Теми статей
Обрати теми

Основні засоби на ремонті. А що з амортизацією?

Нестеренко Максим, податковий експерт
У підприємства є основні засоби, які ремонтуються. Чи можуть вони амортизуватися протягом того часу, коли перебувають на ремонті?

Для початку давайте згадаємо різновиди ремонту. Ремонт ОЗ буває поточним (тільки для підтримання об’єкта ОЗ у робочому стані) і капітальним (може передбачати як підтримання ОЗ у робочому стані, так і їх якісне поліпшення).

Так от, власне від характеру ремонту і залежить, чи продовжуватиме амортизація нараховуватися на ОЗ під час ремонту. Адже бухоблікові правила передбачають, що нарахування амортизації на ОЗ призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання ( п. 23 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

Отже, якщо у вас всього лише ремонт, який покликаний підтримати ОЗ у робочому стані і отримати первісно очікувані економічні вигоди, — сміливо продовжуйте нараховувати амортизацію. Тим більше витрати, понесені на такий ремонт, ви одразу включите до складу своїх витрат ( п. 15 П(С)БО 7). Тож здійснення такого ремонту на амортизацію ніяк не впливає.

Інша справа, якщо ви проводите капітальне переобладнання свого ОЗ. Тоді збільшується сума майбутніх економічних вигод, отриманих від застосування такого ОЗ. Відповідно, витрати на ремонт капіталізуються — збільшують первісну вартість відремонтованого об’єкта ОЗ ( п. 14 П(С)БО 7).

Саме у цьому випадку матимуть місце згадані у п. 23 П(С)БО 7 обставини для призупинення амортизації* — реконструкція, модернізація, дообладнання, добудова. Тож якщо такий капітальний ремонт ви не встигли провести в межах одного місяця — вам доведеться призупиняти амортизацію.

* Не стосується тих підприємств, які складають звітність за МСФО.

Бо ж у випадку зазначених капітальних перетворень ОЗ амортизація призупиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем переведення ОЗ на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію ( п. 29 П(С)БО 7).

Відповідно, коли об’єкт ОЗ пройшов капремонт, нарахування амортизації на нього відновлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому ОЗ знову став придатним для корисного використання.

Причому не забувайте, що балансова вартість ОЗ збільшиться. У зв’язку з цим у вас може виникнути бажання змінити строк корисного використання ОЗ або метод амортизації. У випадку цих дій амортизація почне нараховуватися за новими правилами починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому було прийнято рішення про зміну метода амортизації чи перегляд строків корисного використання амортизованого ОЗ ( пп. 25, 28 П(С)БО 7).

Щодо податкових особливостей, то для більшості платників їх немає, оскільки вони є малодохідними суб’єктами. Для решти ж може мати значення, чи не відрізняється сума амортизації згідно з П(С)БО від тієї суми, яка розраховується згідно з ПКУ. Окрім того, високодохідним платникам заборонено відображати витрати на ремонт невиробничих ОЗ.

Відповідно, у цьому питанні у високодохідників також виникне розбіжність «податкових» даних з бухобліковими. Їм доведеться збільшити фінрезультат до оподаткування на суму бухоблікової амортизації невиробничих ОЗ. Навіть незважаючи на те, що формально невиробничі ОЗ не потрапляють під «податкове» визначення основних засобів ( п.п. 14.1.138 ПКУ).

Детально про амортизацію і ремонт ОЗ ви можете прочитати у тематичному номері, присвяченому експлуатації ОЗ («Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 79).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі