Теми статей
Обрати теми

Контроль 90-денного строку при розрахунках за експортним контрактом

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Що вважати надходженням валюти для цілей зняття операції з «валютного» контролю: момент зарахування на поточний рахунок підприємства чи на розподільчий рахунок банку?

Ви, звичайно, вже звиклися з тим, що у зв’язку з вимогами НБУ про обов’язковий продаж певної частки* іноземної валюти, яка надходить за експортним контрактом, уповноважені банки попередньо зараховують її на окремий розподільчий рахунок (балансовий рахунок банку 2603).

* На сьогодні частку обов’язкового продажу валютної виручки визначено постановою Правління НБУ від 22.09.2014 р. № 591 у розмірі 75 % (читайте про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 80, с. 17).

Продаж цієї частки валютної виручки банки здійснюють самостійно — без доручення клієнта, не пізніше наступного робочого дня після зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок. Решта інвалюти, що надійшла, з розподільчого рахунку зараховується на поточний валютний рахунок підприємства та використовується ним згідно з правилами валютного регулювання.

Водночас продовжує діяти добре відоме правило «90 днів», установлене ст. 1 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР разом із п. 1 постанови Правління НБУ від 20.08.2014 р. № 515. Його мета — забезпечити своєчасність надходження валюти за експортними операціями резидентів, що здійснюються на умовах відстрочення платежу. Як ви знаєте, оплати за такими операціями повинні здійснюватися у строк не більше 90 календарних днів. Але як його застосовувати в сучасних умовах?

Відповідь знаходимо в п. 2.3 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. № 136: банк знімає експортну операцію резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок резидента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі