Теми статей
Обрати теми

«Неприбуткова справа», або Як з податком на прибуток у філій?

Білова Наталя, податковий експерт
У підприємств, які мають у своєму складі філії, напевно ще свіжі спогади про те, що в дореформені часи вони могли обирати, як їм сплачувати податок на прибуток — окремо чи консолідовано. Так, якщо платник приймав рішення, що його філія сплачуватиме податок на прибуток самостійно, це означало, що така філія повинна була також самостійно вести податковий облік своєї діяльності, складати та подавати декларацію з податку на прибуток за своїм місцезнаходженням. А як щодо цього йдуть справи зараз? Давайте внесемо ясність.

За новими правилами, що діють з 01.01.2015 р., філії не є самостійними платниками податку на прибуток. На це орієнтує ст. 133 ПКУ. Неможлива вже й консолідована сплата податку на прибуток — у сучасній редакції розд. ІІІ цього Кодексу «консолідованих» норм більше немає.

Тепер у філій податковоприбуткові питання вирішуються так.

«Постконсолідовані» філії

Ідеться про філії, які за 2014 рік сплачували консолідований податок на прибуток і за які податкову звітність подавало головне підприємство. Такі підрозділи нововведень, по суті, і не помітили.

Оскільки механізму консолідованої сплати податку на прибуток більше немає — немає розрахункової частки податку на прибуток, що припадає на певну філію. А тому весь податок на прибуток і «за себе», і «за філії» сплачує головне підприємство, причому тільки за своїм місцезнаходженням. Це підтверджують і податківці (див. листи ДФСУ від 29.01.2015 р. № 2707/7/99-99-19-02-01-17, від 02.03.2015 р. № 7025/7/99-99-19-02-02-17, від 04.09.2015 р. № 1149/10/28-05-19, а також консультації в підкатегоріях 102.05 і 102.20.02 БЗ).

Мабуть, єдиний рудимент, що нагадує підприємству про його «консолідоване» минуле, — авансові внески з податку на прибуток за січень — лютий 2015 року, розраховані в консолідованій декларації та в Розрахунку податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток за 2013 рік. Ці суми головне підприємство повинне було сплатити ще, як і раніше, в різні місця — окремо за своїм місцезнаходженням і окремо за місцезнаходженням філій.

Але в цьому немає нічого страшного. Сплачені суми авансів «за філії» не пропадуть –

головне підприємство просто врахує їх у зменшення податкового зобов’язання при складанні декларації з податку на прибуток щодо підприємства за 2015 рік

Необхідність визначати нові аванси за підсумками 2014 року, що підлягають сплаті в березні 2015 року — травні 2016 року, окремо для головного підприємства і окремо для філій відпала. Замість цього загальна сума таких авансів мала бути розрахована в цілому щодо платника податку — юрособи в декларації з податку на прибуток за 2014 рік. Ці суми, звичайно, сплачуються вже тільки за місцезнаходженням головного підприємства.

Так само легко і просто віллються в «головну» декларацію за 2015 рік старі податкові збитки філій.

«Постсамостійні» філії

З цими філіями ситуація не така прозора. Та й контролери поки що не спромоглися пролити на неї світло. Доведеться нам з вами, друзі, шукати вихід з «філіального» лабіринту самим.

Отже, що нам відомо напевно? Те, що відокремлені підрозділи більше не є самостійними платниками податку на прибуток. Це означає, що вести самостійний податковий облік їм, імовірно, ні до чого. Адже показники їх діяльності беруть участь у формуванні фінансового результату по підприємству в цілому згідно з даними бухгалтерського обліку. До такого висновку підводять п. 6 розд. II НП(С)БО 1 і ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік. Згідно з цими документами фінансова звітність підприємства включає показники діяльності всіх філій, представництв, відділень та інших підрозділів (уключаючи виділені на окремі баланси).

Тобто фінзвітність складається в цілому по підприємству, а філії складають і передають головному підприємству свою внутрішню звітність, дані якої використовуються для складання єдиної фінзвітності підприємства.

Виходить, що головне підприємство і податок на прибуток розраховує в загальному порядку на підставі даних бухобліку в цілому по підприємству.

А ці дані включають і показники філій

Що з цього випливає? По-перше, те, що, як і в «постконсолідованому» випадку, суми авансів за січень — лютий 2015 року, розраховані та сплачені філіями самостійно, зменшують податкове зобов’язання з податку на прибуток юрособи в цілому в її декларації за 2015 рік.

По-друге, філіям, навіть виділеним на окремий баланс, на наш погляд, немає потреби окремо визначати «за себе» суму авансів, що повинні сплачуватися починаючи з березня 2015 року. З 01.01.2015 р. це прерогатива головного підприємства (юрособи), адже тільки воно тепер є платником податку на прибуток. Філії ж «відокремленим» податковоприбутковим життям більше не живуть.

Ну а оскільки головне підприємство і філії — це нині єдине ціле, то й база для розрахунку авансів у них має бути одна на всіх (загальна по всьому підприємству).

Відповідно і сплата авансів з березня 2015 року повинна здійснюватися чітко за місцезнаходженням головного підприємства (воно ж, повторимо, — платник податку на прибуток).

Хоча, судячи із запитань наших читачів, що надходять на «гарячу лінію», контролери на місцях, як і раніше, вимагають від філій-високодохідників самостійно сплачувати аванси за своїм місцезнаходженням і готуватися від свого імені подати податковоприбуткову декларацію за 2015 рік. 

Вважаємо, що податківці в своїх вимогах перегинають палицю. Як би їм не хотілося, але філія — більше не платник податку на прибуток і попросту не має законної підстави сплачувати податок на прибуток та подавати з нього декларації. І навіть досягнення філією 20-мільйонного обсягу річного доходу не робить її платником. Увесь отриманий філією дохід — тепер турбота головного підприємства. З нього й спитають.

Цікаво: чи потрібно було за підсумками 2014 року при визначенні 10-мільйонної планки в цілях сплати/несплати авансових внесків у березні 2015 року — травні 2016 року головному підприємству плюсувати до свого доходу «філіальні» доходи? На нашу думку, ні. Доходи філій не варто було додавати до доходів головного підприємства. І ось чому.

По-перше, декларацію з податку на прибуток за 2014 рік кожна зі структур як окремий платник податку подавала окремо сама за себе: головне підприємство — за себе, філії — за себе. «Зливати» ж доходи в «загальний котел» і показувати таку загальну суму в декларації не потрібно було, та й було б неможливо, адже форма звітності для цього не пристосована.

По-друге, аванси в січні 2015 року — травні 2016 року «перехідний» п. 9 підрозд. 4 розд. XX ПКУ вимагає сплачувати по-старому (тобто за порядком, що діяв до 01.01.2015 р.).

А по-старому 10-мільйонний критерій рахувався за кожним платником податку на прибуток окремо

Тому якщо доходи головного підприємства в 2014 році не дотягли до 10 млн грн., то «дотоптувати» їх до цього рівня доходами філій не потрібно. Будьте спокійні! ☺

Думаємо, ще вам цікаво дізнатися: як повернути суми надмірно сплачених податковоприбуткових авансів, що враховуються в інтегрованих картках філій? Виявляється, зробити це просто. Юрособі для цього потрібно тільки подати заяву до фіскального органу за місцезнаходженням філії, зазначивши в ній напрям перерахування коштів (див. консультацію в підкатегорії 102.05 БЗ). І декілька слів щодо старих податкових збитків філії, яка була раніше окремим платником податку на прибуток. На наш погляд, тут потрібно керуватися тим самим «загальнодекларативним» принципом, про який ми зазначали вище. Тому, наприклад, збитки, показані такою філією у своїй декларації за 2014 рік, головне підприємство може перенести до своєї декларації за 2015 рік. Якщо, звичайно, законодавець до того моменту не вчинить з дореформеними збитками так, як вчинив зі збитками, що утворилися у платників в «докодексний» період (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 29).

висновки

  • Філії не є самостійними платниками податку на прибуток.

  • Авансові внески з податку на прибуток за січень — лютий 2015 року за філію мали бути сплачені ще за її місцезнаходженням.

  • Філіям — колишнім окремим платникам податку на прибуток, на наш погляд, немає потреби окремо визначати «за себе» суму авансів, які повинні сплачуватися з березня 2015 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі