Теми статей
Обрати теми

Трудовий кодекс: знайомимося з проектом

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Уже не перший рік наші законодавці порушують тему нового Трудового кодексу. Цього року вони навіть встигли прийняти його проект у першому читанні за основу. Чим же він краще чинного на сьогодні КЗпП? І чи стане нам з ним працювати легше? Розбираємося!

Звичайно ж, прийнятий за основу проект Трудового кодексу (далі — ТКУ) — це ще далеко не закон. Його норми можуть бути серйозно змінені парламентом у процесі подальшої роботи над цим документом. Більше того, він може бути просто забутий, як це було з його попередниками… Так-так, адже до того, що розглядається зараз, були ще проекти 2007 і 2013 років. Але жоден з них так і не пройшов рубіж «другого читання».

Але оскільки сьогодні ТКУ знову «у тренді», давайте познайомимося з ним трохи ближче. Адже чого на світі не буває! Можуть же і в новорічну ніч під галас прийняти. Тож треба бути у всеозброєнні.

Почнемо з початку, тобто з прийняття на роботу.

Прийняття на роботу

Основою для виникнення трудових відносин є трудовий договір. Проектом ТКУ передбачена єдина форма трудового договору — письмова. Погано це чи добре? Вважаємо, що для працівника — це добре. Адже він чітко розумітиме свої права і обов’язки, а також права та обов’язки роботодавця, умови оплати праці, режим праці та відпочинку (якщо він відрізняється від загальних правил, установлених у роботодавця) тощо.

Зауважимо, що сьогодні більшість трудових договорів укладаються в усній формі. Письмова форма трудового договору обов’язкова тільки для окремих випадків, названих у ст. 24 КЗпП.

А ось такий різновид трудового договору, як контракт, ТКУ хоче відправити «у відставку».

Найменування робіт, професій або посад, на які приймаються працівники, повинні відповідати Класифікатору професій. Це стандартна вимога. А тепер новинка! Планується, що зміст трудової функції за кожною професією і відповідною кваліфікацією визначатиметься законодавством, а в частині, не визначеній законодавством, — кваліфікаційними характеристиками. Усе, що виходить за межі основної трудової функції працівника, оплачується додатково.

Про прийняття працівника на роботу роботодавець зобов’язаний видати наказ (розпорядження). З ним необхідно буде ознайомити працівника під підпис у семиденний строк з дня початку роботи. Діюча нині «повинність» повідомляти податківців про укладений трудовий договір поки що у проекті ТКУ відсутня.

На відміну від КЗпП, у ТКУ прописана така форма організації прийняття на роботу, як прийняття за конкурсом. Планується, що інформація про проведення конкурсу оголошуватиметься публічно. А переможця серед кандидатів обиратиме спеціально створена комісія більшістю голосів.

Також у ТКУ детально розписано умови роботи вдома.

Робота. Умови праці

Проект ТКУ встановлює нормальну тривалість робочого часу, як і зараз, — 40 годин на тиждень.

Для окремих працівників проект ТКУ, як і КЗпП, зобов’язує встановлювати скорочений робочий час, а для інших — допускає можливість установлення неповного робочого часу.

Основним видом режиму робочого часу визнається п’ятиденний робочий тиждень з однаковою щоденною тривалістю робочого часу.

Закріплено можливість установлення таких режимів роботи, як ділення робочого часу на частини, гнучкий режим робочого часу, самостійне планування працівником свого робочого часу.

У ТКУ визначено поняття чергування, порядок залучення працівників до чергування та його оплати.

Збільшено на чотири дні мінімальну тривалість щорічної основної відпустки. Відповідно до проекту ТКУ щорічна основна відпустка за відпрацьований робочий рік не може бути менше 28 календарних днів.

Проектом ТКУ передбачено можливість тимчасово припинити трудові відносини при настанні певних обставин. На період призупинення трудових відносин працівник звільняється від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором, а роботодавець — забезпечувати працівника роботою і створювати умови для її виконання.

Особливості роботи у фізособи-підприємця

Чомусь проект ТКУ знову повертає обов’язок реєстрації в Центрах зайнятості укладених ФОП трудових договорів зі своїми найманими працівниками. Сподіваємося, що ця норма буде вилучена у процесі роботи над проектом.

Запроваджується обов’язок вести книгу реєстрації наказів. У ній підприємець повинен реєструвати накази про прийняття працівників на роботу, переведення на іншу роботу, звільнення працівників, зміну умов праці та оплати, надання відпусток, направлення у відрядження, залучення до понаднормової роботи, до роботи у вихідні та святкові дні тощо.

Розірвання трудового договору

З переліку підстав для звільнення зникло звільнення за переведенням на інше підприємство. Додано нові підстави для розірвання трудового договору, наприклад, такі, як відсутність працівника та інформації про причини такої відсутності більше чотирьох місяців, смерть працівника (фізичної особи — підприємця), настання надзвичайних обставин, що перешкоджають продовженню трудових відносин (військові дії, катастрофа тощо), звільнення у зв’язку з розголошуванням державної, комерційної таємниці та іншої інформації з обмеженим доступом.

Збережено заборону на звільнення вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до 3 років, за винятком випадку ліквідації підприємства. А ось одиноких матерів ТКУ дозволяє звільняти не тільки якщо підприємство ліквідується, але і якщо працівниця не виконує або неналежно виконує свої трудові обов’язки або відсутня на роботі більше чотирьох місяців підряд.

Окремо зупинимося на звільненні у зв’язку зі скороченням. Для суб’єктів малого підприємництва проектом ТКУ скорочено строк попередження працівника про звільнення з двох до одного місяця.

Інші роботодавці мають право скоротити двомісячний строк до одного місяця з відома працівника і за умови виплати останньому грошової компенсації. Її розмір дорівнює середньомісячній заробітній платі працівника.

На відміну від КЗпП, проектом ТКУ встановлено максимальний строк, після закінчення якого працівник не може бути звільнений у зв’язку зі скороченням. Чому він дорівнює? Чотирьом місяцям після повідомлення працівника про скорочення.

ТКУ розширено перелік випадків виплати вихідної допомоги. Так, він установлює виплату вихідної допомоги в розмірі середньомісячного заробітку, наприклад, працівникам, яких звільняють у зв’язку з невідповідністю займаній посаді або виконуваній роботі, відсутністю на роботі внаслідок хвороби.

А ось розмір вихідної допомоги для працівника, якого скорочують, залежатиме від його безперервного стажу роботи у цього роботодавця. Якщо він не дотягує до 5 років — розмір допомоги дорівнює середньомісячній зарплаті, якщо від 5 до 10 років — двом середньомісячним зарплатам, більше 10 років — трьом середньомісячним зарплатам.

Ось така вийшла в нас коротка пробіжка по проекту ТКУ. Хороший він чи поганий, однозначно говорити про це поки що зарано. Але сподіваємося, що на виході ми з вами отримаємо «цукерочку», а не якусь незрозумілість з величезним шлейфом змін і доповнень до неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі