тими датами, які зазначені в чеках, незалежно від того, коли було складено авансовий звіт. Адже процитована норма говорить про суму придбаних товарів за день, тобто про дату їх придбання. Про дату збільшення податкового кредиту нічого не йдеться. Податківці також підходять до цього питання зважено: «обмеження щодо суми розрахунків у 200 грн. (загальна сума з ПДВ — 240 грн.) стосується всіх проведених розрахунків протягом дня і не залежить від дати звіту працівниками» (лист ДПСУ від 21.03.2013 р. № 116/4/15-33-13// «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 41, с. 37).

Оскільки один чек (на 146,17 грн., у тому числі ПДВ — 24,45 грн.) датовано 29 серпня, а другий (на 163 грн., у тому числі ПДВ — 27,17 грн.) — 1 вересня, то ви можете збільшити податковий кредит на загальну суму — 51,62 грн.

Що стосується дати збільшення податкового кредиту, то тут двох думок бути не може — раніше дати затвердження авансового звіту його збільшувати не можна. Утім, спочатку податківці вважали інакше: у тому самому листі ДПСУ від 21.03.2013 р. № 116/4/15-33-13 було зазначено, що датою відображення податкового кредиту має бути дата, зазначена в касовому чеку, незалежно від дати подання звіту працівником. Однак згодом цю хибну думку було знівельовано в одному з роз’яснень на сайті ДФСУ (категорія 101.15 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 40, с. 36).

Таким чином, ви мали повне право збільшити податковий кредит у вересневій декларації з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі