Теми статей
Обрати теми

ПДФО, ВЗ і ЄСВ: чекаємо «покращення» від Мінфіну

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
До кінця 2015 року вже є декілька варіантів майбутнього «покращення». З одним із них ми вас знайомили в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 92, с. 8. А зараз розглядаємо, що наобіцяв простим громадянам Мінфін (хоча й ці обіцянки можуть ще сто разів змінитися — див. післямову до попередньої статті).

Податок на доходи фізичних осіб

База оподаткування. Планується скасувати утримання ЄСВ (про це див. нижче). Тому для визначення бази оподаткування зарплату зменшуватимуть на суму:

— страхових внесків до Накопичувального фонду (з моменту запровадження накопичувальної системи) та обов’язкових платежів до недержавного пенсійного фонду, які сплачуються за рахунок зарплати працівника;

— податкової соціальної пільги (далі — ПСП), за наявності права на неї.

Винагороди за цивільно-правовими договорами на роботи (послуги) входитимуть до бази обкладення ПДФО в нарахованій сумі.

Серед неоподатковуваних доходів зазначена сума доходу в межах середнього заробітку, який компенсується з бюджету та нараховується (виплачується) мобілізованим працівникам і тим, хто підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу за контрактом.

Таке формулювання має охолодити запал податківців, які ділили середній заробіток, що компенсувався, на оподатковуваний просто середній заробіток та неоподатковувану компенсацію. Але залишається питання із середньою зарплатою «солдатів підприємства» — призовників і тих, хто не був мобілізований, а добровільно пішов служити за контрактом. Їх зарплата також підлягає компенсації. Проте у проекті ПКУ Мінфін про них забув.

Ставки податку. Спочатку Мінфін планував встановити основну ставку податку на рівні 20 %. Але потім вирішив її понизити до 18 %. Крім основної є ще дві ставки ПДФО — 5 % і 0 %. Їх застосовують у випадках, прямо визначених ПКУ. Наприклад, за ставкою 5 %, як і раніше, передбачено оподатковувати ту частину доходів від продажу рухомого та нерухомого майна, що входитиме до бази оподаткування. Ставку 0 % пропонується, як і раніше, застосовувати, зокрема, при оподаткуванні майна, успадкованого членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Строки сплати ПДФО до бюджету. Змінюють строки сплати ПДФО з доходів, наданих у негрошовій формі. У випадку їх надання податок сплачується протягом 30 календарних днів, що настають за місяцем надання (нарахування). Зараз ПДФО з таких доходів сплачують протягом наступного банківського дня.

За нарахованими, але не виплаченими грошовими доходами строки сплати зобов’язань за ПДФО колишні.

ПСП. Якщо приймуть проект Мінфіну,

ПСП у мінімальному розмірі зможуть застосовувати всі платники податків незалежно від суми зарплати за місяць (за одним місцем роботи)

Зараз така пільга «світить» тільки тим, у кого зарплата за місяць не перевищує 1710 грн.

Крім того, ПСП у мінімальному розмірі зможуть застосовувати підприємці на загальній системі та незалежні професіонали при розрахунку суми чистого доходу.

Розмір ПСП:

— у мінімальному розмірі дорівнює 100 % розміру мінзарплати, установленої на 1 січня звітного податкового року (зараз — 50 % розміру прожиткового мінімуму, установленого на 1 січня 2015 року. Але є велика вірогідність, що ПСП у мінімальному розмірі в кінцевому варіанті буде зменшено зі 100 % до 50 % прожитмінімуму);

— у підвищеному розмірі — 150 % мінімальної ПСП;

— у максимальному розмірі — 200 % мінімальної ПСП.

Хоча, можливо, що й ці розміри ПСП будуть переглянуті.

Передбачено ПСП у підвищеному розмірі учасникам бойових дій під час АТО. Умова — їх дохід не повинен перевищити граничного розміру доходу, що дає право на ПСП. Сьогодні такі платники податків мають право на ПСП у мінімальному розмірі.

Оподаткування окремих доходів — дивіденди. Планується оподатковувати за єдиною ставкою 20 % незалежно від того, хто їх нараховує — платник податку на прибуток чи ні.

Сьогодні дивіденди, нараховані платником податку на прибуток, оподатковують за ставкою 5 %, неплатником — за ставкою 20 %.

Військовий збір

База обкладення ВЗ грошове вираження об’єкта обкладення ПДФО. Усі доходи, що не входять до бази обкладення ПДФО або входять, але обкладаються ПДФО за нульовою ставкою, не обкладають ВЗ.

Якщо дохід надано в негрошовій формі, застосовується «натуральний» коефіцієнт 1,015228.

Сьогоднішньою редакцією ПКУ застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта не передбачено. Це підтверджують податківці в листі ДФСУ від 27.11.2015 р. № 25405/6/99-99-17-02-01-15.

Ставка ВЗ. Залишається незмінною — 1,5 %.

Єдиний соціальний внесок

Платники ЄСВ. Виключено найманих працівників. Що з цього виходить? ЄСВ сплачуватимуть тільки роботодавці в частині нарахувань на базу справляння ЄСВ. Утримань не буде!

База нарахування ЄСВ. Максимальну величину бази нарахування ЄСВ планують підняти із сьогоднішніх 17 до 25 розмірів прожитмінімуму для працездатних осіб.

Уточнено, що ЄСВ не потрібно нараховувати як на середній заробіток мобілізованих працівників, що компенсуватиметься з бюджету, так і на середній заробіток, який підлягає компенсації, тих, хто замість демобілізації вирішив продовжити службу за контрактом.

Вимога про сплату ЄСВ із мінзарплати, якщо фактична зарплата менше мінімальної, зберігається.

Ставки ЄСВ. Для «звичайних» підприємств, бюджетників і всіх підприємців єдина ставка в частині нарахувань на базу справляння ЄСВ — 20 %. Збережено пільгові ставки в частині нарахувань на зарплату працюючих інвалідів.

Насамкінець — зведена інформація про майбутнє податкове навантаження на зарплату.

Заробітна плата та податкове навантаження: сьогодні і завтра

Показник

Ставки

2015 рік (чинні)

2016 рік (плановані)

ПДФО

15 і 20 % залежно від загального місячного оподатковуваного доходу

18 %

ВЗ

1,5 %

1,5 %

ЄСВ у частині нарахувань

— на зарплату звичайних працівників

36,76 — 49,7 % (залежить від класу профризику). Можливість застосування понижуючого коефіцієнта

20 %

— на зарплату працівників- інвалідів юросіб

8,41 %

8,41 %

ЄСВ у частині утримань

3,6 %

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі