«Комунальна» компенсація: обкладати/не обкладати?

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Підприємство збирається орендувати офіс у фізичної особи (резидента України). Планується, що такій фізичній особі щомісяця компенсуватимуться на підставі рахунків понесені нею витрати на сплату комунальних платежів за приміщення, що орендується. Чи потрібно обкладати таку компенсацію ПДФО, ЄСВ, ВЗ? Якщо так, то чи потрібно при нарахуванні застосовувати натуральний коефіцієнт?

Сума комунальних платежів, яку компенсують орендодавцеві окремим платежем (не у складі орендної плати), буде для нього оподатковуваним доходом. В обліку такий дохід нараховують, не застосовуючи натуральний коефіцієнт. Чому? Тому що виплата здійснюється у грошовій формі. А натуральний коефіцієнт застосовують при нараху­ванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі (див. п. 164.5 ПКУ). Тож на руки орендодавець отримає меншу суму, ніж було ним фактично понесено при сплаті комунальних платежів за приміщення, яке він надає в оренду (якщо інше не буде передбачене договором).

«Комунальну» компенсацію обкладаєте ПДФО за ставками 15 % і 17 %. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображаєте її з ознакою доходу «127».

Із суми компенсації комунальних платежів ЄСВ справляти не потрібно. Чому? Ця виплата не потрапляє до бази справляння ЄСВ. З одного боку, вона не входить до фонду оплати праці, оскільки нараховується за цивільно-правовим договором. З іншого боку, сума компенсації не є платою за роботи чи послуги орендодавцю. Адже жодних послуг орендодавець орендарю не надає.

Якщо дотримуватися «логіки» останніх роз’яснень фіскалів, то з «комунальних» виплат також не слід утримувати військовий збір. Причина — це не плата за роботи/послуги, що виконувалися в межах цивільно-правового договору (відсутнє «трудове» підґрунтя). Однак оскільки роз’яснення податківців з питань ВЗ не завжди піддаються логічному поясненню, рекомендуємо отримати у своїй ДПІ індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі