Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЗС купує РРО: що з витратами

Александрова Олеся, податковий експерт
ФОП на загальній системі планує зайнятися готівковими розрахунками і змушений придбати РРО. Чи зможе він урахувати витрати на купівлю РРО та інші супутні установці РРО витрати?

img 1ФОП загальносистемники дуже зацікавлені в тому, щоб усе витрачене на підприємницьку діяльність максимально врахувалося у складі витрат, тим самим зменшивши суму ПДФО. Витрати на купівлю та утримання РРО досить істотні і явно пов’язані з підприємницькою діяльністю. Але чи можна ФОП урахувати їх у складі своїх витрат?

Витрати на придбання РРО. Склад витрат ФОП на ЗС, які беруть участь при розрахунку чистого доходу, перелічено в п. 177.4 ПКУ. У них ви знайдете вартість товарів, матеріалів. Але РРО для нас не є ні тим, ні іншим.

А ось вартість майна, придбаного для здійснення госпдіяльності: нерухомість, обладнання, автомобілі, комп’ютерні програми тощо (простіше кажучи — амортизація) до витрат точно не потрапить. Витрати на придбання РРО якраз з їх числа. Отже, на жаль, загальносистемник ніяк не зможе врахувати їх у складі своїх витрат. Що вважаємо, украй несправедливо. Але, на жаль, тут уже нічого не поробиш.

Але якщо ФОП на ЗС є платником ПДВ, то жодних перешкод відобразити податковий кредит з ПДВ при купівлі РРО немає.

Витрати на ремонт і техобслуговування РРО. Без витрат на технічне обслуговування РРО взагалі не можна обійтися. Та й ремонт при нагоді може знадобитися. На щастя, п.п. 177.4.4 ПКУ дозволяє відносити на витрати витрати на ремонт і технічне обслуговування майна, що використовується в господарській діяльності.

Зверніть увагу: раніше податківці категорично забороняли ФОП відображати витрати на ремонт, оскільки вони були прив’язані до бухгалтерської амортизації та балансової вартості основних засобів. З 01.01.2015 р. цього зв’язку більше немає. Тепер витрати на ремонт будь-якого майна (будівлі, автомобіля, обладнання тощо, — як власного, так і орендованого) можна в повній сумі уключати до витрат.

Витрати на Інтернет, зв’язок. Такі витрати також прямо зазначені в п.п. 177.4.4 ПКУ, а отже, перешкод для віднесення їх до складу витрат немає жодних.

POS-термінал: облік послуг еквайра. При використанні РРО, як правило, необхідно застосовувати і POS-термінали. Для того щоб обзавестися останнім і забезпечити його роботу, доведеться залучати еквайра (банк), з яким укладається відповідний договір. Згідно з його умовами, еквайр, як правило, зобов’язується:

—забезпечити вас POS-терміналом та інструкціями по роботі з банківськими платіжними картками;

— навчити ваших працівників правилам роботи з ПТ тощо.

У свою чергу ФОП повинен сплатити еквайру винагороду за послуги. Підпункт 177.4.4 ПКУ дозволяє відносити на витрати оплату розрахунково-касових послуг банків, отже, і в цьому випадку у ФОП з витратами проблем не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі