Теми статей
Обрати теми

«Хліб із маслом чи пісний борщ»: безробітним у поміч

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Ви втратили роботу? Без паніки! Це, звичайно, стрес, але ще не привід «прибрати вітрила». Тим паче, що цілком реально отримати фінансову підтримку від держави на період пошуку нового місця роботи. Сьогодні ми постараємося детально розповісти про допомогу по безробіттю, а точніше про те, як вона обчислюється.

Допомога по безробіттю нагадує рівняння з безліччю змінних. На її розмір впливає і стаття «звільнення», і середня зарплата працівника, і навіть строк звернення до центру зайнятості (далі — ЦЗ).

Оскільки тема актуальна, пропонуємо обговорити, скільки отримуватиме безробітний, куди звернутися за призначенням виплати і що мати при собі.

Ввідні дані

Спершу нагадаємо, що статус безробітного присвоюють особі віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку як джерела існування, але готова і здатна приступити до роботи ( п. 2 ч. 1 ст. 1, ч. 1 ст. 43 Закону про зайнятість). Щоб одержати офіційний статус безробітного і разом з ним допомогу по безробіттю, необхідно зареєструватися в ЦЗ. Для цього потрібно звернутися до ЦЗ незалежно від місця прописки чи місця перебування ( ч. 2 ст. 43 Закону про зайнятість).

У загальному випадку для реєстрації потрібно подати заяву за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 17.08.2015 р. № 848, а також пред’явити (п. 3 Порядку № 198):

— паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (особи, яка втратила паспорт) або свідоцтво про народження та довідку про реєстрацію місця проживання чи місця перебування, видану територіальним органом ДМС (особи, які не досягли 16-річчя);

— реєстраційний номер облікової картки платника податків (виняток — особи, які через релігійні переконання відмовилися від отримання такого номера і повідомили про це ДФСУ. У них має бути відповідна відмітка в паспорті);

— трудову книжку (за наявності);

— цивільно-правовий договір або документ, що підтверджує період зайнятості;

— військовий квиток (за необхідності);

— диплом або інший документ про освіту (за необхідності).

Додаткові документи, що вимагаються від певних категорій громадян, які претендують на статус безробітного, перелічено в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 90, с. 20.

Увага! Внутрішні переселенці, які звільнилися з роботи, але в них немає документів, що підтверджують факт звільнення, крім паспорта (тимчасового посвідчення громадянина України) та облікової картки платника податків, пред’являють:

— довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

— заяву про припинення трудових відносин, достовірність підпису на якій посвідчена нотаріально, або документ, що підтверджує факт припинення зайнятості (цивільно-правовий договір, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб — підприємців), або відповідне рішення суду — у разі припинення трудових відносин (припинення зайнятості) у судовому порядку;

— розрахунковий документ (квитанцію), що підтверджує надсилання зазначеної заяви роботодавцеві рекомендованим листом з описом вкладення.

А ось довідка про зарплату з 04.07.2015 р. вже не обов’язковий атрибут для призначення допомоги. Усі необхідні відомості для розрахунку допомоги працівники ЦЗ беруть із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр). І тільки якщо цих даних у фахівців не вистачить, вони або сам безробітний звернуться до роботодавця за довідкою.

Роботодавець зобов’язаний надати центру зайнятості або безробітному довідку про зарплату протягом 5 робочих днів

Статус безробітного присвоюється з першого дня реєстрації в ЦЗ за умови, що для такої особи не знайшлося відповідної роботи (п. 5 Порядку № 198). У свою чергу, допомога по безробіттю призначається ЦЗ з 8-го дня після реєстрації як безробітного (ч. 3 ст. 22 Закону № 1533, ч. 1 розд. ІІ Порядку № 613).

Виплачують допомогу не рідше 2 разів на місяць, а за згодою безробітного — один раз на місяць (п. 10 ст. 22 Закону № 1533). Зауважте: допомогу можна отримати загальною сумою. Про це ми з вами поговоримо нижче.

Отже, ви вже знаєте, куди звертатися і з якими документами. Тепер розберемося з допомогою.

4 кита «безробітної» допомоги

У розрахунку допомоги беруть участь такі показники:

1) середньоденна заробітна плата;

2) відсоток оплати залежно від страхового стажу;

3) кількість днів, протягом яких безробітний може отримувати допомогу;

4) понижуючі коефіцієнти з ч. 1 ст. 23 Закону № 1533.

Трохи пояснимо.

Перший показник залежить від розміру заробітної плати, яку отримував безробітний перед звільненням. Розрахунок середньоденної зарплати здійснюють згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Важливо, щоб безробітний протягом 12 місяців перед зверненням до ЦЗ «напрацював» не менше шести місяців страхового стажу. Інакше йому виплачуватиметься допомога по безробіттю в мінімальному розмірі.

Другий показник. Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньої зарплати (доходу) залежно від страхового стажу, але не менше мінімального розміру допомоги по безробіттю, установленого правлінням Фонду соціального страхування на випадок безробіття:

— до 2 років — 50 %;

— від 2 до 6 років — 55 %;

— від 6 до 10 років — 60 %;

— понад 10 років — 70 %.

Розмір страхового стажу залежить від загального періоду сплати страхових внесків (див. ст. 21 Закону № 1533).

Третій показник безпосередньо залежить від підстави розірвання трудового договору. Зауважимо, що у загальному випадку тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років (ч. 4 ст. 22 Закону № 1533).

І нарешті, четвертий показник пов’язаний з тривалістю безробіття. Чим більше часу безробітний не знаходить нове місце роботи, тим менше сума допомоги.

У перші 90 днів допомогу виплачують у 100 % розмірі, у наступні 90 днів — 80 %, далі — 70 %. Тобто в загальному випадку розмір допомоги по безробіттю з розрахунку на 1 календарний день:

Дбр = ЗПсер х С х К,

де Дбр — розмір допомоги по безробіттю з розрахунку на 1 календарний день;

ЗПсер — середньоденна зарплата;

С — відсоток оплати залежно від страхового стажу;

К — понижуючий коефіцієнт, розмір якого залежить від того, на який період припадає календарний день, що підлягає оплаті.

Самостійно розрахувати суму допомоги допоможе інтернет-сервіс на сайті Держпраці http://trud.gov.ua/control/uk/job/calculator

Залежно від комбінації змінних допомога по безробіттю може бути «стандартною», «мінімальною», «наймінімальнішою» і «максимальною». Хто з безробітних на що може розраховувати, представимо в таблиці на с. 34.

Кому і скільки належить допомоги по безробіттю

Кому належить

Допомога по безробіттю

Примітка

Тривалість виплати

Вид

Сума з розрахунку на 1 день

1

2

3

4

5

1. Застраховані особи, визнані безробітними:

— страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації осіб як безробітних, — не менше 6 місяців;

— страховий стаж яких перервано з поважних причин*

«Стандартна»

Дбр = ЗПсер х С х К
Не може бути менше «мінімального» і більше «максимального»**

Перші 90 к. дн. з К = 1, другі 90 днів з К = 0,8, решта днів з К = 0,7

Не більше 360 календарних днів протягом двох років***

2. Застраховані особи, визнані безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації як безробітного, — менше 6 місяців

«Наймінімальніша»

17,87 грн. (544 грн. : 30,44)

Розмір допомоги визначено Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Не більше 360 календарних днів протягом двох років***

3. Застраховані особи, визнані безробітними, звільнені з останнього місця роботи на підставах, передбачених пп. 3, 4, 7 і 8 ст. 40, ст. 41 і 45 КЗпП

«Наймінімальніша»

17,87 грн. (544 грн. : 30,44)

Не більше 270 календарних днів протягом двох років***

4. Внутрішньо переміщені особи, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного

«Наймінімальніша»

17,87 грн. (544 грн. : 30,44)

Після надходження необхідних документів розмір допомоги переглядають

Не більше 180 календарних днів протягом двох років***

5. Застраховані особи, визнані безробітними, які звільнилися за власним бажанням без поважних причин (страховий стаж за останні 12 місяців — 6 або більше місяців)

«Стандартна»

Дбр = ЗПсер х С х К
Не може бути менше «мінімальної» і більше «максимальної»**

З 91 по 180 к. дн. з

К = 0,8, решта 180 к. дн. з

К = 0,7

Не більше 270 календарних днів протягом двох років***

6. Застраховані особи, визнані безробітними, які звільнилися за згодою сторін (страховий стаж за останні 12 місяців — 6 або більше місяців)

«Стандартна»

Дбр = ЗПсер х С х К
Не може бути менше «мінімальної» і більше «максимальної»**

Перші 90 к. дн. з К = 1,

наступні 90 к. дн. з

К = 0,8 решта днів з К = 0,7

Не більше 270 календарних днів протягом двох років***

* Поважною причиною вважають:

— навчання у професійно-технічних і вищих навчальних закладах, клінічній ординатурі, аспірантурі, докторантурі з денною формою навчання;

— строкова військова служба;

— догляд непрацюючою працездатною особою за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом віком до 18 років, а також за пенсіонером, який за експертним медичним висновком потребує постійного стороннього догляду;

— періоди зайнятості на тимчасово окупованій території України або в районах проведення АТО, які за даними Держреєстру не підтверджуються сплатою ЄСВ;

— інші поважні причини, передбачені законодавством.

** «Мінімальний» розмір допомоги розраховують, якщо за результатами розрахунку розмір допомоги по безробіттю виявився менше 80 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (п.п. 1.2 постанови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 12.04.2012 р. № 327). Допомога по безробіттю такій особі виплачується в розмірі 80 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом.

«Максимальний» розмір допомоги не може перевищувати чотирикратний розмір прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (абзац другий п. 5 ст. 23 Закону № 1533).

*** Для осіб передпенсійного віку (за два роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги не може перевищувати 720 календарних днів.

На цьому ребуси не закінчуються. Продовжуємо вивчати тему.

Коли допомога може перетворитися на «гарбуз»?

Якщо не дотримуватися певних правил, то реєстрація безробітного в ЦЗ буде припинена. Перелік «подій», які цьому сприяють, наведено в п. 37 Порядку № 198. Зокрема, ЦЗ припиняє реєстрацію, якщо безробітний:

— влаштується на роботу за трудовим договором (крім участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру, зайнятості роботою, пов’язаною з організацією підготовки та проведенням виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів);

— укладе цивільно-правовий договір з виконання робіт (надання послуг);

— стане самозайнятою особою (підприємцем або незалежним професіоналом);

— потрапить під призов на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу;

— припинить профнавчання за направленням ЦЗ без поважних причин;

— відмовиться від двох пропозицій відповідної роботи, у тому числі за набутою професією за направленням ЦЗ;

— надасть заяву про бажання отримувати соцпослуги та виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття в іншому ЦЗ.

У перелічених випадках реєстрація як безробітного припиняється з дня настання таких подій


Крім того, реєстрацію припиняють з дня:

— закінчення строку дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

— установлення факту надання особою недостовірних даних і документів, на підставі яких прийнято рішення про надання йому статусу безробітного;

— смерті безробітного або визнання його за рішенням суду померлим, безвісно відсутнім, недієздатним чи обмежено дієздатним.

Зауважте, що приводом для зняття з реєстрації є також невідвідування в установлені строки без поважних причин ЦЗ.

«Відмазкою» слугують тільки невідвідування ЦЗ з поважних причин:

— хвороба;

— смерть членів сім’ї чи родичів;

— догляд за хворою дитиною до 14 років;

— відвідування лікарень, судових і правоохоронних органів, районних військкоматів та інших держструктур.

Зняття з реєстрації означає і припинення виплати допомоги (ст. 31 Закону № 1533).

З безробітного — у підприємці

Безробітний може отримати допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності (п. 6 ст. 23 Закону № 1533). Нюанси надання такої допомоги представлено в розд. VII Порядку № 613.

На таку виплату можуть розраховувати безробітні, яким виповнилося 18 років і які не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом одного місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці відповідної роботи.

Що ж для цього потрібно?

1. Подати до центру зайнятості:

заяву про надання одноразової допомоги на відкриття власної справи;

бізнес-план.

2. Отримати згоду (відмову) спеціальної комісії. Рішення приймають протягом 10 робочих днів з дня надання заяви і бізнес-плану (п. 5 розд. VII Порядку № 613).

3. Пройти безоплатне навчання основ бізнесу, яке організовує центр зайнятості (п. 5 розд. VII Порядку № 613). Відвідати семінари на цю тему, отримати за необхідності консультації.

4. Відкрити фірму (юрособа) або зареєструватися підприємцем (тільки для тих, хто отримав «так» від комісії).

Обрати можна як загальну систему оподаткування, так і спрощену (зі сплатою єдиного податку).

Пройти процедуру реєстрації потрібно протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення

Інакше ви втратите право на отримання допомоги одноразово.

5. На практиці в ЦЗ нерідко вимагають надати копію документа про реєстрацію фізособи як суб’єкта підприємницької діяльності (хоча чинне законодавство робити це не зобов’язало).

6. Отримати гроші через відділення банку. У цьому випадку допомогу виплачують протягом 14 днів з дня реєстрації як юрособи чи фізособи-підприємця.

ЦЗ не контролює цільове використання допомоги.

Ось така «безробітна» інструкція вийшла. Але! Краще, нехай усе залишиться для вас в теорії.

висновки

  • Зареєструватися безробітним можна в будь-якому ЦЗ (не обов’язково за місцем прописки).
  • Найбільш невигідна підстава для звільнення працівника, який хоче отримувати допомогу по безробіттю, — власне бажання без жодної поважної причини.
  • Допомога не може бути вище максимального розміру і нижче мінімального.
  • Допомогу можна отримувати щомісячно або одноразово (на розвиток бізнесу).

Документи статті

  1. КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.
  2. Закон про зайнятість — Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.
  3. Закон № 1533 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.11.2000 р. № 1533-III.
  4. Порядок № 198 — Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затверджений постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 198.
  5. Порядок № 613 — Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2015 р. № 613.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі