Теми статей
Обрати теми

Ремонт резидента: «Свій до свого по своє!»

Голенко Олександр, шеф-редактор
Одне українське підприємство ремонтує тепловоз іншого українського підприємства, що застряг у Криму. Обидва — платники ПДВ. Які будуть ПДВ-наслідки?

ПДВ у Криму

На жаль, ваша ситуація не абсолютно очевидна… ☹ Дивіться, в чому тут заковика.

Перше. Узагалі-то, ремонт тепловоза — це роботи, а не послуги, але говорити ми будемо про ПДВ-обкладення послуг: адже для ПДВ-цілей п.п. 14.1.185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) поставив між цими поняттями знак «дорівнює».

Друге. Згідно з п.п. «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом обкладення ПДВ є операції платника з постачання послуг — увага! —

місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу

Третє. Згідно з п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ місцем постачання конкретно «послуг з виконання ремонтних робіт, пов’язаних з рухомим майном» визначено фактичне місце постачання таких послуг/робіт. А ваш (нерухомий у зв’язку з поломкою ☹) тепловоз згідно з ч. 2 ст. 181 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV якраз рухомим майном і є: як «річ, яку можна вільно переміщати у просторі». Нехай і «зі штовхача»… ☺

Останнє. Таким чином, щоб визначитися, чи обкладати таке постачання ПДВ за ставкою 20 % чи не обкладати його взагалі (вважаючи «необ’єктним»), потрібно однозначно відповісти на одне-єдине запитання: чи вважається Крим митною територією України?

На жаль, очевидно, що цього сьогодні не розуміє й сама ДФСУ… ☹

Судіть самі. З одного боку, у п. 2.1 листа ДФСУ від 03.12.2014 р. № 13311/7/99-99-19-03-02-17 стверджується: «територія вільної митної зони, створеної в межах СЕЗ «Крим», вважається такою, що перебуває за межами митної території України». Це ж зазначається і в консультації з підкатегорії 101.04 БЗ. Якщо вірити зазначеним висновкам, то ваше постачання обкладати ПДВ не треба — як «необ’єктне».

З іншого боку, у листі ДФСУ від 09.04.2015 р. № 7556/6/99-99-19-03-02-15 (який прямо стосується операцій постачання послуг (!) з автоперевезення вантажів) стверджується інше: «тимчасово окупована територія України (АР Крим і місто Севастополь) є невід’ємною частиною території України». Зрозуміло, і ці міркування продубльовано в консультації з підкатегорії 101.29.06 БЗ. І якщо повірити висновку цього листа та консультації, то ваше постачання треба обкласти ПДВ за ставкою 20 %.

Вимушено вникаючи в аргументацію цих суперечливих між собою висновків податківців, ми бачимо, що «позамежність» території Криму обґрунтовується п. 2 ст. 9 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. № 4495-VI (далі — МКУ). Навпаки: «невід’ємність» території Криму обґрунтовується п. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 р. № 1207-VII (далі — Закон № 1207).

Порівнюючи правову «спроможність» цих аргументів, ми бачимо, що, по-перше, на користь пріоритетності Закону № 1207 свідчить як його «спеціальність», так і пізніша дата прийняття. По-друге, застосовність у цій ситуації норми п. 2 ст. 9 МКУ компрометує таку обставину: очевидно, податківці дочитали, що текст цієї норми починається словами: «Для цілей застосування положень розділів V і IX цього Кодексу (МКУ. — Прим. авт.)…», — а зазначені розділи стосуються відповідно видів митних режимів і митних платежів, тобто тільки товарів, але не послуг!

Тому ми змушені порекомендувати вам на вартість ремонту нарахувати ПДВ 20 %, скласти та зареєструвати в ЄРПН традиційну податкову накладну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі