Теми статей
Обрати теми

Відпустки. 5. Інші види відпусток, що оплачуються за рахунок роботодавця

редактор Вороная Наталія, експерти з питань оплати праці Клиженко Яна, Ушакова Лілія, податкові експерти Савченко Олена, Хмелевська Оксана, Чернишова Наталія
Ми вже розглянули особливості надання найбільш поширених оплачуваних відпусток: щорічних, навчальних і соціальних. У цьому розділі пропонуємо вам ознайомитися з більш екзотичними видами — творчою відпусткою і відпусткою для підготовки та участі в спортивних змаганнях. Про те, кому їх надають і за яких обставин, читайте далі.

5.1. Творча відпустка

Працівникам, які займаються науковою діяльністю, може надаватися оплачувана творча відпустка (ст. 16 Закону про відпустки). Її надають для закінчення дисертаційної роботи, написання підручника та в інших випадках, передбачених законодавством.

Зверніть увагу: цю відпустку надають виключно за основним місцем роботи (п. 1 Умов № 45).

Порядок, умови надання та оплати, а також тривалість творчих відпусток визначені Умовами № 45. Наведемо їх у табл. 5.1.

Таблиця 5.1. Деталі надання творчих відпусток

з/п

Мета надання творчої відпустки

Тривалість творчої відпустки

1

Для закінчення дисертації на здобуття наукового ступеня:

— кандидата наук

До 3 місяців

— доктора наук

До 6 місяців

Зауважте: з 06.09.2014 р. діє новий Закон про вищу освіту, який замість наукового ступеня кандидата наук запровадив ступінь доктора філософії. Поки це не відображено в Умовах № 45. Відпустку для закінчення дисертації надають працівникам, які успішно поєднують основну діяльність з науковою роботою. Для її отримання необхідна заява працівника та рекомендація наукової (науково-технічного) ради центрального органу виконавчої влади або вченої ради вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації або науково-дослідного інституту відповідного профілю про доцільність надання творчої відпустки.

2

Для написання підручника або наукової праці (монографії, довідника тощо)

До 3 місяців

Надають працівнику, який успішно поєднує основну діяльність з творчою роботою. При цьому працівник подає заяву та довідку видавництва про включення підручника або наукової праці до плану випуску видань на поточний рік. Врахуйте: якщо підручник або наукову працю створює авторський колектив, творчу відпустку надають одному з його членів за письмовою заявою, підписаною всіма членами авторського колективу.

 

Творчі відпустки надають поряд з іншими відпустками, передбаченими законодавством. Їх оформляють наказом керівника підприємства.

Роботодавцю слід врахувати, що:

1) творчу відпустку повної тривалості надають незалежно від строку безперервної роботи співробітника на цьому підприємстві;

2) ця відпустка не подовжується на святкові та неробочі дні;

3) у разі хвороби працівника, що настала в період перебування в творчій відпустці, вона не продовжується на кількість днів непрацездатності та не переноситься на інший період;

4) середній заробіток для оплати часу творчої відпустки розраховують відповідно до Порядку № 100 (див. с. 78).

Творча відпустка не надається для закінчення дисертації на отримання наукового ступеня кандидата та доктора наук особам, які закінчили відповідно аспірантуру або докторантуру*

* У тих, хто не встиг захиститися за час навчання в аспірантурі (докторантурі), є шанс зробити це після її закінчення. Проте творча відпустка в такому разі не передбачена.

Також ця відпустка не передбачена здобувачеві одного й того ж наукового ступеня повторно (абзац третій п. 2 Умов № 45).

Важливий момент. Вчена рада або видавництво порекомендували працівникові піти в творчу відпустку, а він замість відпустки хоче отримати грошову компенсацію. Чи можливо це? Ні, в такому разі замінити відпустку компенсацією не можна.

А що робити роботодавцеві, якщо працівник пішов у відпустку, але фактично дисертацією не займався або не зміг її захистити? Запам’ятайте: накласти на працівника дисциплінарне стягнення за нецільове використання творчої відпустки не вийде. Трудове законодавство цього не передбачає. Тому доведеться покластися виключно на порядність вашого співробітника.

5.2. Відпустка для підготовки та участі в змаганнях

Працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях, надається оплачувана відпустка (ст. 161 Закону про відпустки). Її тривалість, а також умови надання та оплати встановлені Порядком № 565.

Спортивну відпустку надають для підготовки та участі в змаганнях, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік. Врахуйте: вона надається виключно за основним місцем роботи (п. 2 Порядку № 565).

Хто й коли може нею скористатися, покажемо в табл. 5.2.

Таблиця 5.2. Право на спортивну відпустку

Працівники

Право на відпустку

Систематично займаються певним видом (видами) спорту та беруть участь у спортивних змаганнях

Для підготовки та участі у всеукраїнських спортивних змаганнях

Включені до основного складу національних збірних команд України

Для підготовки та участі в міжнародних спортивних змаганнях

 

Щоправда, є й спортсмени, які не мають права на відпустку для підготовки та участі в змаганнях. Це працівники підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов’язками беруть участь у всеукраїнських або міжнародних спортивних змаганнях, а також спортсмени штатної команди національних збірних команд України.

Які документи необхідні для надання спортивної відпустки? Заява працівника та лист-виклик на відповідні спортивні змагання від Міністерства молоді та спорту. На підставі зазначених документів оформляють наказ (розпорядження) керівника підприємства про надання відпустки.

Тривалість відпустки становить не більше 40 календарних днів на рік

Причому до неї включають час, необхідний для проїзду до місця проведення спортивних змагань і назад.

Спортивні відпустки можуть надаватися частинами (в межах річного ліміту). Їх конкретна тривалість зазначається в листі-виклику на відповідні спортивні змагання (п. 5 Порядку № 565).

Крім того, пам’ятайте про такі особливості:

1) для надання відпустки не має значення строк безперервної роботи співробітника на цьому підприємстві;

2) відпустка не продовжується на святкові та неробочі дні;

3) у разі хвороби працівника, що настала в період перебування в спортивній відпустці, вона не продовжується на кількість днів непрацездатності й не переноситься на інший період;

4) компенсація за невикористані дні відпустки для підготовки та участі в змаганнях не нараховується;

5) оплата часу спортивної відпустки здійснюється за рахунок коштів роботодавця, призначених на оплату праці (п. 7 Порядку № 565);

6) середню заробітну плату для оплати часу відпустки для підготовки та участі в змаганнях розраховують відповідно до Порядку № 100 (див. лист Мінсоцполітики від 13.09.2011 р. № 763/13/84-11) (детально про оплату відпускних див. на с. 78).

 

висновки

  • Працівники, які займаються науковою діяльністю і закінчують написання дисертації для здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук, можуть узяти оплачувану творчу відпустку (до 3 або до 6 місяців).

  • Для написання підручника або наукової праці надають творчу відпустку до 3 місяців.

  • Працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях, надається оплачувана відпустка не більше 40 календарних днів на рік.

  • На творчу та спортивну відпустку мають право лише ті, хто оформлений за основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі