Теми статей
Обрати теми

Довідка на довідку не схожа, або Коли є пожитки за кордоном

Дзюба Наталія, податковий експерт
На «гарячу лінію» надійшло запитання щодо декларування валютних цінностей. Чи потрібно подавати довідку про декларування валютних цінностей або довідку про відсутність валютних цінностей при митному оформленні товару? Крім того, наші читачі просять уточнити строки подання декларації про валютні цінності до НБУ. Та й узагалі, чи потрібно її подавати, якщо жодних цінностей за кордоном немає? Уважимо всіх.

Довідка про відсутність валютних цінностей

Що це за довідка? Ця довідка була введена спільним листом НБУ, ДПАУ і ДМСУ № 13-226/53-188, № 206/10/22-0117, № 11/3/-247 і призначалася для того, щоб підтвердити відсутність валютних цінностей і майна за кордоном у тих, хто планує здійснення зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД).

Видавали її податківці за формою, затвердженою в зазначеному листі, без прив’язки до строків подання бухгалтерської звітності. Варто було тільки суб’єкту господарювання звернутися за нею до податкової. Податківці складали її у двох примірниках: один примірник залишали в себе, як то кажуть, для обліку та контролю, а другий видавали суб’єкту господарювання.

Після реєстрації в податковій така довідка була підставою для митного оформлення експортно-імпортних операцій, проведення розрахунків і здійснення інших видів зовнішньоекономічної діяльності.

Проте ще в минулому році чиновники відмовилися від її використання і скасували її. Лист, що ввів її в документальний обіг суб’єктів ЗЕД, відкликано спільним листом Міндоходів і НБУ від 28.10.2013 р. № 22-394/7/99-99-22-03-01-17, № 28-311/19777 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 88, с. 3).

З 28.10.2013 р. отримувати в податковій довідку про відсутність за межами України валютних цінностей і майна не потрібно

Про те, що довідка про відсутність валютних цінностей для здійснення ЗЕД-операцій суб’єктам господарювання вже не потрібна, податківці інформували і у своєму листі від 26.11.2013 р. № 16098/6/99-99-22-03-01-15 («Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 4, с. 11). Аналогічний висновок міститься в консультації в підкатегорії 114.03 БЗ.

Тому митники її не вимагають. Причому не вимагатимуть її ні в банку, ні в податковій.

Довідка про декларування валютних цінностей

Будь-який суб’єкт господарювання, який має відношення до сфери ЗЕД, має бути напоготові та своєчасно задекларувати валютні цінності та майно, що перебуває за межами України. Цей обов’язок продиктовано ст. 1 Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами» від 18.06.94 р. № 319/94 і ст. 9 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93.

Для цього служить декларація за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 25.12.95 р. № 207 (далі — наказ № 207). З порядком її заповнення ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 27, с. 37. Суб’єкти господарювання, які мають за межами України валютні цінності, зобов’язані декларувати їх щокварталу. Так-от, довідка про декларування валютних цінностей і покликана підтвердити це декларування. Її форму див. у додатку до наказу № 207.

Її ніхто не скасовував. ДФСУ на своєму сайті опублікувало роз’яснення про порядок подання до контролюючих органів довідки про проведення декларування валютних цінностей, доходів і майна, що належать резиденту України і перебувають за межами України (див. за посиланням www.sfs.gov.ua/broshuri-ta-listivki/159622.html). Аналогічну консультацію розміщено і в підкатегорії 114.03 БЗ.

Порядок отримання довідки про декларування валютних цінностей подамо схематично (див. на с. 33).

 

img 1

 

Отримавши в територіальному відділенні НБУ довідку, її потім потрібно подати до податкової для завірення підписом начальника або його заступника і відбитком печатки.

Строк реєстрації довідки становить 5 робочих днів.

Завірена та скріплена печаткою територіального управління НБУ і податкової довідка є підставою для:

прийняття до митного оформлення експортно-імпортних вантажів;

проведення суб’єктами підприємницької діяльності розрахунків за зовнішньоекономічними договорами через уповноважені банки України;

— здійснення інших видів зовнішньоекономічної діяльності.

Навіть якщо на митниці у вас не вимагатимуть довідку, це не означає, що отримувати її зовсім не потрібно.

Не потрібна довідка тільки тим, у кого цінностей за кордоном немає: тоді й подавати декларацію теж не потрібно

Такої ж думки дотримуються податківці (див. підкатегорію 114.04 БЗ).

На запитання, який строк дії довідки про декларування валютних цінностей, податківці відповідають так: довідка про декларування валютних цінностей діє до отримання нової довідки, засвідченої та скріпленої печаткою НБУ та податкової (див. підкатегорію 114.04 БЗ).

Тобто, наприклад, довідка, отримана при декларуванні валютних цінностей станом на 01.10.2014 р., буде дійсна до дати отримання довідки, що підтверджує декларування валютних цінностей станом на 01.01.2015 р.

З довідками розібралися. Тепер розберемося зі строками подання декларації про валютні цінності. Але перед цим ще раз звернемо увагу — якщо у вас валютних цінностей за кордоном немає, то подавати її не потрібно ні до податкової, ні до відділення НБУ.

Строки подання валютної декларації

Валютну декларацію надають щокварталу у строки, установлені для подання квартальної та річної бухгалтерської звітності (п. 3 наказу № 207).

У які строки подають фінзвітність? Згідно з п. 5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, фінзвітність подають:

1) до податкової — у строки, передбачені для подання декларації з податку на прибуток підприємств;

2) до інших органів (наприклад, до органів статистики) — не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, і не пізніше 28 лютого  для річного звіту.

У зв’язку з тим, що строки подання фінансової звітності податковому органу і строки подання решті одержувачів не збігаються (або можуть не збігатися), ДПСУ в листі від 12.03.2012 р. № 6994/7/22-3317 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 36, с. 7) роз’яснила, що декларація про валютні цінності з 01.01.2012 р. подається у строки, визначені ПКУ* для подання декларації з податку на прибуток підприємств. А в консультації в підкатегорії 114.04 БЗ уточнюється, що йдеться про 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Як відомо, платники податків подають декларацію в різні строки: хтось поквартально (протягом «40 днів»), а хтось раз на рік (протягом «60 днів»). У цьому випадку орієнтуємося тільки на строк «40 днів».

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Причому, якщо останній день строку валютної декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку повинен вважатися операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ПКУ). На це звертають увагу й податківці (див. підкатегорію 114.04 БЗ). Хоч вона і не є податковою декларацією, але за строками подання до неї прирівняна.

Але податківці можуть установлювати тільки строки подання декларації до ДПІ. Як ми вже зазначали, на інші органи має поширюватися строк «не пізніше 25 числа». Проте в нашому випадку застосування цього строку для подання до територіального відділення НБУ не дуже логічно, оскільки подання валютної декларації до податкової завжди відбувається раніше. Тоді вийде, що строк «40 днів» фактично зводиться до ранішого строку «не пізніше 25 числа». Можливо, розуміючи цю нелогічність і враховуючи «зав’язаність» у порядку подання валютної декларації до податкової та тервідділення НБУ, банкіри прийняли зважене рішення:

у територіальному відділенні НБУ декларацію чекають не пізніше 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду

Зважаючи на це, рекомендуємо подавати валютну декларацію до податкової не в останню хвилину. Залиште певний час на те, щоб устигнути подати її також до територіального відділення НБУ.

Адже примірник декларації про валютні цінності на 1 жовтня 2014 року, (!) уже підписаний і засвідчений штампом податкової, має потрапити до НБУ не пізніше 10 листопада 2014 року.

висновки

  • Довідку про відсутність валютних цінностей за межами України скасували. Її отримувати в податковій не потрібно.

  • А ось довідка про декларування валютних цінностей має бути. Її вам вручать при поданні декларації про валютні цінності. Ніхто її не відміняв.

  • Подати щоквартальну декларацію про валютні цінності до територіального органу НБУ потрібно, як і до податкової, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі