Теми статей
Обрати теми

Облікуй так, не знаю як... (про облік запасів на складах згідно із Законом про РРО)

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
23.07.2015 р. набув чинності Закон № 569, у зв’язку з чим у Законі про РРО з’явилося чимало правок. Продовжуючи з ними розбиратися, у цій статті ми розповімо про те, кому тепер потрібно вести облік товарів на складах (ЮО, ФОП-загальносистемникам або єдиноподатникам), які конкретно дії стоять за розпливчатою фразою «облік товарних запасів» і який штраф передбачено за відсутність такого обліку?

Кого звільнили від обліку

Вимога вести облік товарних запасів у Законі про РРО була давно — у п. 12 ст. 3. Причому там же було застереження, мовляв, дехто звільнений від цього обліку. Щоправда, від цього застереження користі було мало. Річ у тім, що формулювання «звільнення» було настільки нечітким, що ніхто не міг зрозуміти, кого ж воно стосується. На щастя, з 23.07.2015 р. ситуація прояснилася (див. табл. 1).

Таблиця 1. Нове звільнення (п. 12 ст. 3 Закону про РРО)

Як було до 23.07.2015 р.

Як стало з 23.07.2015 р.

Суб’єкти господарювання, які приймають готівку (або платіжні карти) за продані товари (роботи, послуги), зобов’язані вести облік товарних запасів...

«12) <...> за винятком продажу товарів особами, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг)»

«12) <...> Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб — підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість»

Таким чином, на сьогодні облік товарних запасів необов’язковий для:

1) єдиноподатників групи 1 або 2;

2) ФОП — єдиноподатників групи 3 з числа неплатників ПДВ.

Крім того, вести облік товарів не зобов’язані ті суб’єкти господарювання, які використовують виключно безготівковий розрахунок за продані товари (роботи, послуги), оскільки на них взагалі не поширюється ст. 3 Закону про РРО.

Узагальнивши наявні обмеження, у табл. 2 покажемо, хто повинен вести облік товарів згідно із Законом про РРО, а хто — ні.

Таблиця 2.Чи потрібний облік товарних запасів для цілей застосування РРО?

Суб’єкт господарювання — платник ПДВ?

Приймає готівку та/чи платіжні карти

Приймає платежі тільки забезготівковим розрахунком

ФОП на ЄП групи 1

облік не потрібний

ФОП на ЄП групи 2

облік не потрібний

облік не потрібний

ФОП на ЄП групи 3

з ПДВ

облік потрібний

(навіть якщо річний оборот менше 1 млн грн. і у вас немає РРО)

облік не потрібний

(незалежно від обсягів обороту)*

без ПДВ

облік не потрібний

(незалежно від обсягів обороту і наявності/відсутності РРО)

облік не потрібний

(незалежно від обсягів обороту)*

ФОП на ЗС

з ПДВ

облік потрібний

облік не потрібний

без ПДВ

облік потрібний

облік не потрібний

* Що стосується Книги ОДВ (ОД), то її вести потрібно (як завжди). А ось окремий облік товарів — ні.

Та все ж може виникнути й таке каверзне запитання: якщо ФОП на ЄП поставить РРО (добровільно, або через торгівлю пивом, або у зв’язку з мільйонним доходом), але не буде платником ПДВ, чи потрібно йому вести облік товарних запасів? На наш погляд, ні. Уп. 12 ст. 3 Закону про РРО чітко зазначено: від товарного обліку звільнені всі ФОП на ЄП, які неПДВшники.

Але будьте насторожі. Адже може статися зворотна ситуація:

якщо ФОП на ЄП групи 3 з оборотом менше 1 млн грн. не використовує РРО (має таке право), але єплатником ПДВ, то він зобов’язаний вести облік товарних запасів! Адже Закон про РРО незвільняє його від цього обов’язку

Отже, тільки ті ФОП на ЄП, які не пов’язані з ПДВ, можуть зітхнути спокійно: тепер податківці вже точно не зможуть їх штрафувати згідно зі ст. 20 Закону про РРО за відсутність обліку товарів. Варто зазначити, що періодично у фіскалів спостерігався сплеск активності за цим штрафом, незважаючи на рекомендації судів припинити перекручувати норми Закону про РРО (наприклад, ухвала ВАСУ від 25.07.2012 р. № К/9991/84526/11, лист Мін’юсту від 19.05.2010 р. № 6091-0-4-10-20). Отже, ця зміна дуже доречна.

Але будьте обережні! Звільнення від товарного обліку «працює» тільки в межах Закону про РРО, тобто воно лише рятує від штрафу згідно зі ст. 20 цього Закону, але зовсім

не дає права ФОП на ЄП працювати без документів на товар

Документи на товар* у вас усе одно мають бути, щоб уникнути непорозумінь з податківцями і Держспоживстандартом. Пам’ятайте, що будь-який суб’єкт господарювання зобов’язаний мати первинні документи: ця вимога міститься не в Законі про РРО, а в інших нормативно-правових актах (зокрема, у ст. 19 ГКУ, ст. 44 ПКУ, пп. 17 і 18 Порядка № 833 тощо).

* Наприклад: договори, рахунки, акти закупівлі, платіжні доручення, чеки, квитанції від продавця, ТТН, накладні тощо.

Тепер детальніше поговоримо про тих, хто не потрапив під звільнення від товарного обліку.

ФОП на ЄП групи 3 (платники ПДВ)

Якщо ви — ФОП на ЄП — платник ПДВ, то п. 12 ст. 3 Закону про РРО наказує вам вести облік товарних запасів на складах або за місцем їх реалізації «впорядку, установленому законодавством».

Проте жоден нормативно-правовий акт на сьогодні не містить такого порядку**. Тобто законодавством не визначено порядку обліку товарних запасів у ФОП-єдиноподатника.

** До речі, для фізосіб-підприємців такого порядку ніколи і не було.

Як же бути? Податківці традиційно схиляються до того, що облік товарних запасів — це правильне заповнення Книги ОДВ. Проте в самій Книзі немає граф для відображення товарів. Як правильно зазначає Мін’юст у листі від 19.05.2010 р. №6091-0-4-10-20 (ср. ), форма Книги ОДВ у ФОП на ЄП не передбачає ведення обліку товарних запасів — вона призначена тільки для обліку його доходів і витрат.

По суті, виходить, що ФОП на ЄП, навіть незважаючи на ПДВшний статус, можуть «закрити очі» на облік товарів і спокійно вести Книгу ОДВ. Тобто жодного специфічного обліку вести не потрібно. Досить того, щоб у вас були документи на прихід товару* (як мінімум, вхідна ПН, але краще, якщо до неї ще — договір, платіжка і ТТН). Цього, як і раніше, має бути достатньо.

* Цікаво, що суди не заперечують проти того, щоб первинні документи були не на місці продажу або зберігання товарів, а в іншому місці (наприклад, ухвала Севастопольського апеляційного адмінсуду від 21.03.2011 р. у справі № 2а-8071/10/4/0170).

Найобережнішим же можна порадити вести облік товарів (скільки куплено за день і скільки продано за день у шт. та у грн.) у довільній формі. Наприклад, у зошиті або за допомогою спеціальної складської програми.

Загальносистемники

Закон про РРО не звільняє ФОП-загальносистемників від обліку товарів. Тому якщо ви продаєте товари за готівку або через POS-термінал, то облік вести потрібно. Але як це зробити, абсолютно не зрозуміло.

Утім, з консультації в категорії 104.14 БЗ можна зробити висновок: податківці під обліком товарів у загальносистемника традиційно розуміють правильне заповнення ним Книги ОДВ. Дійсно, був час, коли така позиція податківців була виправдана, оскільки до зазначеної Книги вносилися дані про залишки товару на початок і кінець місяця. Проте у нинішній формі Книги ОДВ «товарних» граф немає.

Та все ж є графи 5 і 6, до яких записується вартість придбаних за день товарів і реквізити документів, що підтверджують факт їх купівлі. У загальносистемників, до речі, на відміну від єдиноподатників, узагалі все суворо з документами:

— усі витрати мають бути підтверджені документально (п. 177.2 ПКУ);

— обов’язково потрібно мати документи щодо походження товару (п. 177.10 ПКУ).

Але, як не крути, а кількісного обліку товарів у Книзі ОДВ немає. Утім, чинна нормативка і не вимагає його від загальносистемника, принаймні, жодного порядку обліку товарних запасів для ФОП-загальносистемників на сьогодні немає.

Тому, на наш погляд, загальносистемнику достатньо вести облік куплених товарів у грошовому еквіваленті у графі 6 Книги ОДВ і мати документи, що підтверджують факт купівлі товару (накладну, платіжне доручення, квитанцію, фіскальний чек, акт закупівлі тощо). У такому разі штраф за ст. 20 Закону про РРО** йому загрожувати не повинен.

** Подвійна вартість необлікованих товарів (за цінами реалізації), але не менше 170 грн.

Утім, найобережнішим можна порадити вести облік товарів у довільній формі (у кількісному та сумовому виразі). Наприклад, у зошиті або за допомогою спеціальної складської програми.

Юрособи

З юрособами все простіше. Оскільки вони зобов’язані вести бухоблік, то й облік товарних запасів на складах або за місцем їх реалізації їм слід вести згідно з П(С)БО 9.

При цьому обов’язково потрібно оформляти всі необхідні документи при оприбутковуванні товару (накладна, ТТН). Саме ведення бухгалтерського обліку запасів підтверджує виконання п. 12 ст. 3 Закону про РРО.

Зверніть увагу: штраф згідно зі ст. 20 Закону про РРО застосовується тільки в разі продажу абсолютно неврахованих товарів. Тобто за огріхи в обліку він не застосовується. При цьому знайти необліковані товари у юрособи досить складно. Пам’ятайте: навіть при податковій перевірці інвентаризацію проводите ви самі, а не податківці — п.п. 20.1.9 ПКУ.

висновки

  • ФОП на ЄП груп 1, 2 і ті, хто у групі 3 працюють без ПДВ-реєстрації, можуть не вести облік товарних запасів відповідно до Закону про РРО.

  • Від цього обліку звільнені й ті суб’єкти господарювання, які здійснюють виключно безготівковий розрахунок. Проте це не дає права працювати без документів на товар, тобто документи на товар усе одно мають бути.

  • ФОП на ЄП групи 3 (платники ПДВ) і ФОП на ЗС жодного специфічного обліку товарів вести не повинні. Досить правильно заповнювати Книгу ОДВ (зокрема, графи про витрати) і мати документи на прихід товару.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі