Теми статей
Обрати теми

ВЗ та автомобіль

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Чи потрібно обкладати ВЗ компенсацію вартості бензину працівникові та виплату на утримання власного автомобіля, який не оформлений договором оренди, але використовується в госпдіяльності підприємства?

У вашому запитанні ключове слово — «працівник». Пояснимо чому.

Об’єктом обкладення ВЗ є, зокрема, доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховують платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД) (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Якщо суворо формально керуватися наведеною нормою ПКУ, то перелічені в запитанні виплати повинні ввійти до бази обкладення ВЗ, оскільки їх виплата здійснюється за ЦПД. Водночас податківці вважають (хоча на законодавчому рівні це ніде не прописано), що до бази обкладення ВЗ потрібно включати лише «трудові» ЦПД, де внаслідок наявної домовленості із суб’єктом господарювання — фізичною особою виконується робота/надається послуга. Виходить, що якщо зважати на роз’яснення ДФСУ, перелічені в запитанні виплати до бази обкладення ВЗ у складі виплат за ЦПД потрапити не повинні. Але не варто розслаблятися! Найцікавіше попереду!

Із роз’яснень податківців виходить: якщо автомобіль, який не перебував в оренді у підприємства, використовується працівником при виконання службових обов’язків, то компенсацію вартості бензину працівникові та виплату на утримання власного автомобіля слід розглядати як інші виплати і винагороди, що нараховуються (виплачуються) платникові у зв’язку з трудовими відносинами. А отже, їх суми підлягають обкладенню ВЗ (див. роз’яснення в категорії 132.02 БЗ).

Отже, чим би ви не керувалися — прямими нормами ПКУ або роз’ясненнями ДФСУ, а ВЗ вам не уникнути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі