Теми статей
Обрати теми

Беремо студента на роботу

Потреба в досвідчених кадрах на багатьох підприємствах відчувається майже завжди. Але й в освічених — теж! Бажаєте, щоб працівник мав і відповідний освітній рівень, і володів усіма нюансами саме вашого виробничого процесу? Тоді візьміть на роботу студента і власноруч викуйте з нього кваліфікованого фахівця! Що для цього треба? Насамперед, прочитати цю статтю.

Доволі часто студентів вишу, які навчаються за денною формою, оформлюють на підприємстві як сумісників. При цьому трудових книжок на них не заводять, оскільки помилково вважають навчання основною роботою студента, а підробіток на підприємстві — сумісництвом. Чому так не можна робити і як таку помилку виправити, ви дізнаєтеся далі.

Працевлаштовуємо студента на основне місце роботи

Студенти не обмежені у своїх правах і мають повне право на працю. Тому чинне законодавство не забороняє роботодавцям за бажання (і за відповідності вимогам до займаної посади) приймати на роботу студентів вишів незалежно від форми їх навчання. Починаються трудові відносини між підприємством та студентом з укладення трудового договору.

img 1

Питання про те, як оформляти студентів: на основне місце роботи чи на роботу за сумісництвом, постійно виникає у потенційних роботодавців. Плутанина виникла через те, що осіб, які навчаються на денній формі навчання у виші та поєднують навчання з роботою, відносять до зайнятого населення (ч. 1 ст. 4 Закону про зайнятість*). Звідси дехто робить помилковий висновок про те, що основне місце «роботи» студента — вищий навчальний заклад, а в роботодавця він може бути оформлений тільки на умовах сумісництва. Це не так.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Прийняти на роботу за сумісництвом можна, тільки якщо у працівника є основне місце роботи. Навчання для студента є основним видом діяльності, але не основним місцем роботи, адже відсутній сам факт роботи.

Важливо! Відносини між студентом і вишем не трудові!

А тому навчання, нехай навіть і на денній формі, не є основним місцем роботи студента (див. п. 14 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 р. № 13, листи Мінсоцполітики від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13, від 12.03.2007 р. № 66/06/186-07, від 08.11.2010 р. № 214/06/187-10).

Тому в роботодавця немає підстав приймати на роботу студента як сумісника (за умови, що він не працює іще десь за трудовим договором). Резюмуємо:

для студента денної форми навчання робота на підприємстві є основним місцем роботи

А оскільки це основне місце роботи, то до обов’язків роботодавця входить заповнення трудової книжки на такого працівника-студента.

Заповнюємо трудову книжку працівнику-студенту

Трудові книжки заповнюють на всіх працівників, які більше 5 днів працюють на підприємстві, в організації, установі або у фізособи. Причому запис про прийняття на роботу слід внести не пізніше тижня після прийняття на роботу (пп. 2.2, 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту та Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58).

Зверніть увагу! Трудові книжки ведуть за основним місцем роботи

При заповненні трудової книжки застосовують загальні правила. Причому порядок оформлення трудової книжки працівника-студента залежить від того, заведена вона вже чи ні.

Так, якщо студент раніше не працював і працевлаштується вперше, роботодавець заводить трудову книжку. При цьому спочатку на підставі документів, виданих навчальним закладом і наданих студентом (якщо навчання закінчено і є документ), до трудової книжки вносяться відомості про навчання. Після цього в загальному порядку до трудової книжки заносяться відомості про прийняття на роботу.

Якщо трудова книжка у студента вже є, він зобов’язаний надати її роботодавцю для внесення відомостей про роботу і зберігання в загальновстановленому порядку.

Є одна цікава особливість. Якщо студент став до роботи, але документа про здобуття освіти в нього ще немає (він продовжує своє навчання), роботодавець не може внести запис про період навчання у виші. Як діяти? Мінсоцполітики вважає, що такий запис не повинен вноситися, адже немає підтвердних документів. А згодом підтвердити період навчання можна на підставі диплома, довідок та інших документів (див. лист від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13).

Проте, на нашу думку, запис про навчання можна внести вже після отримання працівником-студентом диплома (закінчення навчального закладу), і він ітиме за записом про прийняття на роботу. Зрозуміло, якщо такий працівник у вас працюватиме на той момент.

Було місце роботи за сумісництвом виправляємо на основне місце роботи

При прийомі на роботу студента роботодавець уклав із ним трудовий договір.

Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року для прийняття на роботу (в тому числі і за сумісництвом) обов’язковим є видання наказу про прийняття на роботу.

У нашому випадку назва посади, дата прийняття, персональні відомості, режим роботи і т. д. — все це правильні дані. Помилка «закралася» в умови (вид) роботи. Давайте прослідкуємо, де фігурували такі неправильні відомості, і вкажемо покроковий алгоритм їх виправлення.

Крок 1. Видайте наказ (розпорядження) про внесення змін до «неправильного» наказу (розпорядження) про прийняття на роботу працівника-студента.

Якщо ви використовували наказ про прийняття на роботу типової форми № П-1*, то внесіть зміни до розділу «Умови роботи» (відмітити позначкою «х» основну роботу).

* Затверджена наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 р. № 489.

Якщо видавали наказ про прийняття на роботу довільної форми, то зміст нового «виправляючого» наказу може бути таким (див. рис. 1 на с. 19).

Крок 2. Оформіть (заведіть) трудову книжку та внесіть запис про прийняття на роботу. При цьому у графі 4 пошліться на той перший наказ про прийняття (до якого уже внесено поправки) (див. рис. 2 на с. 19).

Крок 3. Внесіть виправлення до особової картки працівника (типова форма П-2**). А саме, у графі «Вид роботи (основна, за сумісництвом)» виправте роботу за сумісництвом на основну. Офіційних рекомендацій, як це зробити, немає. Тому виправляйте неправильний запис закресленням, а зверху розбірливим почерком напишіть правильний. Посилайтеся на наказ про внесення змін до неправильного наказу.

** Затверджена наказом Державного комітету статистики України та Міністерства оборони України від 29.12.2009 р. № 495/656.

img 2

Рис. 1. Зразок нового наказу про прийняття на роботу

ВІДОМОСТІ ПРО РОБОТУ

№ запису

Дата

Відомості про прийняття на роботу, переведення на іншу роботу та про звільнення (із зазначенням причин та з посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

«Підприємство А»

1

22

06

2015

Прийнятий до планово-економічної служби на посаду економіста

Наказ від 22.06.2015

№ 15-к

Рис. 2. Зразок заповнення трудової книжки

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі