Теми статей
Обрати теми

Коригування ПДВ за послугами нерезидента

Вишневський Михайло, податковий експерт
Наше підприємство отримало рекламні послуги від нерезидента. За першою подією була виписана ПН. Проте потім домовилися про зниження ціни. Як скласти РК і як перерахувати ПДВ?

Нічого складного в цій ситуації немає. Ви абсолютно правильно зробили, що за першою подією виписали ПН і нарахували ПЗ ( п. 187.8 ПКУ). Збільшити податковий кредит можна за датою складання цієї ПН, за умови її реєстрації в ЄРПН ( п. 198.2 ПКУ). Особливості її складання такі:

— тип причини — «14»;

у назві продавця слід внести найменування нерезидента. Можна іноземною мовою, якщо в договорі немає перекладу українською мовою;

у ІПН продавця проставляються: «500000000000» — при використанні послуг для госпдіяльності; «200000000000» — при використанні послуг для негоспдіяльності;

— у полі «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» зазначається країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент). Утім, зараз цей реквізит можна не заповнювати ( лист ДФСУ від 29.07.2015 р. № 27651/7/99-99-19-03-02-17).

— у полях, відведених для заповнення даних покупця, одержувач (покупець) зазначає власні дані.

Ці самі особливості характерні і для РК. Єдине уточнення — потрібно поставити знак «Х» у полі «Не видається покупцю».

Але більш цікава база оподаткування. Згідно з п. 190.2 ПКУ базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість послуг з урахуванням податків і зборів, за винятком ПДВ, уключеного до ціни постачання відповідно до законодавства. Певна вартість перераховується в національну валюту за курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

Вважаємо, що при зміні договірної ціни перерахунок потрібно здійснювати виходячи з того ж принципу. Тобто, незважаючи на те, що перерахунок здійснюється в дату, відмінну від дати першої події, при перерахунку потрібно використовувати курс НБУ, що діяв на дату першої події.

У декларації цей РК відображається одночасно в ряд. 8 і 16. Причому податківці не проти, щоб ці рядки заповнювалися в тому періоді, коли складено такий РК (консультація в категорії 101.07 БЗ). Нагадаємо: в загальному випадку податківці не можуть дійти єдиної думки, в якому періоді відображати РК, якщо його виписка та реєстрація припадають на різні періоди. Тому, незважаючи на позитивну консультацію, вважаємо, що при зменшенні суми компенсації ПЗ безпечніше зменшити тільки в періоді реєстрації, а ПК — у періоді виписки РК (якщо ж реєстрація пройшла із запізненням, то діяти потрібно тільки так).

А ось у який момент виписувати цей РК, ПКУ відповіді не дає. Зазвичай податківці вважають, що робити це треба на дату будь-якої події (повернення коштів або товарів). Але так можна діяти тільки при поверненнях. А ось при зміні ціни в цій ситуації вважаємо, що правильніше виписувати РК уже за датою укладення додаткової угоди.

Наведемо приклад. Платник ПДВ 20.11.2015 р. отримав рекламні послуги від нерезидента. Курс НБУ — 25 грн. за 1 євро (умовно)). Сума договору — 1000 євро. Проте вже 05.12.2015 р. була досягнута домовленість про зменшення ціни до 900 євро.

Спочатку ПЗ були нараховані в сумі 5000 грн. (1000 євро х 25 грн. х 0,2). Але після коригування їх потрібно зменшити до 4500 грн. (900 євро х 25 грн. х 0,2). Тому РК виписуємо 05.12.2015 р. на «-500 грн.». Зменшення ПЗ і ПК потрібно відобразити в декларації за грудень. Наведемо приклад заповнен­ня розрахунку коригування.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі