Теми статей
Обрати теми

Сільгосп-ПДВ: окремий СЕА-рахунок

Бобро Анатолій, податковий експерт
Продовжуємо розмову про Закон № 643*. Що «революційного» приніс він сільським трударям? Звісно, приємно, що законодавці проявляють турботу про аграріїв. Коштами сільгосп-ПДВ вони мають розпоряджатись без невиправданих затримок їх на електронному СЕА-рахунку.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

Хвиля масштабних змін у системі електронного адміністрування (далі — СЕА) ПДВ не оминула і сільгосппідприємства-спецрежимників. Проте до новацій п. 209.2 ПКУ** повернемось дещо пізніше, а доти головну увагу зосередимо на «сільгосп-орієнтованих» змінах у порядку електронного адміністрування ПДВ.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Додатковий СЕА-рахунок

Безперечно, довгоочікуваною новацією є запровадження для аграріїв-спецрежимників не одного (як для інших платників), а двох СЕА-рахунків. Відтепер сільгосппідприємствам, які обрали спецрежим оподаткування відповідно до ст. 209 ПКУ, СЕА-рахунки відкриваються додатково (абзац другий п. 2001.2 ПКУ).

Додаткові СЕА-рахунки призначені для перерахування коштів на спеціальні рахунки сільгосппідприємств

Інакше кажучи, цей додатковий рахунок (який уже відкрили сільгосппідприємствам) працює у порядку акумулювання коштів сільгосп-ПДВ. Ураховуючи цільове призначення, домовимось називати його другим та/або «спецрежимним» СЕА-рахунком.

Через перший (раніше відкритий СЕА-рахунок) тепер сільгосппідприємства мають проводити платежі сум ПДВ лише бюджетного спрямування. Так визначає абзац шостий п. 209.2 ПКУ: проведення сільгосппідприємством — суб’єктом спецрежиму оподаткування розрахунків з бюджетом за іншими операціями не в межах спецрежиму здійснюється у загальному порядку. Розмежування грошових потоків сум ПДВ за напрямами платежів: до бюджету — через перший СЕА-рахунок, на власний спецрахунок сільгосппідприємства — через другий, виглядає привабливо.

Згідно з абзацом другим п. 2001.5 ПКУ кошти, що надійшли на «спецрежимний» СЕА-рахунок, автоматично перераховуються казначейством на спецрахунок сільгосппідприємства, акцентуємо: протягом операційного дня (!). Реквізити такого спецрахунка спецрежимний платник зазначить у податковій звітності з податку на додану вартість.

Акумулювання: день у день

Зміни в порядку акумулювання сільгосп-ПДВ знайшли відображення і в п. 209.2 ПКУ. Його оновлені норми також говорять, зокрема, про:

— окремий рахунок в СЕА;

— автоматичне (протягом операційного дня, в якому кошти надійшли на такі рахунки) перерахування казначейством коштів сільгосп-ПДВ на спецрахунок сільгосппідприємства;

— перерахування коштів сільгосп-ПДВ на «спецрежимний» СЕА-рахунок у строки, установлені для самостійної сплати податкових зобов’язань.

Отже, акумулювання сільгосп-ПДВ має проводитись день у день. Це в ідеалі. Крім того, в історію відійде порядок власне акумулювання «не пізніше останнього дня строку, встановленого для самостійної сплати податкових зобов’язань». Саме він призводив до «зависання» коштів сільгосп-ПДВ. Хотілось би вірити, що принцип «день у день» запрацює на практиці. Однак можливий і інший варіант.

Згадка про податкову звітність наводить на думку, що «автомат» перерахування «стріляє» лише за умови подання спецрежимної декларації з ПДВ. Звідси логічний висновок: «перекинути» кошти з поточного рахунка на спецрахунок без подання декларації неможливо.

І ще такий момент. Щодо перерахування коштів на СЕА-рахунок установлено лише нижнє обмеження. Головне, щоб вони були «у розмірі, достатньому» для перерахування на спецрахунок на підставі поданої спецдекларації (абзац п’ятий п. 209.2 ПКУ). Отже, сума перерахування на «спецрежимний» СЕА-рахунок може бути і більше податкових зобов’язань за декларацією.

Водночас пам’ятайте: сукупне сприйняття норм п. 209.2 ПКУ чітко вказує, що власне акумулюванню підлягає саме перевищення ПЗ над ПК. А тому надлишкового акумулювання сільгосп-ПДВ, як і раніше, апріорі бути не може.

Інакше кажучи, нове правило акумулювання «день у день» спрацює лише щодо податкових зобов’язань, а надлишкові суми «зависнуть» на «спецрежимному» СЕА-рахунку без руху. У кращому разі — до наступного звітного періоду. Нагадуємо, що додатки 2, 3, 4 подаються лише до загальної декларації 0110 (п. 11 розд. III Порядку № 966*), а тому про бюджетне відшкодування спецрежимного сільгосп-ПДВ говорити не доводиться.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 23.09.2014 р. № 966.

Як кажуть, «що занадто, то не здраво». Користь від них (надлишкових) — лише в контексті визначення ліміту реєстрації податкових накладних (про це пізніше).

На жаль, в оновленому ПКУ не виписаний механізм по суті миттєвого інформування податковими органами органів казначейства про факт подання декларації та визначення за нею податкових зобов’язань. Без цього, як ми розуміємо, не спрацює автоматичне акумулювання коштів сільгосп-ПДВ, повторюємо: протягом одного операційного дня. Тобто відразу у день надходження коштів на «спецрежимний» СЕА-рахунок.

Велика спокуса «перегонкою» коштів через «спецрежимний» СЕА-рахунок убити двох «зайців»: поповнити ліміт реєстрації і не виключити їх з обігу поверненням в той же день, проте така ідея вкрай сумнівна. Чи буде казначейство без команди податківців (у вигляді реєстрів) «переганяти» кошти на спецрахунок сільгосппідприємства? Відповіді поки немає.

Ліміт реєстрації: без розмежування

Відразу скажемо, що розмежування на два види СЕА-рахунків (для спецрежимної та іншої діяльності) з метою визначення ліміту реєстрації за відомою формулою ролі не відіграє (про новації визначення ліміту читайте на с. 4).

Суть залишилась незмінною. Показник ΣПопРах — загальна сума поповнення з поточного рахунка платника рахунка в системі електронного адміністрування податку визначається в тому числі з урахуванням «спецрежимного» СЕА-рахунка.

Слова «в тому числі» цілком однозначно вказують на одночасне врахування обох СЕА-рахунків

Відсутність розподілу лімітно-реєстраційної формули за видами діяльності теж можна лише вітати. Добре, що незалежно від виду СЕА-рахунка («бюджетний» чи «спецрежимний») поповнення будь-якого (хоча б одного з них) дає право на реєстрацію податкових накладних як «бюджетного», так і «спецрежимного» характеру.

висновки

  • Додаткові СЕА-рахунки призначені для перерахування коштів на спеціальні рахунки сільгосппідприємств.

  • Акумулювання коштів сільгосп-ПДВ має проводитись відразу у день надходження коштів на «спецрежимний» СЕА-рахунок.

  • Розмежування на два види СЕА-рахунків на порядок визначення ліміту реєстрації за відомою формулою не впливає — враховується поповнення з обох рахунків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі