Теми статей
Обрати теми

Якщо не потрібно було дотягувати до МЗП

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці
Трудовий договір із працівником було розірвано 12 червня 2015 року. Сума заробітної плати, нарахованої при проведенні остаточного розрахунку, — 1000,00 грн. При нарахуванні заробітної плати за червень 2015 року за цим працівником помилково було визначено додаткову базу нарахування ЄСВ як різницю між фактично нарахованим доходом і МЗП (218,00 грн.), на яку було нараховано ЄСВ у сумі 81,23 грн. (ставка ЄСВ — 37,26 %). Помилку виявлено в липні після закінчення граничного строку подання Звіту за формою № Д4 за червень 2015 року. Як її виправити у звітності з ЄСВ? (м. Полтава)

З 1 січня 2015 року «звичайні» підприємства зобов’язані дотримуватися нових вимог про розмір ЄСВ у частині нарахувань. Так, якщо база справляння ЄСВ (крім винагороди за ЦПД*) за основним працівником не перевищує МЗП**, ЄСВ у частині нарахувань дорівнюватиме добутку розміру МЗП і ставки ЄСВ у частині нарахувань, установленій підприємству (див. абз. 10 ч. 5 і абз. 3 ч. 6 ст. 8 Закону № 2464).

* Цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг).

** Мінімальна заробітна плата, установлена законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). У 2015 році її розмір становить: у січні — листопаді — 1218 грн., у грудні — 1378 грн.

Проте якщо працівник відпрацював тільки час­тину місяця у зв’язку з тим, що був прийнятий/звільнений протягом місяця і нарахована зарплата менше мінімальної, визначати додаткову базу справляння ЄСВ та нараховувати на неї ЄСВ не потрібно***. Підстава — у наведеній вище нормі йдеться про мінімальну заробітну плату за повністю відпрацьований місяць.

*** Див. роз’яснення фахівця ДФСУ в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 8, с. 45.

У ситуації, описаній у запитанні, ми маємо справу із сумовою помилкою, яка виникла через неправильне визначення бази справляння ЄСВ. Таку помилку, допущену у звітних періодах починаючи з травня 2015 року, виправляйте у формі № Д4, сформованій за місяць, в якому її було виявлено, через таблиці 1 (коригуючі рядки 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.3, 7.1.8), 7.4, рядок «Зміст помилки») і 6 (код типу нарахувань «3» — помилку виявили самостійно і зменшуєте ЄСВ).

Використовуючи умови запитання, наведемо фрагменти заповнених таблиць 6 за червень (із помилково сформованим рядком з додатковою базою) і липень 2015 року (рядок з виправленнями) з даними на цього працівника.

 

img 1

 

img 2

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі