Теми статей
Обрати теми

Про перехідні моменти з плати за землю при операціях з нерухомістю

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДФСУ від 30.09.2015 р. № 20745/6/99-99-15-03-02-15

висновки документа


За землю під об’єктами нерухомості, право власності на які зареєстроване у 2015 році, але права на саму землю ще не оформлені, земельний податок не сплачується

Безумовно, ви вже знаєте, що з початку поточного року законодавці переінакшили п. 287.6 ПКУ, який регулює питання про сплату земельного податку при здійсненні операцій з нерухомістю. Освіжити в пам’яті цю тему можна зі статті в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 12, с. 19.

Якщо говорити стисло, то тепер при купівлі будь-якої нерухомості (будівлі, споруди, їх частини) податок за земельну ділянку, на якій її розташовано, ви зобов’язані сплачувати з дати державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Таким чином, з 01.01.2015 р. канула в Лету спецнорма, що змушувала сплачувати податок за неоформлену землю довкола об’єкта нерухомості з моменту реєстрації права власності на таку нерухомість.

Водночас окремого рішення вимагали перехідні моменти від старої редакції п. 287.6 ПКУ (сплачуємо податок після реєстрації нерухомості) до нової (сплачуємо податок після реєстрації землі), які, за сумною традицією, законодавці обминули.

А питання тут полягало в тому, як діяти в поточному році власникам нерухомості, які придбали її до 01.01.2015 р. і оформили право власності на неї за собою, проте не встигли до цієї дати завершити процедуру державної реєстрації права власності на земельні ділянки під такою нерухомістю.

Знаючи незмінно фіскальний підхід податківців до сплати земельного податку за неоформлену землю, ми в зазначеній вище статті не стали тішити вас необґрунтованими надіями на краще. Хоча якщо підійти до проблеми неупереджено, то виходило таке: хто до початку поточного року податок сплачував, а землю так і не оформив, той, у принципі, міг на 2015 рік «земельну» декларацію не подавати…

Що ж сказали податківці щодо цього в листі, що коментується?

1. Якщо право власності на об’єкти нерухомості зареєстровано до 01.01.2015 р., але держреєстрація права на землю під такими об’єктами до цієї дати не завершена, то у 2014 році земподаток слід сплачувати за старими правилами. На жаль, але як бути таким землекористувачам у 2015 році, автори листа промовчали. ☹ Інакше кажучи, «перехідне» питання залишилося відкритим, а наше його рішення, наведене вище, можна рекомендувати тільки сміливим платникам податків.

2. Якщо ж права власності на об’єкти нерухомості зареєстровані цього року, а процедура держреєстрації права на землю ще продовжується, то земподаток сплачується згідно з чинною редакцією п. 287.6 ПКУ.

Зрозуміло, ви запитаєте: а це як?

Боїмося зурочити, але на сьогодні, схоже, колишня риторика фіскалів, які традиційно наполягають на безумовній сплаті земельного податку в разі відсутності правовстановлюючих документів на землю під придбаною нерухомістю, зійшла у небуття.

Принаймні, про доволі зважений підхід ДФСУ до вирішення цього питання в нових умовах свідчить її лист від 29.09.2015 р. № 20634/6/99-99-15-03-01-16 («Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 84, с. 4), а також консультація в БЗ з категорії 112.01. У них жодного слова не зазначено про необхідність сплачувати земельний податок за фактичне користування землею.

Замість цього контролери зазначають, що використання земельної ділянки без оформлення відповідного права є порушенням законодавства. А щоб усе було законно, радять звертатися до місцевої влади за оформленням та реєстрацією права власності на такі земельні ділянки.

Таким чином, є всі підстави поки що земельний податок не сплачувати. Але, зрозуміло, за умови, якщо ви займаєтеся оформленням землі. І тішите себе надією, що ця процедура ось-ось спроститься. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі