Теми статей
Обрати теми

Документи для неоподаткування доходів підприємців

редактор Вороная Наталія, податковий експерт Чернишова Наталія
Які документи повинна надати ФОП іншому суб’єкту господарювання для уникнення подвійного оподаткування з військового збору?

Відповідно до п.п. 1.1 п. 161 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами і доповненнями (далі — ПКУ), платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 розд. ІV ПКУ, зокрема фізична особа — резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 розд. ІV ПКУ (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід ( п. 163.1 ст. 163 розд. ІV ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1,5 відсотка (п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 розд. ІV ПКУ).

Під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності (п. 177.8 ст. 177 розд. ІV ПКУ).

Враховуючи викладене вище, суб’єкт господарювання при виплаті доходів фізичній особі — підприємцю не утримує військовий збір за умови надання такою особою копії документа, що підтверджує її реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності.

За матеріалами категорії 132.05 БЗ

коментар редакції

Без папірця ти… сплачуєш військовий збір

Завдяки попередньому роз’ясненню (див. с. 109) ми з’ясували, що ФОП-загальносистемники з 01.01.2015 р. є платниками ВЗ. Причому розраховувати і сплачувати ВЗ до бюджету вони зобов’язані самостійно.

Водночас нарахування, утримання та сплата (перерахування) ВЗ до бюджету повинні здійснюватися в порядку, установленому ст. 168 ПКУ (п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Так, згідно з п.п. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати ВЗ із суми такого доходу за його рахунок. У результаті виникає запитання: як уникнути подвійного оподаткування?

Податківці вважають так: якщо ФОП надає підприємству (підприємцю), яке виплачує дохід, копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, то такому підприємству (підприємцю) не потрібно утримувати ВЗ при виплаті доходу ФОП. Підстава тому — п. 177.8 ПКУ. Якщо ж ФОП такий документ не надасть, суб’єкт господарювання виступатиме для неї податковим агентом як для звичайної фізособи і доведеться утримати з доходу, що виплачується, ВЗ.

Тобто ключовою у цьому питанні є наявність копії документа, що підтверджує підприємницький статус фізособи. Такими документами є:

— виписка, витяг або довідка з ЄДР;

— свідоцтво про держреєстрацію — для підприємців, які зареєстровані до 07.05.2011 р. (тобто до дати скасування свідоцтв про держреєстрацію) і після цієї дати не вносили зміни до відомостей, що містяться в ЄДР.

Зверніть увагу: виключно податковий агент нараховує, утримує та сплачує (перераховує) до бюджету ВЗ у разі нарахування (виплати) доходу за виконання ФОП певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, якщо встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника або роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 і 14.1.222 ПКУ (п. 177.8 ПКУ).

Крім того, якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від здійснення підприємницької діяльності в межах обраних нею видів такої діяльності, зазначені доходи оподатковують за загальними правилами, установленими ПКУ для платників-фізосіб (п. 177.6 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі