Благодійна допомога для військової частини: відображаємо в обліку

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Підприємство надало військовій частині благодійну допомогу у вигляді камуфляжних костюмів та черевиків. Як відобразити цю операцію в обліку з податку на прибуток і ПДВ?

У цьому випадку допомога надається у вигляді товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ). Відображати цю операцію в податковому обліку слід як безоплатну передачу без застосування до неї звичайних цін. У зв’язку з цим податкові доходи при передачі майна військовій частини у підприємства дорівнюють нулю. У частині витрат традиційна безоплатна передача також обіцяла б дарувальнику нульові показники, але тут можна скористатися пільгами, передбаченими ПКУ.

Оскільки ТМЦ надаються військовим частинам, що є неприбутковими організаціями, то витрати на їх придбання слід відображати за правилами «благодійного» п.п. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ. Відповідно до нього до податкових витрат може потрапити вартість переданих ТМЦ, що не повинна перевищувати 4 % оподатковуваного прибутку за попередній рік. Інакше кажучи, податкові витрати дарувальника обмежені 4 % лімітом. У декларації з податку на прибуток вартість переданого майна відображається в рядку 06.4.1 додатка ІВ.

Водночас із набуттям чинності Законом № 1668 (з 26 вересня 2014 року) у підрозд. 4 розд. XX ПКУ з’явився п. 33, що дозволив без обмежень уключати до інших витрат звичайної діяльності підприємств, зокрема, вартість предметів речового забезпечення за переліком, визначеним Кабміном, добровільно переданих для забезпечення проведення АТО. Щоправда, такого переліку поки що немає, що формально ставить під запитання застосування пільги за операціями, здійсненими до набуття ним чинності. Сподіваємося, що перелік з’явиться найближчим часом. Але, ураховуючи важливість питання, не виключаємо, що пільгу буде застосовано до операцій, здійснених з дати набуття чинності Указом Президента України від 14.04.2014 р. № 405/2014 (тобто з 14 квітня 2014 року). Докладніше про це читайте у статті, опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 80, с. 6. Якщо ж із будь-яких причин скористатися дією «звільняючого» п. 33 підрозд. 4 розд. XX ПКУ не вийде, то витрати доведеться відобразити в межах 4 % ліміту.

Що стосується ПДВ-обліку, то на сьогодні податкові зобов’язання при безоплатній передачі дорівнюють нулю (навіть якщо пільгу відповідно до Закону № 1561* не застосовувати). А от починаючи з 01.01.2015 р. за відсутності пільги доведеться нарахувати ПДВ не нижче за купівельну ціну. Якщо ж товар був із «вхідним» ПДВ та передається для благодійних цілей, то в будь-якому разі доведеться нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, як того вимагає п.п. «б» п. 198.5 ПКУ.

* Цей Закон звільняє від обкладення ПДВ операції з постачання спеціальних засобів індивідуального захисту на період проведення АТО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі