Навчальна відпустка: нюанси надання

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Чи зобов’язане підприємство оплачувати навчальну відпустку, якщо працівник навчається за спеціальністю, за якою немає вакансії на підприємстві? Чи враховують при оплаті навчальної відпустки святкові дні?

Право на додаткову оплачувану навчальну відпустку виникає у працівника, який навчається в навчальному закладі чи аспірантурі, при одночасному виконанні чотирьох умов. Перелічимо їх:

1) навчання здійснюється в навчальному закладі;

2) працівник успішно навчається;

3) працівник навчається заочно та/або на вечірній формі навчання, тобто без відриву від виробництва;

4) працівника працевлаштовано до роботодавця, який надає відпустку, за основним місцем роботи.

При виконанні цих умов працівник має право на додаткову оплачувану навчальну відпустку незалежно від профілю діяльності роботодавця та наявності в нього вакансій за спеціальністю навчання працівника.

Навчальну відпустку надаєте в календарних днях згідно з довідкою-викликом на сесію. Подовжувати її на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки, не потрібно. Усі календарні дні навчальної відпустки, у тому числі святкові та неробочі, які припадають на період навчальної відпустки, мають бути оплачені (див. лист Мінпраці України від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10). Середню зарплату для оплати додаткової відпустки у зв’язку з навчанням обчислюєте відповідно до Порядку № 100 за тими самими правилами, що й при розрахунку звичайних відпускних (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 31).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі