Теми статей
Обрати теми

Неприбуткові організації: туман поступово розсіюється

Мірошниченко Віталіна, Солошенко Людмила, податкові експерти
Тема оподаткування неприбуткових організацій (НПО) набула особливої актуальності з 01.01.2015 р., коли законодавці вирішили зруйнувати старе, не побудувавши нового, тобто скасувавши колишні правила оподаткування і не запропонувавши нічого натомість. На щастя, законодавчий вакуум, що утворився, поступово заповнюється. Останні новини в цій сфері ми обговорювали буквально у квітні (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 34, с. 34). Тоді ми пообіцяли, що якщо законопроект № 2049 приймуть, одразу повідомимо про новинки. Сьогодні раді виконати обіцянку, тим більше що новини — приємні!

З якого числа починати радіти

17 липня 2015 року ВРУ ухвалила в цілому законопроект № 2049. Після того, як Президент його підписав, він став Законом № 652* і набув чинності з 13.08.2015 р. Отже, саме з цієї дати й почнуть діяти приємні зміни для неприбутківців.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 р. № 652-VIII. Див. його у кодифікованому вигляді на с. 34.

Нові ряди неприбутківців

Масові протести проти «неприбуткових нововведень» відбувалися в основному через те, що з 1 січня чимало організацій втратили настільки звичний і зручний статус неприбуткових і їм належало зіткнутися зі сплатою податку на прибуток. В умовах економічного спаду така реформа виглядала невиправданою. Тому громадськість добилася того, щоб неприбутковий статус повернули всім колишнім неприбутківцям. Це і сталося завдяки Закону № 652. У результаті

неприбутковим організаціям у ПКУ навіть присвятили окремий пункт — п. 133.4

І нове коло неприбутківців визначили в його п.п. 133.4.1. Тепер сюди зможе потрапити будь-яке підприємство, установа чи організація, якщо вони одночасно відповідають чотирьом критеріям (див. рис. на с. 13).

І навіть більше — на тлі таких загальних вимог чітко прописали перелік неприбуткових організацій (п.п. 133.4.6 ПКУ). Так, до числа неприбутківців тепер потрапляють:

— бюджетні установи;

— громадські об’єднання;

— політичні партії;

— творчі спілки;

— релігійні організації;

— благодійні організації;

— пенсійні фонди;

— спілки, асоціації та інші об’єднання юридичних осіб (зокрема, кредитні спілки, адвокатські бюро та об’єднання адвокатів тощо);

— житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або отримувався житлово-будівельним (житловим) кооперативом). Тож урахуйте (!): ЖБК стають неприбутковими тільки після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку, тобто на етапі його обслуговування, але не будівництва;

— дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);

— ОСББ, асоціації власників житлових будинків;

— професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання;

— сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ (наприклад, заповідники, музеї, музеї-заповідники).

У результаті, завдяки Закону № 652 неприбутковий статус повернули (!) кредитним спілкам, творчим спілкам, бізнес-асоціаціям та іншим спілкам, які залишалися «за бортом неприбутковості» навіть після квітневих реформ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 34, с. 34).

Загалом

Закон № 652 повернув усе на свої місця, відновивши звичний минулорічний перелік неприбуткових організацій

Важливо! Перелік НПО з п.п. 133.4.6 ПКУ не вичерпний. Отже, навіть якщо вашу організацію в ньому не згадали, але вона відповідає чотирьом умовам з п.п. 133.4.1 ПКУ, то можете розраховувати на статус неприбутківця.

img 1

Вимоги до НПО

«Старим» НПО можна поки що не хвилюватися

Ну а всім діючим НПО можна поки що не переживати. Для них є «перехідні» пп. 34, 35 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Там зазначено, що всі неприбуткові організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій аж до 13 серпня (включно), — тобто що перебувають в Реєстрі на день набуття Законом № 652 чинності — не підлягають виключенню з цього Реєстру (!) аж до 1 січня 2017 року. І більше того, якщо виявиться, що вони відповідають новим вимогам п. 133.4 ПКУ, то податківці візьмуть і автоматом перенесуть їх у новий Реєстр (коли той запрацює).

Поки ж до появи нового Реєстру та затвердження нового Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій діють колишній Реєстр і Положення № 37*. І до речі, на його підставі податківці наразі реєструють НПО-новачків (див. підкатегорію 102.19 БЗ).

* Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затверджене наказом Мінфіну від 24.01.2013 р. № 37.

Щоправда, «бувалим» НПО доведеться перевірити ще раз свої установчі документи і за необхідності привести їх у відповідність з новими вимогами. Далі про це — детальніше.

Ревізія установчих документів

Якщо ваша організація планує припинити діяльність найближчим часом (до 01.01.2017 р.), можете нічого не змінювати в установчих документах. До цього строку ви все одно вважатиметеся неприбутківцем, навіть якщо ваші документи не відповідають новим вимогам. Хоча умови «неприбуткового» п. 133.4 ПКУ весь цей час радимо не порушувати.

Тим же, хто має намір працювати серед неприбутківців довше (зокрема, після 01.01.2017 р.), потрібно провести ревізію установчих документів і поглянути, чи є там дві фрази:

— перша: «отриманий дохід (прибуток) заборонено розподіляти (повністю або частково) між засновниками/учасниками, членами організації, членами органів управління та іншими пов’язаними з ними особами, а також між працівниками (за винятком оплати їх праці та нарахування єдиного соціального внеску)»;

— друга: «у разі припинення цієї організації (у результаті ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) її активи переходять у власність неприбуткових організацій «А», «Б», «В» (тощо)/зараховуються до доходу бюджету».

Якщо ваші установчі документи містили зазначені фрази, то нічого змінювати не потрібно. Податківці самостійно включать вас у новий Реєстр неприбутківців, коли він запрацює (тобто з 01.01.2017 р.). Утім, за своїм бажанням ви можете подати податківцям копії установчих документів, які зайвий раз підтвердять, що у вас «усе чисто».

Якщо ж у ваших установчих документах немає подібних фраз, ви зобов’язані їх туди вписати і подати податківцям копії нових установчих документів не пізніше 01.01.2017 р. Інакше вас виключать з Реєстру неприбутківців з цієї дати.

Щоб у майбутньому у вас не виникало проблем з податківцями, перевірте, чи всі види діяльності, якими ви займаєтеся, зазначені у ваших установчих документах. Якщо ні, внесіть види діяльності, яких не вистачає, до статуту

Майте на увазі! Згідно з п.п. 133.4.2 ПКУ неприбуткова організація може використовувати дохід тільки (!) на утримання самої себе та на фінансування тих видів діяльності, які визначені в її статуті. Інакше можна втратити статус неприбутківця (п.п. 133.4.3 ПКУ)! На цьому моменті ми ще зупинимося дещо пізніше.

До речі, приємна новина: описані вище зміни в установчих документах ви можете здійснити безоплатно, оскільки реєстраційний збір за них законодавці вирішили не справляти (п.п. 2 п. 2 розд. II Закону № 652).

Ну а тепер — про найцікавіше.

Оподаткування НПО

Закон № 652 нарешті прояснив оподаткування НПО. Тому запам’ятайте таке правило. «Слухняні» неприбуткові організації (тобто які відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ) апріорі — неплатники податку на прибуток. Утім, тепер це закріплено і в самому визначенні (див. п.п. 14.1.121 ПКУ):

img 2

Що це означає? Те, що неприбуткові організації (увага!) не сплачують податок на прибуток з усіх (!) своїх доходів, якщо працюють за правилами. Так, скажімо, якщо за неприбутковим законодавством НПО дозволено отримувати доходи від оренди (що закріплено і в установчих документах НПО), то з них тепер не потрібно сплачувати податок на прибуток. Але за умови, що ці доходи правильно використовуються, тобто йдуть на утримування неприбуткової організації або на фінансування напрямів діяльності, визначених в установчих документах НПО (п.п. 133.4.2 ПКУ).

Тому декларацію з податку на прибуток (як неплатники цього податку) НПО не подають (абзац сьомий п. 57.1 ПКУ). У них своя звітність Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі — Звіт). Тепер справа за тим, щоб такий Звіт затвердили замість застарілого Звіту № 85*. Його подають за звітний рік (строк подання встановлено той самий, що і для «річної» декларації з податку на прибуток, тобто до 1 червня року, наступного за звітним, п. 46.2 ПКУ).

* Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затверджений наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. № 85.

Проте тільки-но неприбуткова організація допустить порушення, доведеться сплатити податок на прибуток і перейти до числа його платників.

При цьому, зверніть увагу: якщо раніше законодавство у плані оподаткування неприбуткових організацій було дуже туманне, то зараз усе набагато ясніше:

У разі нецільового використання коштів податок на прибуток нараховується тільки на нецільові кошти, а не на весь дохід неприбутківця

Проте, після порушення ви втратите статус неплатника податку на прибуток. А це означає, що надалі податок на прибуток вам, швидше за все, доведеться сплачувати з усіх доходів, а точніше — з прибутку, тобто з різниці між бухгалтерськими доходами і витратами за загальними правилами ст. 134 ПКУ (зрозуміло, якщо у вас збиток, то податок дорівнюватиме нулю).

Як позбавлятимуть неприбуткового статусу

У Законі № 652 чітко прописали процедуру втрати організацією неприбуткового статусу. Це добре, оскільки раніше податківці вирішували це питання на власний розсуд, а отже — доволі суб’єктивно. Тепер з’явилася надія на те, що процес цей стане прозорішим.

Отже, НПО стає платником податку на прибуток, якщо (п.п. 133.4.2 ПКУ):

розподілить дохід (або його частину) між засновниками, членами, працівниками тощо або

витратить дохід на фінансування діяльності, що не відповідає цілям і завданням організації і не зазначена в її статуті.

У такому разі в «році порушення» потрібно:

(1) подати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (за період з 1 січня до останнього дня місяця, в якому допущено порушення) і самостійно розрахувати в ньому суму податку на прибуток. На щастя, податок на прибуток у цьому випадку розраховують тільки (!)виходячи із суми нецільового використання коштів. Такий Звіт потрібно подати в місячні строки, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за місяцем порушення.

На цій підставі податківці виключать вас з Реєстру неприбутківців, отже — ви станете звичайним платником податку на прибуток (з усіх доходів);

(2) далі, до кінця «року порушення» вам потрібно буде щокварталу подавати фінзвітність і декларацію з податку на прибуток і щокварталу сплачувати податок на прибуток протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу.

А ось з наступного року ви вже виявитеся справжніми платниками податку на прибуток (п.п. 133.4.3 ПКУ). Тоді можна буде подавати декларацію з податку на прибуток раз на рік (після закінчення року). При цьому щомісячні авансові внески з податку на прибуток сплачувати не потрібно — досить буде разової сплати податку на прибуток за підсумками року (абзац сьомий п. 57.1 ПКУ).

Але що буде, якщо не повідомити податківців про порушення і не подати Звіт? Зрозуміло, деякий час все може бути нормально. Проте при перевірці цілком імовірно, що контролери виявлять цей факт. У такому разі вони можуть нарахувати податкове зобов’язання, штраф і пеню починаючи з 1 числа місяця, в якому допущено порушення (п.п. 133.4.4 ПКУ)*.

* Щоправда, нагадаємо, що за підсумками діяльності у 2015 році штрафні санкції до платників податку на прибуток за порушення порядку обчислення податку на прибуток і повноту його сплати не застосовуються (п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Тому приховувати помилку сенсу немає. Тут краще спробувати повернути назад нецільові кошти та розірвати договір, який не вписується у ваші види діяльності.

Інші приємні нововведення

Зменшення податкового навантаження у партнерів. Партнери-«прибутківці» неприбуткових організацій теж можуть зітхнути з полегшенням. Їм більше не доведеться коригувати (збільшувати) фінрезультат на вартість основних засобів, товарів, робіт або послуг, куплених у неприбутківців (п.п. 140.5.4 ПКУ). Щоправда, є одна умова: сукупна вартість необоротних активів, товарів, робіт і послуг, куплених протягом року в неприбутківців, не повинна перевищувати 50 мінзарплат** (у 2015 р. — 60900 грн.).

** Мається на увазі мінзарплата, установлена на 1 січня звітного року.

Інакше колишнє коригування проводиться (тобто фінрезультат збільшується на 30 % від вартості куплених у неприбутківців товарів, при цьому 50 мінзарплат від цієї вартості не віднімаються). Щоправда, це стосується тільки платників податку на прибуток-«високодохідників» з обсягом доходу більше 20 млн грн. Усі інші (з доходом менше 20 млн. грн.) можуть працювати з неприбутковими організаціями без жодних обмежень, оскільки мають право не коригувати фінрезультат на різниці.

Каски, бронежилети тощо — без обмежень. Заднім числом (тобто з 01.01.2015 р. і до закінчення АТО) благодійників звільнять від необхідності коригувати (збільшувати) фінрезультат на (див. п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ):

— суму добровільно перерахованих коштів для потреб АТО на користь ВСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Держприкордонслужби, МВС, Управління держохорони, Держслужби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів держбюджету;

— вартість касок, бронежилетів, технічних засобів спостереження, лікарських засобів і медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, робіт і послуг, переданих тим самим органам, за переліком, що визначається КМУ.

Пільги з податку на нерухомість. Сільські, селищні та міські ради набули право встановлювати пільги з податку на нерухомість для громадських об’єднань і благодійних організацій (п.п. 266.4.2 ПКУ).

Уточнений строк давності за неприбутковим звітом. Завдяки змінам до п. 102.1 ПКУ тепер точно відомо, що строк давності для Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації — 3 роки (1095 днів). Після закінчення цього строку податківці не зможуть донарахувати вам штрафи і податкові зобов’язання (за умови, що Звіт ви подали своєчасно).

висновки

  • З 13.08.2015 р. неприбутковий статус повернули кредитним спілкам, творчим спілкам, бізнес-асоціаціям та іншим організаціям, які залишалися «за бортом неприбутковості» з 01.01.2015 р. Але ЖБК вважатимуться неприбутковими тільки після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку.

  • Позбутися неприбуткового статусу досить просто. Це станеться, якщо організація порушить правила: (1) розподілить дохід між засновниками, членами (працівниками тощо) або (2) витратить дохід на фінансування діяльності, що не відповідає цілям і завданням організації та не зазначена в її статуті.

  • Неприбуткові організації не сплачують податок на прибуток з усіх своїх доходів. У разі нецільового використання коштів податок на прибуток нараховується тільки на нецільові кошти, а не на весь дохід неприбутківця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі