№33

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2015/№ 33 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Перелік використаних документів Чудово, коли є улюблена робота. Але навіть від неї інколи хочеться відпочити. Роботодавець зобов’язаний забезпечити таку можливість, надавши працівнику відпустку. І тут законодавство передбачає багато варіантів: щорічні відпустки, соціальні, відпустки «за свій рахунок». А ще існують спеціальні відпустки для навчання, для участі у спортивних змаганнях, для закінчення дисертації. Є з чого вибрати, чи не так? Детально про види відпусток, про особливості їх надання та оплати, а також про податковий і бухгалтерський облік відпускних ви зможете дізнатися з цього спецвипуску. Також у ньому зупинимося на питаннях, пов’язаних з виплатою компенсації за невикористані дні відпустки. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, експерти з питань оплати праці Яна Клиженко, Лілія Ушакова, податкові експерти Олена Савченко, Оксана Хмелевська, Наталія Чернишова.
  • Відпустки. 1. Види відпусток Відпочивати люблять усі. Не мріяти про перепочинок від роботи може хіба що хронічний трудоголік. І законодавець, на щастя, зобов’язує роботодавців хоча б раз на рік надати заслужену оплачувану відпустку кожному трудязі. По-перше, право на щорічну відпустку гарантує сама Конституція (ст. 45) — головний закон держави. По-друге, про таке право говорять «профільний» Закон про відпустки та головний трудовий закон країни — КЗпП. При цьому не важливо, є роботодавець юридичною чи фізичною особою, а працівник — громадянином України, іноземцем або особою без громадянства (ст. 2 Закону про відпустки). Не мають значення також форма власності, вид діяльності та галузева належність роботодавця.
  • Відпустки. 2. Щорічна відпустка (ч. 1) Перш за все нагадаємо, що щорічні відпустки бувають двох видів: основна та додаткові (див. рис. 1.1 на с. 7). У свою чергу, щорічні додаткові відпустки мають такі підвиди: 1) додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7 Закону про відпустки); 2) додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 Закону про відпустки); 3) інші додаткові відпустки, передбачені законодавством. Давайте розглянемо умови та порядок надання щорічних відпусток.
  • Відпустки. 2. Щорічна відпустка (ч. 2)
  • Відпустки. 2. Щорічна відпустка (ч. 3)
  • Відпустки. 3. Навчальна відпустка «Вік живи — вік учись» — повчає народна мудрість. Тому нікого не здивуєш трудівником, який паралельно з роботою навчається в навчальному закладі. При цьому ст. 202 КЗпП вимагає, щоб роботодавці створювали таким працівникам усі необхідні умови для поєднання роботи і навчання, у тому числі надавали оплачувані додаткові відпустки у зв’язку з навчанням (далі — навчальна відпустка).
  • Відпустки. 4. Соціальні відпустки (ч. 1) З метою створення сприятливих умов для догляду за дітьми та їх виховання ст. 4 Закону про відпустки передбачено надання окремим категоріям працівників соціальних додаткових відпусток.
  • Відпустки. 4. Соціальні відпустки (ч. 2)
  • Відпустки. 5. Інші види відпусток, що оплачуються за рахунок роботодавця Ми вже розглянули особливості надання найбільш поширених оплачуваних відпусток: щорічних, навчальних і соціальних. У цьому розділі пропонуємо вам ознайомитися з більш екзотичними видами — творчою відпусткою і відпусткою для підготовки та участі в спортивних змаганнях. Про те, кому їх надають і за яких обставин, читайте далі.
  • Відпустки. 6. Відпустка без збереження заробітної плати Якщо виключити завзятих трудоголіків, то більшість працівників хоча б раз, але брали собі відпустку «за свій рахунок». Така відпустка може знадобитися в екстрених ситуаціях і коли вже немає права отримати законну щорічну відпустку. Про те, як відправити працівника відпочивати і вирішувати свої проблеми в неоплачуваній відпустці, що потрібно при цьому врахувати, розповімо далі.
  • Відпустки. 7. Оплата відпусток (ч. 1) Держава гарантує трудящим право на відпочинок. І хоча в такий період працівник не виконує свої трудові обов’язки, але й без доходу він не залишається: час відпустки йому оплатять. Виняток, звичайно, є. Наприклад, відпустка «за свій рахунок», коли відпускні працівнику не потрібно виплачувати у принципі. Але в цьому розділі ми приділимо увагу класичному випадку, коли відпустка оплачується за рахунок коштів роботодавця. Що впливає на оплату відпустки? Коли потрібно виплатити відпускні? Відповіді на ці та багато інших запитань уже у ваших руках.
  • Відпустки. 7. Оплата відпусток (ч. 2)
  • Відпустки. 7. Оплата відпусток (ч. 3)
  • Відпустки. 8. Оподаткування та бухгалтерський облік відпускних (ч. 1) Якщо вся відпустка припадає на один місяць, питань з нарахуванням та оподаткуванням відпускних, як правило, не виникає. Проте на практиці частіше зустрічаються перехідні відпустки (коли відпустка починається в одному місяці, а закінчується в іншому).
  • Відпустки. 8. Оподаткування та бухгалтерський облік відпускних (ч. 2)
  • Відпустки. 9. Компенсація за невикористану відпустку Компенсація за невикористану відпустку — це приємний грошовий бонус працівнику, який вирішив звільнитися, не відгулявши всі дні щорічної або «дитячої» відпусток. Крім того, окремі працівники, за бажанням, можуть її отримати замість заслужених днів відпустки, не припиняючи трудові відносини. Ми вас заінтригували? Тоді запрошуємо до розмови про те, в яких випадках нараховують/виплачують компенсацію за невикористану відпустку, як її розраховують і відображають в обліку та звітності.
  • Відпустки. 10. Забезпечення на оплату відпусток Дуже рідко відпустки надають рівномірно протягом року. У більшості випадків працівники воліють іти у відпустку влітку. На цей же період, як правило, доводиться спад виробництва та реалізації продукції. А отже, нарахування всієї суми відпускних у літній період призведе до завищення собівартості продукції та викривлення фінансових результатів. Для економічно обґрунтованого розподілу витрат на виплату відпускних працівникам створюють забезпечення на оплату відпусток (так званий резерв відпусток). Створення такого резерву в періоди отримання високого доходу дозволяє не «обтяжувати» фінансові результати витратами на оплату щорічної відпустки в періоди отримання низького доходу. Про нюанси створення та використання резерву відпусток і йтиметься в цьому розділі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі