Теми статей
Обрати теми

Реорганізація підприємства на лікарняних не позначиться

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
01.07.2014 р. підприємство було реорганізоване (змінилася організаційно-правова форма). У вересні 2014 року одна із працівниць, яка працювала на підприємстві до реорганізації, надала для оплати листок непрацездатності (дні хвороби — з 03.09.2014 р. по 12.09.2014 р.). За який період слід було здійснювати розрахунок виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю цій працівниці?

Одразу заспокоїмо: «нове життя» підприємства не позначиться на розрахунковому періоді для оплати листка непрацездатності вашої працівниці. Пояснимо.

Річ у тім, що в разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, відділення, перетворення) дія трудового договору продовжується. Це прямо прописано в ч. 3 ст. 36 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Звільнення працівників підприємства, яке було реорганізоване, можливо тільки в разі, якщо така реорганізація супроводжується (п. 1 ст. 40 КЗпП, п. 19 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.2009 р. № 9):

— скороченням чисельності або штату працівників;

— змінами у складі працівників за посадами, спеціальностями, кваліфікацією, професіями.

Якщо підприємство було реорганізоване зі збереженням чисельності працівників, то при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних розрахунковий період слід визначати з урахуванням періоду роботи до реорганізації. До речі, такий порядок підтримує і Мінпраці (див. лист від 30.04.2010 р. № 129/18/99-10 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 61, с. 18).

Таким чином, період роботи вашої працівниці до реорганізації підприємства необхідно враховувати при визначенні розрахункового періоду для розрахунку суми лікарняних.

Розрахунковим періодом у цьому випадку будуть останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа) роботи, що передують місяцю, в якому настала тимчасова непрацездатність, тобто березень — серпень 2014 року. До цього періоду увійшли 4 місяці роботи на підприємстві до його реорганізації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі