Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток строковиків: ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Будз Володимир, економіст-аналітик
На підприємстві є працівник, якого призвали на строкову військову службу. За чинним законодавством за ним зберігаються середній заробіток та посада. Підприємство подало звіт про фактичні витрати на виплату компенсації з бюджету середнього заробітку цього працівника до органу соціального захисту населення. Як оподатковуються суми середнього заробітку строковика, що компенсуються підприємству, та як вони відображаються у відповідній звітності?

Перш за все зазначимо, що нарешті завдяки змінам до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105, підприємствам, які зберігали місце роботи та нараховували середній заробіток строковикам, за період з 11.06.2015 р. також можна розраховувати на отримання його компенсації з бюджету (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 6). Новина вельми приємна, але як оподатковувати цю виплату?

ПДФО та військовий збір (ВЗ). Підпункт «и» п.п. 165.1.1 ПКУ виводить з числа оподатковуваних доходів компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Як бачимо, у зазначеній нормі йдеться про компенсаційні виплати з бюджету для мобілізованих працівників. А ось звільнення від обкладання ПДФО компенсаційних виплат строковиків ПКУ не передбає.

Можливо, у майбутньому й будуть внесені зміни до законодавства щодо звільнення подібних виплат від оподаткування, але на сьогодні суму середньої заробітної плати, нарахованої працівнику-строковику, ви маєте обкладати ПДФО як звичайну зарплату. В розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ таку виплату відображайте с ознакою доходу «101».

Також із зазначених виплат необхідно утримати й ВЗ ( пп. 1.1 та 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

ЄСВ. Така ж сама ситуація і з ЄСВ. До бази справляння ЕСВ не включають виплати, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період ( ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Отже, як і у випадку із ПДФО, серед «звільнених» не згаданий середній заробіток працівників, що призвані на строкову військову службу. Тому ми рекомендуємо із суми середнього заробітку строковиків, що буде компенсуватися з бюджету, справляти ЄСВ, як у частині нарахування, так і у частині утримання, як із звичайної зарплати.

І тут закономірно виникає питання: з яким кодом категорії застрахованої особи потрібно відображати в графі 9 таблиці 6 звіту за формою № Д4 середній заробіток працівників-строковиків? На наш погляд, з кодом «1», як і середній заробіток за період військових зборів, що також компенсується з бюджету і з суми якого також стягується ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі