Теми статей
Обрати теми

Військовий збір з мобілізованих працівників: і життя, і гаманець?..

Скрипкіна Катерина
Чи потрібно утримувати військовий збір з компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників?

З 18.03.2014 р. за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігається місце роботи, посада та компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову (ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.). Раніше в зазначеній нормі йшлося про збереження середнього заробітку, який виплачувався за рахунок роботодавця.

Компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, звільнили від обкладення ПДФО і ЄСВ (п.п. «и» п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI та ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-V відповідно). Оскільки для податково-облікових цілей компенсація середнього заробітку мобілізованим працівникам належить до компенсацій із бюджету, а не до зарплатних виплат, на наш погляд, така виплата не повинна обкладатися і ВЗ. Проте, поки, на жаль, справедливість не перемогла…

Порядок компенсації мав затвердити КМУ, але досі цього не зробив. Роботодавці продовжують нараховувати виплати мобілізованим працівникам, а компенсацію не отримують. Замість неї отримують «податкові» проблеми.

Зовсім недавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 66, с. 13) ми попереджали вас про фіскальну позицію податківців щодо оподаткування виплат у розмірі середнього заробітку мобілізованих працівників. Користуючись тим, що немає кабмінівського порядку компенсації середнього заробітку, вони наполягають на зарплатному характері виплат, які нараховує роботодавець мобілізованим, і відповідно, на їх обкладенні ПДФО і ВЗ (див. консультації в підкатегоріях 103.04 і 132.02 БЗ — остання на с. 45 сьогоднішнього номера). І не важливо, що коли все-таки з’явиться порядок компенсації, утриманий ПДФО та ВЗ доведеться повернути. Але це потім, а поки, користуючись нагодою, можна продовжувати «відбирати хоча б щось» у тих, хто захищає Вітчизну.

Нагадаємо, що фахівці ДФС погоджувалися з ненарахуванням ЄСВ на виплати, що будуть компенсуватися з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (ця їх позиція звучала у консультації в підкатегорії 301.03 БЗ). Проте нам стало відомо, що такий ліберальний підхід невдовзі буде переглянуто, тобто сплачувати ЄСВ усе-таки доведеться. Більш детально про це ми обов’язково повідомимо додатково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі